Napad na „Zastava oružje“: „BERETA“ -„PUCA“ NA MLADENA!

Iza napada na direktora vojne fabrike Mladena Petkovića , nekadašnjeg direktora „Krušika“ stoji lobi trgovaca oružjem koji se zalaže da se 49 odsto „Zastava oružja“ proda italijanskoj „Bereti“, tvrde odlično obavešteni izvori našeg portala iz Beograda

Čeka li se zastava „Berete“…

-„Zastava oružje“ je decenijama trn u oku italijanskoj fabrici zbog konkurencije na svetskom tržištu u lovačkom i sportskom naoružanju. Javna je tajna da su već održano nekoliko sastanaka što u Kragujevcu, što u Italiji da sa svojim kapitalom „Bereta“ uđe u Šumadiju- kažu izvori ucentar.rs.

Prema njegovim rečima, nije ni malo slučajno da su se sada sihronizovano pojavili tekstovi u gotovo svim režimskim medijima protiv direktora vojne fabrike koji se usprotivio prodaji  državnog udela u vojnoj fabrici strancima.

-Postoje stručnjaci koji su na stanovištu da srpska namenska industrija može da se vrati na puteve stare slave kada je prema podacima Pentagona prihodovala četiri milijarde dolara godišnje. Kragujevac ima bolno iskustvo sa privatizacijom „Kovačnice“ koja je bila najbolja na Balkanu i koja je mogla samostalno bilo gde da konkuriše u Evropi. Od kada je privatizovana ona je samo servis inostranom partneru. Takav scenario spremljen je i za vojnu fabriku koja u ovom trenutku ima potpisane ugovore za oko 40 miliona evra i postepeno izlazi iz krize – kaže nam stručnjak iz namenske industrije.

Ne mogu da nam priđu..

Inače, „sukob“ italijanske „Berete“ i kragujevačke fabrike oružja traje još iz devedesetih godina prošlog veka sa Sajma naoružanja u Las Vegasu. Tada su dva pištolja konkurisala za snabdevanje američke policije „CZ 99“ i osavremenjen model „Bereta 92“. Predstavnik „Zastave“ je na sajmu insistirao da se donese bure napunjeno vodom. U sred najreferentiijeg sajma naoružanja na svetu.

-Pucao je u bure napunjeno vodom i cev se nije raspala. Onda je izazvao kolege iz Italije da urade isto. Nisu smeli. Taj primer je ušao u istoriju marketinga. Međutim, istrgovalo se tako da Italijani daju bazu u Avianu, a američka policija je naručila „beretu“- priča nam stručnjak iz namenske industrije.

Sve u svemu, tridesetogodišnji napori sada ulaze u završnu fazu. Sve je počelo Zakonom o konverziji dugova vojne industrije iz 2017. kada je država postala vlasnik 49 odsto vojnih fabrika.

-Od tada traje lobiranje o prodaji vojne fabrike, a dobro se zna ko je i sa kojim partnerima iz Saudijske Arabije dolazio u Kragujevac. Posle toga je održan sastanak u Italiji. Da bi se sve realizovalo mora da se skloni postojeće rukovodstvo- kažu naši izvori.

ucentar.rs

foto: printskrinTraži se „žrtveno jagnje“ za Krušik

Mladen Petković bio je direktor vojne fabrike „Krušik“ u vreme kada je izbila afera u toj fabrici.

-Posle svega idealno je da se jednim udarcem ubiju dve muve, što kaže naš narod. Njega će optužiti i za „Krušik“. Ispašće da je on kriv za sve- kažu naši izvori naglašavajući da je krajnja pozadina „prodaja fabrike“.

U tom kontekstu objavljena je vest u gotovo svim režimskim medijima da je od brata Dragana Đilasa kupio vilu na Dedinju.

-To nema veze sa životom. On je jedinac, supruga je iz porodice koji su preko pola veka privatnici. Da su ga imali za bilo šta odavno bi ga uhapsili. Usprotivio se podaji fabrike koja je osnovana 1853.godine i to je to. Sledi medijska satanizacija, verovatno i sve ono što ide uz nju. Ali mislim da će teško ići sa prodajom fabrike. Radnici to neće dozvoliti- kaže naš sagovornik 

9 Comments

 1. valjevac
  26/11/2020 - 8:55 pm

  Mladen Petkovic je izvukao Krusik iz krize. Ja radim u Krusiku i znam sta pricam. Cim je otisao u Zastavu ovde su poceli problemi

  Reply
 2. Boban
  27/11/2020 - 6:48 am

  A jel vi stvarno verujete da taj čovek odlučuje nešto o takvim stvarima? Ne znam šta bi to Zastava oružje, osim možda brenda, mogla da ponudi Bereti, a uzgred, ništa više i nije ostalo u fabrici da se proda. Taj ugovor koji pominje vaš „izvor“ je oročen na sledećih 5 godina.

  Reply
  • Max
   27/11/2020 - 8:24 am

   Ja bih pre rekao trziste,nastavili bi da rade ko i dosad ,bez kapitalnih investicija,nikakve nove modele ne bi ubacili…samo cista zarada….

   Reply
 3. Oruzar
  27/11/2020 - 7:20 am

  U fabrici sam 20 godina nikad vise posla nije bilo radi se u 2 smene. Radnici vise ne kupuju radne mantile iz svog dzepa. Plate redovne prosle godine 3 bonusa. Radnici iz Krusika kukaju za Petkovicem. Covek ocigledno zna kako treba da se vodi fabrika.

  Reply
 4. Nekad Bio u Struci
  27/11/2020 - 11:39 am

  Ne moze fabrika da se privatizuje. Proizvod je specifican, zarada je tolika da se i pored „naduvanih“ nameta ima i za plate neradnika. Svaka cast strucnjacima, ali znamo kako se zaposljava u „Zastavi“ i kakva strucnost preovladava. Privatizacijom bi se dobilo na kvalitetu proizvoda ali bi masa ljudi bila na ulici. Pa sad, izvagajte…

  Reply
 5. Sima
  27/11/2020 - 4:00 pm

  U fabrici sam 14 godina. Znam da rukovodstvo vodi borbu za nasledjenim dugovanjima ali isto tako znam da je proizvodnja svih skupljih artikala podignuta kao nikad do sad. Ako narednih par godina budemo bar odrzavali te kolicine za nasu fabriku nema zime. Ne ulazim u to da li je stranacki covek ili ne ali njegovim dolaskom usli smo na americko trziste koje nam je bilo zatvoreno zbog neozbiljnosti prethodnih. A upuceniji znaju koji su hit postale nase puske i koliko su trazene na najzahtevnijem trzistu naoruzanja. Pored dizanja proizvodnje razvoj je uspeo da izbaci nove artikle kakve i mnogo mocnije vojne fabrike nemaju. Zastava je gigant i tako ce ostati.

  Reply
  • Boban
   27/11/2020 - 6:55 pm

   Sećam se vremena kada je fabrika dnevno proizvodila po 1000 komada raznog oružja. Dnevno. Ako zaista radiš u toj fabrici onda ti je jasno koliki je to gigant danas.

   Reply
 6. Elvir
  27/11/2020 - 11:26 pm

  Ne dajte se komsije! Pozdrav iz Hrvatske.

  Reply
 7. Vesna
  29/11/2020 - 12:49 pm

  Njegovim dolaskom, fabrika se vratila se na američko tržište,i ne samo na američko….ugovora ima,ima posla. Ako se ovim tempom proizvodnje bude nastavilo,za fabriku i radnike nece biti zime,samo treba da se radi.Mnogo porodica u Kragujevcu hrani Zastava oruzje!

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.