Najstarija i najlepša brana u Srbiji!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Navršilo se 83 godine od trenutka kada je iz akumulacije Grošnica puštena voda za piće u vodovodnu mrežu grada Kragujevca. Tako je 1. aprila 1938. godine Kragujevac dobio savremeni vodovodni sistem kakav je imao mali broj gradova u Evropi. Akumulacija Grošnica je prvo veštačko jezero u Srbiji napravljeno za potrebe snabdevanja grada pijaćom vodom.

Povodom godišnjice rada, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima posetio je najstariju i najlepšu branu ovog tipa u regionu.

-Iako u devetoj deceniji kompleks je u dobrom stanju. Ovakva postrojenja podrazumevaju konstantna ulaganja i ozbiljna sredstva. Značaj ovakvih sistema za vodosnabdevanje je ogroman, posebno ako se ima u vidu da se nalazimo u godinama kada moramo sve više i ozbiljnije da brinemo o ekologiji, a pre svega o vodi za piće. Vode ima sve manje i to je nažalost globalni trend. Moramo da je štedimo, racionalnije koristimo i čuvamo od zagađenja- rekao je Dašić.

Kragujevac je upravo krenuo u realizaciju projekta „Čista Srbija“, što podrazumeva novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu. Pored toga, izgradićemo još dva manja postrojenja jedno u Batočini čiji sliv otpadnih voda ide ka Kragujevcu, a drugo u Stragarima. To je velika i dugoročna investicija, bitna za naš grad, za našu decu, ali i kvalitet vode koju pijemo.

Akumulacija Goršnica, nakon proširenja 50 – tih godina, danas ima zapreminu 3 200 000 kubika vode. Voda je, prema rečima direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Nebojše Jakovljevića, izuzetnog kvaliteta jer iznad brane nema nikakvih industrijskih objekata, a ni potencijalnih zagađivača. Sama konfiguracija terena i šumsko područje omogućavaju visok kvalitet vode koja traži minimalna ulaganja u troškove prerade.

-JKP „Vodovod i kanalizacija“ u čijem se sastavu nalaze još Moravski sistem i akumulacija Gruža, snabdeva danas pijaćom vodom blizu 200 000 stanovnika Kragujevca, Knića, Batočine i Kraljeva. Pored toga, u sklopu tog preduzeća nalazi se i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu. S obzirom na to, da je Kragujevac odavno prevazišao kapacitete tog sistema, grad i država Srbija rade na njegovom proširenju, jer je to jedan od preduslova da sačuvamo naše resurse vode za piće rekla je Biljana Ilić – Stošić načelnica Šumadijskog upravnog okruga.

 ucentar.rs  
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar