otkud Hrvatice na studijama u Kragujevcu- EPCD „proteran“ iz PULE utočište našao u Šumadiji

Afera koja već duže vreme „trese“ akademsku zajednicu o kontraverznoj saradnji Univerziteta u Kragujevcu i  „univerziteta“ EPCD- pod istragom je naših bezbednosnih službi.

Iz te saradnje „izrodile“ su se „doktorske diplome“ Šiptara sa Kosmeta i Makedonije, a prema našem oktriću strukovne studije ovde je završilo bar 40 medicinskih sestara iz Hrvatske.

Frka u Puli i Rijeci oko studija EPCD

natpis u Hrvatskoj štampi o zabrani rada EPCD u Puli

Hrvatska štampa još 2013. godine objavila je „da su preddiplomske studije „univerziteta“ EPCD na tamošnjem fakultetu iz područja zdravstva nelegalne i da će ukupno 161 student dobiti diplome koje su nevažeće u Hrvatskoj“.

-Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izdalo je rešenje kojim nalaže Politehnici u Puli – Visokoj tehničko-poslovnoj školi da u roku od tri meseca obustavi sve aktivnosti vezane za izvođenje preddiplomskih stručnih studija iz područja zdravstva. Reč je o studijima zdravstvene nege i fizoterapije koji se već dve godine izvode bez dopusnice za rad i bez akreditacije- piše portal Novi list. U tekstu se naglašava da je za jednu godinu studija cena školarine iznosila čak dve hiljade evra.

prvi se pobunio protiv diploma EPCD Alen Šustić, dekan fakutleta u Rijeci

– Nepostojanje dopusnice i akreditacije studijskog programa za ukupno 161 studenta znači da će po završetku studija dobiti diplomu koja nije važeća u Hrvatskoj, a prvi je na nepravilnosti pulske Politehnike upozorio dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr Alan Šustić i to nakon što je određeni broj pulskih studenata nakon završene prve godine studija drugu godinu hteo upisati upravo na riječkom Medicinskom fakultetu-pišu hrvatski mediji.

Do problema je došlo kada su diplome EPCD trebalo da posluže polaznicima iz Pule da studije nastave na Sveučilištu u Rijeci koje je osporio njihovu valjanost i zakonitost.

EPCD u Kragujevcu

U drugom tekstu kaže se da je tamošnje ministarstvo prosvete u kratkom roku-ponovo zabranilo rad EPCD.

Hrvatice u Kragujevcu

S obzirom, kaže se dalje- „da se studij izvodio prema programu Univerziteta u Zenici ta je diploma vredela samo na području Bosne i Hercegovine, a „u najnovijem slučaju izvođenja studija prema programu Univerziteta u Kragujevcu ta će diploma vrediti samo na području Srbije“.

-Kada su »zenički« studenti shvatili da studiraju nešto što Hrvatska ne priznaje počeli su masovni zahtevi za prelazak na riječki Medicinski fakultet, što im se nije moglo omogućiti. Kao i u najnovijem slučaju nepriznatog studija ECPD-a i tada je reagiralo Ministarstvo te je zabranilo provođenje spornog programa, što je, tvrde u Ministarstvu, i učinjeno, jer studiji su obustavljeni u ožujku ove godine- piše hrvatska štampa.

U nalazu hrvatskog Ministarstva prilikom zatvaranja programa EPCD stajalo je „kako je za pokretanje spornih studija idejna vodilja bila da će studenti te ustanove zaposlenje potražiti na području Bosne i Hercegovine gde postoji potreba za takvim kadrom“.

-Tada se Politehnika, u čijim prostorijama djeluje EPCD, dislocirala od tog projekta, a to je, kažu u Ministarstvu, učinila i sada tvrdeći da nema nikakve veze s najnovijom provedbom zdravstvenih studija ovog puta prema kragujevačkom programu- piše hrvatska štampa.

Bruka i sramota- državni srpski Univerzitet a pismo na ijekavici

Šajkača na glavi, ijekavica na papiru… prof dr Nebojša Arsenijević

Redakcija narodnog portala UCENTAR došla je u posed POTVRDE iz 2016. godine,  koju je potpisao tadašnji rektor kragujevačkog Univerziteta Nebojša Arsenijević – a odnosi se na se na medicinske sestre iz Hrvatske koje su ovde završile strukovne studije na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Iz njegove sadržine vidi se da nešto „ne štima“ na relaciji Univerzitet u Kragujevcu- EPCD- hrvatsko ministarstvo prosvete. Povrh svega potvrda srpskog državnog univerziteta napisana je na – ijekavici!

-Nadam se da će ova potvrda razriješiti neodumice oko priznavanja diploma i ponovo izdatih dodataka diplomama medicinskim sestrama koje su strukovne studije završile na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu- piše Arsenijević povodom očiglednog problema oko nostrifikacije pošto je Hrvatska članica Evropske unije.

Dalje se navode „sigurni dokazi da su programi u Srbiji usklađeni sa svim direktivama i standardima EU“.

-Ovim putem izražavamo žaljenje što je našim diplomcima, a prije svega našom greškom osporena kvalifikacija koju se stekle predanim i napornim radom, te Vas molimo da uvažite ovo obrazloženje, a za sva daljnja objašnjena stojim Vam na raspolaganju- kaže Arsenijević u POTVRDI izdatoj 23. maja 2016. godine koja je zavedena pod brojem I-01-44.

(nastaviće se)činjenice i pitanja

– EPCD nije akreditovan u Srbiji, niti je to ikada bio! To je za UCENTAR potvrdio Nacionalni savet za visoko obrazovanje Vlade Republike Srbije.

kopija Safeta Hodže iz Kragujevca koja je trenutno na veštačenju

-Saradnja sa kragujevačkim Univerzitetom dovedena je na nivo „državne tajne“. Javnosti se duguje odgovor da li je i ko prihodovao od školovanja hrvatskih medicinskih sestara, da li su izdavane lažne diplome Šiptarima sa Kosmeta i Makedonije o položenim doktorskim studijama i kome su i one plaćane!

– Ključni dokaz da su se Hrvatice školovale u Kragujevcu jeste faksimil pisma tadašnjeg rektora dr Nebojše Arsenijevića u kojima se pojašnjava validnost studija i usklađenost sa standardima Evropske unije.

ucentar.rs foto: printskrin/ilustracija!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/

 

4 Comments

 1. Nemanja
  25/02/2021 - 12:53 pm

  Tekst je odličan. Nadam se da će nadležne institucije konačno da reaguju kako bi se kaznili odgovorni.
  P. S. U tekstu stalno pravite grešku jer pišete EPCD. Pravilno je ECPD (European Center for Peace and Developmen).

  Reply
  • Peca
   25/02/2021 - 1:54 pm

   Nemanja ne nadaj se da ce neko nadležan reagovati, kada dosad tužilaštvo nije reagovalo, a ima sve crno na belo sta je radio i kakve je sve kriminalne radje pravio i tužilaštvo cuti pitajte se zašto???

   Reply
 2. Маринкола
  25/02/2021 - 12:59 pm

  Šajkača na glavi, ijekavica na papiru… prof dr Nebojša Arsenijević

  Ради што бољег разумевања: ијекавица је једно од два срспак наречја у књижевном српском језику. Тим нарјем су говорили и писали Вук Караџић, Његош, краљ Никола Петровић, краљ Александар Карађорђевић (рођен и одрастзао на Цетињу, код свог деде по мајци Зорки-краља Николе, Тесла, Миланковић, Владан Десница, Симо Матавуљ, Иво Андрић (у почетку свог књижевног стваралаштва), Бранко Ћопић, Михаило Лалић, Матија Бећковић, Ранко Јововић, Ратко Делетић, Раденко Бјелановић…
  Небијша Арсенијевић је ппотврду издао на ХРВАТСКОМ језику, који се заснива на стандардној ијекавици. Проблем је што у Србији, девастираној и пониоженој, нико не увиђа да је несретни КГ ректор издао јавну исправу супротно закону: све јевна исправе у Републици Србији се могу издати само на српском језику и ћириличном писму, а у општинама где живе националне мањине- на језику те мањине. Дакле, ректор у Крагујевцу је обавезан да поштује члан 10 Устава РС, као и одредбе Закона о службеној употреби језика и писам, али и Закон о високом образовању. Арсенијевић се понаша шизопфрено: лично је он наложио да се, прво на Медицинском факултету, а потом и на Универзитету у Крагзујевцу, све докторске деисрације и магистарске тезе МОРАЈУ предати на службеном српском језику и ћириличном писмју, што је у реду. Тај потез је наишаои на похјвале, тим пре што се на београдском универѕитету дисертације и ,магистарске тезе у 98 посто случајева предају искључиво на латиници. Сада видимо да ректор није гадљив да изда јавну исправу на страном језику (хтрватском). Што све говори у приолог тзези да када сретнеш српског националисту, треба му дати пет година робије без питања шта је урадио. Арсенијевић се очигледно спрда са овиум остатком од државе, коју још зовемо Србија. Да је стање иоле нормалније, типови попут Небојше и његовог брата Слободана не би могли да буду ни асистенти на факултетзу, а камоли професори и ректори. Додуше, почетком 90-тих Слободан Арсенијевић није прошао на конкурсу за асистента (примљен је др Ђорђије Делибашић), али после рфаспада земље и испливавања свачега на површину, Слободан је догурао до фредовног професора и ректора, а Ђорђије је остао на ономе што је био: асистент из причу да је накада био најбољи студент Медицинског факултета кога је проф. Анђелковић (са београдског Медицинског факулетта) узео за асистента. Плосле пропасти, у професоре су преко ноћи промовисани опскурни лкикови чопут Боде, Небојше, поа и пок. Срећка Уролога, који је дао велики дкипринос кафанском животу, али у науци нема ни трагова…

  Reply
  • Slonnce
   25/02/2021 - 3:29 pm

   Opismeni se čoveče, pa komentarisi redovne profesore

   Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.