Bliznakinja zagrlila sestru u inkubatoru- i spasila joj život!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
U jesen 1995. godine prevremeno su se rodile dve devojčice, bliznakinje, teške samo dva kilograma. Briel i Kajri Džekson svojih prvih nekoliko nedelja života provele su u posebnim inkubatorima boreći se za život.
Kajri je bila jača bliznakinja, napredovala je i bila je za 1,3 kg teža, dok se Briel borila da preživi. U jednom trenutku Brielino disanje postalo je plitko, a otkucaji srca su drastično opali.
Lekari su činili sve što su mogli, ali prosto ništa nije uspevalo. Saopštili su roditeljima da beba neće preživeti. Ali pre nego što je bilo kasno medicinska sestra Gejl Kasparijan se brzo setila i predložila da se bebe stave zajedno u jedan inkubator. Ovako nešto nikada ranije nisu radili u SAD-u, ali dogodilo se nešto neverovatno.
Čim su Kajli stavili pored njene sestre, ona je pružila ruku i zagrlila Briel. Iznenada Brielini otkucaji srca su se stabilizovali i temperatura se vratila u normalu. Fotoreporter koji se tu našao u bolnici zabeležio je ovaj čudesni trenutak. Kao rezultat sestrinskog zagrljaja otkrivena je snaga dodira i beba koja je umirala je bila spašena. Ta fotografija je postala poznata širom sveta kao „Zagrljaj spašenja“.

– Bilo je neverovatno. Istog trenutka Brijel se smirila i povratila boju – seća se Gejl.

U roku od nekoliko minuta, njeno disanje se vratilo u normalu, a postepeno su se stabilizovali i otkucaji srca. Roditelji su kroz nekoliko nedelja odveli obe devojčice kući, gde su spavale u istom krevetu sve dok nisu napunile šest godina.

– I dan-danas su najbolje prijateljice i ne razdvajaju se – kaže otac bliznakinja koje imaju 19 godina.

Prema rečima lekara, Brijel se oporavila u sestrinom zagrljaju zahvaljujući lučenju oksitocina i endorfina, hormona zadovoljstva.ucentar.rs foto: printskrin fb
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar