O ovome niko ne piše: u Šumadiji pazari „pali“ i preko 50 odsto, povećan broj krađa!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Osim što su posledice korona virusa danas na istorijskom maksimumu kada imamo skoro sedam hiljada obolelih- posledice pandemije covida19 počele su žestoko da se osećaju i po prometima trgovinskih radnji, ugostiteljskih objekata, ali i svih ostalih privrednika. Promet je, kaže naše mini istraživanje smanjen- od 50 do 70 odsto!

panorama, Kragujevac

-Promet je poslednjih petnaestak dana opao za 50 odsto u periodu na prošlu godinu. Ne znamo kako da to da objasnimo. Odjednom je sve stalo- kaže nam radnica zaposlena u najvećem trgovinskom lancu u Kragujevcu. I ranije su posle perioda zimnice, pazari znali da padnu, ali se neposredno pred Novu godinu  „sve se nekako nadoknadi i izneveliše“.

-Ovoga puta gubimo nadu jer kriva ide na dole i plašimo se otkaza. Narod jednostavno nema para. Kriza se oseća svuda- kaže nam ona i naglašava da je prošle nedelje samo u jednoj smeni sprečeno šest pokušaja krađa u prodavnici na periferiji grada. Ljudi su pokušali da ukradu osnovne potrepštine konzerve i pribor za higijenu.

U ugostiteljskim objektima prometi su pali i preko 80 odsto. Vlasnik objekta koji radi od 1986. godine, kaže nam da poslednjih dana radi sa 15-ak odsto kpaciteta, a da prihodi ne pokrivaju samo poreze i komunalije. Povrh svega od juče se radi po skraćenom vremenu do 18 časova!

-Sreća u nesreći je da je lokal moj, a da nije mogao bih da stavim katanac. Ovako bolje je i raditi sa minusom da bi se sačuvali gosti, jer kafana je stvar navike. A dokle ćemo moći to niko ne zna“- priča nam vlasnik ovog objekta. On kaže da su sada potrišene subvencije države, da opet moraju da se vraćaju krediti, a njih ima preko 90 odsto privrednika.

Prodavnice stočne hrane su ponajbolje podnele krizu, jer sadašnja cena svinja čije je uzgajanje jedno od od osnovnih delatnosti šumadijskih domaćinstava je oko 180 dinara, a prasadi 220 dinara.

-Po toj ceni smeo bih da potpišem ugovor na pet godina a da sve ostane kako jeste- kaže Dragan Jovanović iz sela Zagorice kod Topole, jedan od najvećih uzgajivača u tom kraju.

Svetski bankari, inače predviđaju da će u ekonomskom smislu korona tek „doći po svoje i da preti do sada najveća svetska ekonomska kriza“. Kao poseban akcenat ističu da se ne zna dokle će korona trajati, pošto se najžešći talas očekuje krajem februara.

 

ucentar.rsucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar