Ipak je LUFTIKA!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

-Dašić je ponosni vlasnik ovog nadimka od prvog razreda osnovne škole. Ovde njegova školska drugarica sa kojom  je bio u odeljenju zajedno sa bivšim gradonačelnikom Radomirom Nikolićem. Nadimak je dobio po čuvenom štrupmfu Luftiki jer je po energiji i temperamentu uvek podsećao na njega. Uvek je delovao kao da se nije dovoljno naspavao- napisala nam je Jelena Lučić iz Kragujevca povodom teksta u kome smo se bavili nadimkom aktuelnog gradonačelnika Nikole Dašića koji su mu nadenuli beogradski mediji.

U samom SNS čuje se da je ovaj nadimak gradonačelniku Kragujevca „nadenuo“ kolega iz stranke pripadnik druge struje, a zatim i samostalni protivkandidat na proteklim loklanim izborima koji je uhapšen u velikoj policijskoj akciji. Markentiški stručnjaci kažu da primeri izmišljanja „nadimaka“ nisu retki poslednjih godina. Imaju za cilj da kod glasača obesmisle protivkandidata u vidu diskreditacije, a nezaobilazna je činjenica kada se govori o ovoj temi da je Dašić jedini političar i gradonačelnik u novijoj istoriji Kragujevca kojima ima završena dva državna fakulteta. Sa druge strane, iako mogu da naprave „markentišku“ štetu ima i fascinantnih primera.

-Od 2012.godine Bogdan Đukić, koji je odbornik SDS u Skupštini opštine Teslić, ima nadimak Lopov. Svoj nadimak je i zvanično štampao na predizbornom plakatu za protekle lokalne izbore u BiH. Bio je trećeplasirani na odborničkoj listi SDS, osvojiviši 1.202 glasa. Čak ga je i zvanično primio predsednik Republike Srpske- kažu naši sagovornici.

Inače, Štrumpfovi (često i nepravilno Štrumfovi, franc. Les Schtroumpfs, engl. The Smurfs) je belgijski strip o malim plavim bićima koja žive u šumi. Njihov autor je belgijski crtač stripova, Pjer Kulifor poznatiji kao Pejo (franc. Pierre Culliford, Peyo).
Štrumpfovi su se prvi put pojavili u jednoj od epizoda o avanturama Žoana i Pirluija (franc. Johan y Pirluit), pod imenom Flauta sa šest rupa (franc. La flûte à six trous). Zatim se ta ista epizoda pojavila 1958. godine u časopisu Spiro (franc. Spirou) pod promenjenim nazivom, Flauta šest Štrumpfova (franc. La flûte à six schtroumpfs). Ponovo će se pojaviti tri puta u avanturama Žoana i Pirluija pre nego što su dobili svoj sopstveni mini-strip u Spirou 1959. Od tog momenta, Štrumpfovi počinju da se sve više uobličavaju i svaki od njih dobija svoj lični karakter tako da je bilo sve lakše razlikovati ih.
Smorko a kasnije Luftika je Štrumpf koji većinu vremena spava, dešava se da zaspi dok treba da obavi nešto važno za selo pa to ne učini na vreme.ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar