Pre 101 godinu rođen je Kalašnjikov

Ruski pronalazač Mihail Kalašnjikov napravio je jednu od najpopularnijih pušaka u istoriji, automatsku pušku AK-47. Ona se prvi put pojavila 1947. godine i još uvek se proizvodi

Mihail Kalašnjikov rođen je 1919. godine u velikoj porodici koja je živela u selu Kurji, u Rusiji. Zbog surovog režima Josifa Staljina, Kalašnjikov i njegova porodica primorani su da napuste svoj dom 1930. godine. Mihailova želja iz mladosti bila je da postane pesnik, ali se 1938. godine, kao devetnaestogodišnjak, pridružio vojsci. Postavljen je za komandira tenka, što mu je omogućilo da se posveti svojim pronalascima koji su tada bili uglavnom povezani sa tenkovima. U bitki sa nacistima 1941. godine biva ranjen i smešten u bolnicu. Tamo, oporavljajući se od povreda, počinje da radi na dizajnu automatske puške.

Izum AK-47

Nedugo nakon završetka Drugog svetskog rata, Kalašnjikov je završio dizajniranje novog tipa automatske puške, AK-47. Njegov dizajn izabran je među mnoštvom drugih kao onaj prema kom će se proizvesti nova puška. AK-47 se pokazala lakom za korišćenje i radila je dobro na različitim područjima, čak i u pustinjama i džunglama. AK su inicijali koji predstavljaju pun naziv ove puške „automatski Kalašnjikov”, ali se danas ona naziva samo „Kalašnjikov”.

Ovo je oružje odbrane, ne oružje napada” – Mihail Kalašnjikov

Danas, ova puška predstavlja jedan od najpoznatijih ruskih brendova, a pravi se u Rusiji i u inostranstvu, isključivo sa dozvolom. Proizvedeno je oko sto miliona ovih pušaka od kada se ona prvi put pojavila na tržištu. Njena pouzdanost načinila ju je jednom od omiljenih pušaka, koliko vojske toliko i terorista. Mihail Kalašnjikov kasnije je izjavio da žali što se njegov izum koristi u terorističkim grupama. „Teško mi je da gledam kako se kriminalne radnje vrše mojim izumom.

Nakon što je izumeo AK-47, Kalašnjikov je radio na stvaranju i drugih vatrenih oružja. Dizajnirao je nekoliko različitih mašinki, između ostalog, a potom zaslužio čin generala.

Kasnije godine

Kalašnjikov je postao rusko nacionalno blago. 2004. godine otvoren je muzej u njegovu čast u Iževsku, gde se proizvode AK-47 puške. Ovaj izumitelj nastojao je da proširi svoj brend i to postigao time što jedna linija vodke nosi ime „Kalašnjikov“.

srpska verzija kalašnjikova foto: Ministartsvo odbrane

Uprkos svojim poodmaklim godinama, Kalašnjikov je radio kao savetnik za proizvodnju oružja. Napisao je i nekoliko knjiga, uključujući i autobiografiju. 2009. godine, Kalašnjikov je proslavio svoj devedeseti rođendan na svečanoj prilici u ruskom Državnom vojnom muzeju. Prema vestima televizije „FOX“, Vladimir Putin čestitao je izumitelju poslavši pisanu poruku: „Automatska puška Kalašnjikov simbol je kreativnog genija našeg naroda.“

Kalašnjikovu se decembra 2012. godine pogoršalo zdravstveno stanje, te je smešten na intenzivnu negu u bolnici u Iževsku. U to doba postojalo je nekoliko kontradiktornih izveštaja o njegovom zdravlju, ali su se svi složili da je ono krhko. Mihail Kalašnjikov umro je 23. decembra 2013. godine, u 94. godini života.

foto: printskrin AP,


Na današnji dan, 10. novembra 1793.  francuske revolucionarne vlasti su otvorile palatu Luvr kao muzej.

Jovan Skerlić, Pavle Popović i Aleksandar Belić 1910. osnovali Društvo za srpski jezik.
Istog dana 1918. abdicirao Austro – ugarski car Karlo I.
Na današnji dan 1919. rođen Mihail Timifejevič Kalašnjikov, tvorac najprodavanije automatske puške na svetu.
Mustafa Kemal paša Ataturk, tvorac moderne turske umro na današnji dan 1938. godine
Vlade SFRJ i Italije 1975. potpisale ugovor o trajnom rešenju graničnih i drugih sporova.
Smenom Todora Živkova, posle tri decenije vlasti, Bugarska 1989. zvanično počela proces demokratizacije i raskida sa komunizmom.
Na današnji dan 2011. umro Petar Kralj, legenda jugoslovenskog i srpskog glumišta.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.