„Na krovu Šumadije prvog dana 2021“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Autor fotografija „Sa krova Šumadije“  je Katarina Jocić Ilinčić.  Ona je lepote Rudnika zabeležila prvog dana 2021.godine 

Varošica Rudnik

Inače, planina Rudnik, koja dominira centralnom Srbijom i Šumadijom, nalazi se 100 km južno od Beograda.

Pored najvišeg Cvijićevog vrha (1132 m), ističu se Srednji i Mali Šturac, Molitve, Paljevine i Marijanac, svi iznad 1000 metara nadmorske visine. Dobri putni pravci omogućavaju lak dolazak na Rudnik. Zahvaljujući izvanrednim klimatskim uslovima Rudnik je proglašen za vazdušnu banju.

Varošica Rudnik bila je središte žive rudarske delatnosti mnogo pre dolaska Slovena na Balkan u šestom veku. Pre Rimljana ove krajeve su naseljavali Iliri i Kelti. Prema bogatim tragovima materijalne kulture može se zaključiti da je na Rudniku bilo veliko rimsko naselje sa kovnicom novca. Za Rudnik su se borili i srpski vladari i feudalci. Dinar kralja Dragutina, kovan na Rudniku, prvi je srpski dinar sa ćiriličnim natpisom.

U 14. veku ovde su svoje kolonije imali Dubrovčani i Sasi, a poseban značaj

Rudnik dobija posle pada Novog Brda, 1441. Sa svojim rudnim blagom (srebro, olovo, bakar), Rudnik nije bio samo izvor prihoda srpskih vladara, već je to bilo i naselje sa razvijenim zanatstvom i trgovinom, odakle se širio kulturni uticaj na čitavu Srbiju.

Sudeći po nekim zapisima, obronci planine Rudnik skrivaju 55 crkava i manastirskih kompleksa. Koliki, ne samo sakralni, već i nesporni kultrurno-istorijski značaj imaju manastirski kompleksi rudničkog kraja, dokazuje svojim sadržajem, pored ostalih i manastir Voljavča. Manastir datira sa početka XVI veka, a manastirski kompleks čine crkva posvećena Arhangelu Mihajlu (obnovljena u XVI, a zatim i u XIX veku) i konak u kome je 1805. godine održano zasedanje Praviteljstvujuščeg sovjeta, prve srpske vlade. Konak je građen u moravskom stilu, prepoznatljivom po trolistu, odnosno krstu upisanom u osnovu konaka.

Planinarski dom i Šumska kuća i hotel „Kraljica“ su glavni smeštajni objekti na Rudniku. Pored sportskih terena i bazena, postoji mogućnost i za planinarenje – osvajanje najvećeg vrha u Šumadiji, Cvijićevog vrha ili strmog vulkanskog uzvišenja Ostrvica koji se završava zidinama Jerininog grada . Ostrvica ili Ostrovica je mali srednjovekovni župski grad, postavljen na kamenom visu koji se usamljen diže na 800 m nadmorske visine i dominira okolinom. Strmi i nepristupačni teren bio je prirodna zaštita sa svih strana.

Prednosti Rudnika su i blizina istorijskih mesta Oplenca i Takova, manastira Vraćevšnice, Voljavče, Nikolja i ovčarsko-kablarskih manastira, prijatna klima, čist vazduh i mnoštvo staza za šetnju. Takođe, postoji mogućnost lova na visoku i sitnu divljač.

 

Katarina Jocić Ilinčić, rođena je 1978.godine u Gornjem Milanovcu. Rudničanka, u srcu i duši pune 42 godine. Osnovnu školu završila je na Rudniku, gimnaziju „Takovski ustanak“ u Gornjem Milanovcu, a Fakultet „Pegadoških nauka“ u Jagodini.

Učiteljica je u izdvojenom odeljenju u Trudelju, pri matičnoj školi „Arsenije Loma“.

Veliki pobornik zaštite životne sredine osnivač je i koordinator Eko škole „Arsenije Loma“. Učesnik  kulturnih manifestacija, voditelj različitih programa vezanih za kulturu i umetnost. Verni pratilac i simpatizer udruženja „Rudnički vidici“, realizator dečijih radionica u okviru manifestacije „Kad se ruke slože, sve se može“. Za nju ne postoji dete koje ne može, dete uvek može samo treba naći način dopreti do njega. „Obrazovanje, vaspitanje, kultura i umetnost su ono što je najpotrebnije jednom društvu ono da bi bilo stabilno“- često ističe Katarina

ucentar.rs foto: Katarina Jocić Ilinčić 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar