Mirjana Bobić Mojsilović za UCENTAR: „Tajna vinove loze je serija ljubavi, mržnje, gorčine i praštanja“.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

„Dejan Karaklajić me je zvao da napravim priču, da spojim dve vinarije, dva dela Srbije. I ja sam napisala priču o dvema porodicama, o ljubavi, vino i vinogradi za mene su bili samo okvir u kome se događaju sve te ljubavi, mržnje, gorčine i praštanja. Ostalo su uradili scenaristi, i mislim da je Dejan Kao producent, napravio fantastičan projekat, vidim da su ljudi oduševljeni serijom, i Srbijom. Da bude nešto naše, a da ne bude đubre, blato, mržnja i nasilje“- kaže na početku razgovora za portal UCENTAR Mirjana Bobić Mojsilović, jedna od najvećih novinarki u Srbiji svih vremena i pisac scenarija za trenutno najpopularniju seriju- „Tajna vinove loze“.

Mirjana je postala saradnik „Omladinskih novina“ 1979.godine i „Duge“ koju je kasnije uređivala. Uređivala je časopis „Intervju“. Radila je kao urednik Kulturno-zabavnog programa Javnog servisa, ali je shvatila da nije za taj posao i 2002. godine je dala otkaz. Napisala je scenario za dokumentarnu seriju o Bijelom Dugmetu koja se prikazivala na RTS-u. Pisala je za veliki broj časopisa, a neki od njih su: „NIN“, „Danas“, „Oslobođenje“, „Politika“, „Stav“, „Demokratija“, itd. Od 2008. godine je kolumnistkinja u „Večernjim novostima“. Piše blog postove koji se objavljuju na Facebook stranici AllMe. Mirjana veruje da je Duško Radović bio u pravu kada je rekao da je novinarstvo najlepše zanimanje ako se na vreme napusti. Vodila je mnoge emisije.

o Da li radite na nekom novom projektu?
-Završavam novi roman.
o Kako ste došli na ideju da snimate seriju „Srećna Srbija“?
-Ionako sam putovala po Srbiji na moje književne večeri i sa mojim predstavama. Marijana Petrović je videla fantastične reakcije na društvenim mrežama, kad postavim neku sliku sa svojih putovanja i pozvala me da napravimo emisiju Srećna Srbija. Ideja te emisije je da bude potpuno prirodna i opuštena, kao da sa mnom putujete ad hoc po Srbiji, da vidimo njene lepote i da uživamo u onome što imamo.
o Da li će još neka vaša knjiga uskoro dobiti ekranizaciju?
-Snimljena je serija AZBUKA NAŠIH ŽIVOTA, po mojim romanima Azbuka mog života i Muške azbuke, i montira se. Treba da bude emitovana u ovoj godini, seriju je kreirala i režirala Jelena Bajić Jočić, a napravljena je u produkciji Radoša Bajića.
o Kako vam se sada čini Srbija kada putujete i radite? 
-Divna je i svuda ima nečeg lepog zanimljivog i jedinstvenog. Samo traganje za predelima, ljudima i pričama, jeste doživljaj.
o Šta bi ste izmenili da ste vlast? 
-U svakom slučaju prvo bih očistila Srbiju od đubreta. To mi je zaista najtužnija slika koju vidim – deponije, najlon kese, reke po kojima plove ostrva plastičnih flaša. Kad očistimo Srbiju od đubreta, i kad uvedemo najstrožije kazne za prljanje zemlje i voda, tad ćemo biti zemlja nade.
o Šta vas najviše raduje u životu. 
-Srećni ljudi, jednostavnost i male radosti, humor pre svega.
o Koja je vaša mera za sreću. 
-Kad se ujutru probudim i sa zadovoljstvom popijem prvi gutljaj kafe, a ni jedan tužna ili apokaliptična misao mi ne padne na pamet-kaže Mirjana Bobić Mojsililović.


ucentar.rs foto: privatna arhiva

foto galerija: Mirjana Bobić Mojsilović

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar