kakav car: Rus prevario banku njenim oružjem!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dmitrij Agarkov (42) prevario je vodeću rusku online banku i to na bankarski način. Sam je izmenio ugovorne odredbe, a u banci su samo „robotski lupili pečat“.

Na njegovu adresu je 2008. stigla ponuda vodeće ruske online banke Tinkof kredit Sistems za novu kreditnu karticu. Uslovi mu i nisu bili nešto privlačni pa je na priloženom ugovoru prepravio sve što mu nije odgovaralo i svoju verziju vratio u banku.Proveo je pola godine u razvoju svog novog ugovora, koji je uključivao kamatnu stopu od 0 odsto, bez provizija i naknada i odštetu od 6 miliona rubalja (181.000 dolara) ukoliko banka otkaže sporazum.

Agarkov je čak napravio veb lokaciju pod imenom domena slično imenu banke da bi ugovor izgledao što bliže originalu.

Kako javlja ruska državna televizija RT, Dmitrij je pri prepravljanju ugovora sebi dao oduška. Kamatu je smanjio na nulu, precrtao je sve bankarske naknade, a osigurao se i za slučaj da banka jednostrano pokuša promeniti ugovorne odredbe.
Naveo je da mu banka za svaku promenu mora platiti tri miliona rubalja (91.000 američkih dolara), a za jednostrano otkazivanje ugovora šest miliona rubalja (182.000 dolara).
Za divno čudo, prepravljeni ugovor koji je poslao banci vratio mu se pečatiran i potpisan, a u istom paketu stigla je i kreditna kartica.
Njegov advokat Dmitrij Mihaljevič kaže da se, prema ugovoru, banka obavezala da mu pozajmi koliko god novca on poželi.
„Da je poželeo kupiti ostrvo negde u Maleziji, banka bi morala da mu da novac za to“, dodaje Mihaljevič.
Ipak, prošle su dve godine, a iako Agarkov za to vreme nije ni pomišljao o šopingu u Maleziji, banka je poželela da ga se reši 2010. godine. Jednostrano je otkazala ugovor, a 2012. godine ga je i tužila zbog 45.000 neplaćenih rubalja za naknade i kamate, iako ih u ugovoru zapravo nije bilo.
Sud je poštovao „sitna slova“ u ugovoru i stao na Dmitrijevu stranu, proglasivši prepravljeni ugovor potpuno valjanim, a banka je morala priznati da je pogrešila.
Advokat Mihaljevič ironično kaže da su na sudu kazali ono što obično govore njihovi klijenti: „Ugovor nismo ni pročitali“.
Agarkov je na kraju pokrenuo protivtužbu i sada od banke zbog jednostranog raskida i nepoštovanja ugovora ukupno potražuje 30 miliona rubalja (909.000 dolara).
Direktor banke u kojoj očigledno ne da čitaju ugovore, Oleg Tinkov na svom je Twitter profilu najavio žestoku borbu.
„Naši advokati smatraju da neće dobiti novac, nego četiri godine zatvora zbog prevare. (…) Kod nas je sve jasno i transparentno“, napisao je.
Međutim, sudija nije imao razumevanja za „nesrećnog“ direktora- odbacio je prijavu banke sa obrazloženjem da moraju da poštuju odredbe potpisanog ugovora.
Zanimljivo je da ova rezime ove priče nikada nije javno objavljen posle odbacivanja krivične prijave. Pretpostavlja se da su banka i Dmitrij našl zajednički jezik i da je Rusu isplaćena određena svota novca. On sam je izjavio da se „pomrio sa bankom i da je to najbolje rešenje za obe strane“! U međuvremenu, postao je internet zvezda.


ucentar.rs foto: printskrin

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar