afera SVASTIKA (VIII) : „JSP preti katanac“ tvrdi bivša saradnica

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

„Veoma je teško, gotovo nemoguće, razumeti argumente kojima svoje, u najmanju ruku neinteligne poslovne poteze, brani direktorka JSP Snežana Ćirković. Tu se radi o elementarnom neznanju i količini sujete koja joj ne dozvoljava da čuje suprotno mišljenje, posebno ne od nekog ko zna svoj posao i ko je školovan i iskusan“, navodi u intervjuu za portal ucentar.rs Lidija Delibašić, donedavno dugogodišnji rukovodilac u JSP Kragujevac.
ucentar.rs: Šta je navedeno kao opravdanje za ukidanje javnih funkcija JSP? Recimo, šta konkretno opravdava gašenje tehničke službe ako se znalo da ona donosi novac?
Lidija Delibašić: Na kratkoninjasno pitanje zašto je donela odluku da ugasi tu profitabilnu službu dobila sam odgovor koji se graniči sa zdravim razumom. Rekla je da se vozači službenih vozila kojima se ide na teren ponašaju bahato u saobraćaju i da je pre nekoliko dana zamalo izbegnuta saobraćajna nezgoda?! To je bilo opravdanje. Da pojasnim, zbog mogućnosti saobraćajne nezgode direktorka je odlučila da ugasi tehničku službu koja je preduzeću donosila zaradu. Izgubili smo milionske prihode i doveli Alta pay menjačnica od koje zarađujemo mrvice. To nije u vezi sa zdravim razumom. Na sastanku gde je branila svoju odluku da ugasi tehničku službu i ostavi ljude bez posla i na ulici bilo je tridesetak ljudi. Svi su znali da grad na ovaj način ostaje bez tada jedine ozbiljne službe recimo za popravku liftova. Nažalost, niko nije reagovao. Toliki je strah, toliki je teror u preduzeću.
ucentar.rs: Teško je razumeti da se uopšte dešavaju takve stvari, posebno ako se ima u vidu da se radi o kontinuitetu… To dakle nije odluka na nivou izolovanog incidenta, to je praksa koja traje?
Lidija Delibašić: Prosto je neshvatljivo sa kolikim neznanjem i arogancijom direktorka JSP Snežana Ćirković ulazi u realizaciju poslovnih poteza za koje u teoriji ne postoji objašnjenje. Uzmite samo činjenicu da je potpuno nezakonito otpušten veliki broj zaposlenih. Svi smo tužili i jasno je da ćemo dobiti na sudu. Moraće da isplati ogroman novac za zaostale plate, doprinose, kamate koje na sve to idu. JSP nema taj novac a veliko je pitanje da li će i aktuelni gradonačelnik Nikola Dašić poput svog prethodnika Radomira Nikolića hteti da te troškove pokrije iz budžeta. Poznajući metodologiju rada Snežane Ćirković uverena sam da će, ukoliko izostane budžetska potpora, isplatiti troškove sa zajedničkog računa. Potrošile dakle novac Energetike i JKP Šumadija. To je ozbiljan kriminal ali ona to konstantno radi.
ucentar.rs: Šta će se dogoditi ako Energetika ili JKP Šumadija podnesu tužbe protiv JSP?
Lidija Delibašić: Dogodiće se katanac, najprostije rečeno. JSP nema novac jer se novac uludo rasipa a službe koje su ga donosile direktorka je ukinula. Ako grad u takvim okolnostima ne priskoči u pomoć stvar je jasna. Mi smo do njenog dolaska uzimali bankarske kredite i uredno ih vraćali. Grad nam do njenog mandata nije davao subvencije jer nije ni bilo potrebe.
Ucentar.rs: O kojim iznosima se radi?
Lidija Delibašić: samo ja sam došla do podatka o
40. 000 000 dinara. Verujem da toga ima još ali za četrdeset miliona znam sigurno. Niko ne može sa sigurnošću da kaže gde je taj ogroman novac otišao. Velikim delom na advokate i izvršitelje, tu nema sumnje. Ona je odustala od Pravobranilaštva čije smo usluge godinama koristili praktično besplatno. Umesto toga angažovala je nekoliko advokatskih kancelarija. Po kom kriterijumu je odabir vršen i zašto su oni uopšte angažovani ako smo već imali besplatan pravni servis, zna samo Snežana Ćirković. Pouzdano znam i to sam kao uzbunjivač istakla da su isti troškovi ponekad plaćani po dva i tri puta. O tolikom neznanju se radi. Ili je po sredi nešto drugo, to zaista ne znam.
Nastaviće se…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar