Žedni pored izvora-muke meštana u selu Ugljarevac kod Kragujevca

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U trenutku kada Vlada Republike Srbije ubeđuje narod da se iz petnih žila radi na oživljavanju srpskog sela i popravljanju tragične demografske situacije u selu Ugljarevac koje je udaljeno 25 kilometara od Kragujevca, meštani u 21 veku muku muče sa-vodom!

Ako je neki krajolik dostojan  lepote Gornje Gruže onda je to ovo selo. Povrh toga u odnosu na sva sela koja gravitiraju Kragujevcu, Ugljarevac ima najviše dece, mladih bračnih parova i ljudi koji su spremni da ostanu tu, na dedovini. Kažu da će sledeće godine, Bože zdravlja, odeljenje škole možda biti premalo.

Magla političara nad Ugljarevcem

-Ako grad Kragujevac ne ispuni obećanje, selo će ostati bez vode. Alternativa ne postoji. Postoje samo obećanja. I nada – kažu nam meštani. Čudom ne mogu da se načude „opštinskim činovnicima“ kako kažu da ne vide, ne prepoznaju, da ne pomognu…

A svakoj šumadijskoj priči po nekom nepisanom pravilu mora da bude makar malo ironije. Ironija se u ovoj priči krije u činjenici da je Ugljarevac prvo Kragujevačko selo koje je dobilo vodovod, davnih pedesetih godina prošlog veka. Dotrajale instalacije dovele su do toga da selo, inače bogato prirodnim izvorištima, veliki broj dana u godini ostane bez ovog, životno važnog resursa. Ugljarevčani su se organizovali i sami prikupili sredstva. Na scenu stupaju obećanja gradskih otaca i poneka naša narav.

Jedan od osnivača Udruženja građana za zaštitu i korišćenje vode Blato – Klisura, Milutin Milošević kaže da su radovi privedeni kraju. Ostalo je još ponešto. Bez toga- ništa…

Milutin Milošević

„Problem snabdevanja vodom ne trpi polovična rešenja. Ako se ne završi vode jednostavno neće biti i tu je kraj. Mi smo prikupili 500 hiljada dinara i oko 300 hiljada u nadnicama. Da bi sve bilo završeno da Ugljarevac dobije vodu potrebno je još 300 do 400 hiljada. Pitali smo gradske vlasti za pomoć. Bilo je malo problema ali je, koliko smo danas čuli, gradonačelnik presekao i rešio stvar“, kaže Milošević.

On kaže da ima uveravanja gradonačelnika Nikole Dašića da će stvar biti rešena u roku koji je ranije dogovoren. Tvrdi da Ugljarevčani očekuju da će naredne nedelje voda teći kako treba. Siguran je i da komšije neće ćutati ako se stvar izjalovi. Mada ni njemu gorštaci ne veruju „dok voda ne potekne“

-Znaćemo mi kako da iskažemo protest ako se pogazi data reč- kažu.

Meštani su složni i to je u ovoj priči najvažnije. Pitaju se doduše zašto je gradskim vlastima neophodno da se sloga pokaže i da im se „pripreti“ iako se zna da je voda nešto što se u 21. veku podrazumeva. Na svoje komšije koji prave probleme nisu posebno ljuti.

„Dalje nećeš proći“

Kažu: „to smo mi“. Navikli na spoticanja o isti kamen, oči i dalje drže uprte ka gradskoj vlasti. Na potezu su gradonačelnik Dašić i saradnici. Milošević kaže da je do sada urađeno oko 850 metara vodovodne instalacije ali da se zbog nekih komšija koji ne dozvoljavaju „prolaz preko imanja“ radovi dodatno proširuju na oko 1300 metara.

 

Tvrdi da su „pregovori propali“ jer komšija jednostavno ne dozvoljava da se kopa i trasira vodovodna mreža preko njegove njive. Milošević kaže i da to nije jedini slučaj opstrukcije. Drugi komšija ne dozvoljava da se seče asfaltni put za koji je „on dao pare“. Vremena za ubeđivanje ili eventualnu stručnu arbitražu nema tako da se sporovi rešavaju alternativama koje su preostale i kojima se problemi na terenu najbrže i najefikasnije prevazilaze. Milošević je ipak siguran da će, uz pomoć grada, za koga je ovo obrni okreni sitnica- problem vodosnabdevanja Ugljarevca sledeće nedelje biti trajno rešen.

ucentar.rs

Jedan od mlađih Ugljarevčana, Milan Dimitrijević aktivno učestvuje u rešavanju problema vodosnabdevanja u izjavi za naš portal …

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar