Napad na „Zastava oružje“: „BERETA“ -„PUCA“ NA MLADENA!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Iza napada na direktora vojne fabrike Mladena Petkovića , nekadašnjeg direktora „Krušika“ stoji lobi trgovaca oružjem koji se zalaže da se 49 odsto „Zastava oružja“ proda italijanskoj „Bereti“, tvrde odlično obavešteni izvori našeg portala iz Beograda

Čeka li se zastava „Berete“…

-„Zastava oružje“ je decenijama trn u oku italijanskoj fabrici zbog konkurencije na svetskom tržištu u lovačkom i sportskom naoružanju. Javna je tajna da su već održano nekoliko sastanaka što u Kragujevcu, što u Italiji da sa svojim kapitalom „Bereta“ uđe u Šumadiju- kažu izvori ucentar.rs.

Prema njegovim rečima, nije ni malo slučajno da su se sada sihronizovano pojavili tekstovi u gotovo svim režimskim medijima protiv direktora vojne fabrike koji se usprotivio prodaji  državnog udela u vojnoj fabrici strancima.

-Postoje stručnjaci koji su na stanovištu da srpska namenska industrija može da se vrati na puteve stare slave kada je prema podacima Pentagona prihodovala četiri milijarde dolara godišnje. Kragujevac ima bolno iskustvo sa privatizacijom „Kovačnice“ koja je bila najbolja na Balkanu i koja je mogla samostalno bilo gde da konkuriše u Evropi. Od kada je privatizovana ona je samo servis inostranom partneru. Takav scenario spremljen je i za vojnu fabriku koja u ovom trenutku ima potpisane ugovore za oko 40 miliona evra i postepeno izlazi iz krize – kaže nam stručnjak iz namenske industrije.

Ne mogu da nam priđu..

Inače, „sukob“ italijanske „Berete“ i kragujevačke fabrike oružja traje još iz devedesetih godina prošlog veka sa Sajma naoružanja u Las Vegasu. Tada su dva pištolja konkurisala za snabdevanje američke policije „CZ 99“ i osavremenjen model „Bereta 92“. Predstavnik „Zastave“ je na sajmu insistirao da se donese bure napunjeno vodom. U sred najreferentiijeg sajma naoružanja na svetu.

-Pucao je u bure napunjeno vodom i cev se nije raspala. Onda je izazvao kolege iz Italije da urade isto. Nisu smeli. Taj primer je ušao u istoriju marketinga. Međutim, istrgovalo se tako da Italijani daju bazu u Avianu, a američka policija je naručila „beretu“- priča nam stručnjak iz namenske industrije.

Sve u svemu, tridesetogodišnji napori sada ulaze u završnu fazu. Sve je počelo Zakonom o konverziji dugova vojne industrije iz 2017. kada je država postala vlasnik 49 odsto vojnih fabrika.

-Od tada traje lobiranje o prodaji vojne fabrike, a dobro se zna ko je i sa kojim partnerima iz Saudijske Arabije dolazio u Kragujevac. Posle toga je održan sastanak u Italiji. Da bi se sve realizovalo mora da se skloni postojeće rukovodstvo- kažu naši izvori.

ucentar.rs

foto: printskrinTraži se „žrtveno jagnje“ za Krušik

Mladen Petković bio je direktor vojne fabrike „Krušik“ u vreme kada je izbila afera u toj fabrici.

-Posle svega idealno je da se jednim udarcem ubiju dve muve, što kaže naš narod. Njega će optužiti i za „Krušik“. Ispašće da je on kriv za sve- kažu naši izvori naglašavajući da je krajnja pozadina „prodaja fabrike“.

U tom kontekstu objavljena je vest u gotovo svim režimskim medijima da je od brata Dragana Đilasa kupio vilu na Dedinju.

-To nema veze sa životom. On je jedinac, supruga je iz porodice koji su preko pola veka privatnici. Da su ga imali za bilo šta odavno bi ga uhapsili. Usprotivio se podaji fabrike koja je osnovana 1853.godine i to je to. Sledi medijska satanizacija, verovatno i sve ono što ide uz nju. Ali mislim da će teško ići sa prodajom fabrike. Radnici to neće dozvoliti- kaže naš sagovornik 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar