DOSTOJAN! Film o „čoveku-crkvi“- Mitropolitu Amfilohiju

Čovek-crkva, nebeski čovjek, naš apostol – takve reči se često mogu čuti o mitropolitu Amfilohiju koji je jutros preminuo. Film „Dostojan“ govori o tome.  Od 1991. godine je on je mitropolit cetinjski, crnogorsko-primorski, zetsko-brdski i skenderijski, i čuvar trona pećkog, navodi se u najavi ruske televizije Rossiя koja  je film prikazala u okviru ciklusa „Propovjednici“.
„Crkve i manastiri u pustoši, praktično bez sveštenstva, čitave generacije zatrovane propagandom su izgubile svoj religijski i nacionalni identitet. Bilo je potrebno početi iznova – oživljavati crkve i manastire, podučavati sveštenstvo, vraćati ljude Bogu. I doslovno, 27 godina njegove propovedi pretvorilo je Crnu Goru u kraj u koji dolazi hiljade hrišćana iz celog svijeta“, navodi se u uvodu emisije.

U filmu učestvuju: mitropolitov rođak Jovan Radović, jerej Anđelko Boričić, novinar Svetlana Luganska, jeromonah Sergej – ekonom manastira Ostrog, stariji brat mitropolita Vučina Radović, protojerej Momčilo Krivokapić, jeromonah Justin (Mrenović), protojerej-stavrofor Obren Jovanović, rođaka mitropolita Anastasija Radović, novinar Marija Živković, potomak kraljevske loze Đorđe Petrović Njegoš, bivši gradonačelnik Cetinja Jovan Markuš, i predsjednik Crkvene opštine Cetinje Rajko Radusinović.

 

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.