Ipak je LUFTIKA!

-Dašić je ponosni vlasnik ovog nadimka od prvog razreda osnovne škole. Ovde njegova školska drugarica sa kojom  je bio u odeljenju zajedno sa bivšim gradonačelnikom Radomirom Nikolićem. Nadimak je dobio po čuvenom štrupmfu Luftiki jer je po energiji i temperamentu uvek podsećao na njega. Uvek je delovao kao da se nije dovoljno naspavao- napisala nam je Jelena Lučić iz Kragujevca povodom teksta u kome smo se bavili nadimkom aktuelnog gradonačelnika Nikole Dašića koji su mu nadenuli beogradski mediji.

U samom SNS čuje se da je ovaj nadimak gradonačelniku Kragujevca „nadenuo“ kolega iz stranke pripadnik druge struje, a zatim i samostalni protivkandidat na proteklim loklanim izborima koji je uhapšen u velikoj policijskoj akciji. Markentiški stručnjaci kažu da primeri izmišljanja „nadimaka“ nisu retki poslednjih godina. Imaju za cilj da kod glasača obesmisle protivkandidata u vidu diskreditacije, a nezaobilazna je činjenica kada se govori o ovoj temi da je Dašić jedini političar i gradonačelnik u novijoj istoriji Kragujevca kojima ima završena dva državna fakulteta. Sa druge strane, iako mogu da naprave „markentišku“ štetu ima i fascinantnih primera.

-Od 2012.godine Bogdan Đukić, koji je odbornik SDS u Skupštini opštine Teslić, ima nadimak Lopov. Svoj nadimak je i zvanično štampao na predizbornom plakatu za protekle lokalne izbore u BiH. Bio je trećeplasirani na odborničkoj listi SDS, osvojiviši 1.202 glasa. Čak ga je i zvanično primio predsednik Republike Srpske- kažu naši sagovornici.

Inače, Štrumpfovi (često i nepravilno Štrumfovi, franc. Les Schtroumpfs, engl. The Smurfs) je belgijski strip o malim plavim bićima koja žive u šumi. Njihov autor je belgijski crtač stripova, Pjer Kulifor poznatiji kao Pejo (franc. Pierre Culliford, Peyo).
Štrumpfovi su se prvi put pojavili u jednoj od epizoda o avanturama Žoana i Pirluija (franc. Johan y Pirluit), pod imenom Flauta sa šest rupa (franc. La flûte à six trous). Zatim se ta ista epizoda pojavila 1958. godine u časopisu Spiro (franc. Spirou) pod promenjenim nazivom, Flauta šest Štrumpfova (franc. La flûte à six schtroumpfs). Ponovo će se pojaviti tri puta u avanturama Žoana i Pirluija pre nego što su dobili svoj sopstveni mini-strip u Spirou 1959. Od tog momenta, Štrumpfovi počinju da se sve više uobličavaju i svaki od njih dobija svoj lični karakter tako da je bilo sve lakše razlikovati ih.
Smorko a kasnije Luftika je Štrumpf koji većinu vremena spava, dešava se da zaspi dok treba da obavi nešto važno za selo pa to ne učini na vreme.ucentar.rs

1 Comment

  1. Drugarica sa ekonomskog fakulteta
    05/02/2021 - 10:59 am

    On i kum su na ekonomiji u nasem gradu polozili 3 ispita. Zajedno. Ispisali su se posle 2 godine bezuspesnog studiranja pa krenuli po privatnim fakultetima. E tu su bili odlicni. Cisto radi istine o grdnim diplomama. Dal ista kazu istinito.

    Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.