ŠUMADIJA koja nestaje: Mileva iz Pajsijevića sama je na planini ubijala lisice!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mileva iz Pajsijevića…

Nema više onih vremena. Niti onih ljudi, spojenih sa prirodom, hajdučkog koraka i vučijih snova. Nekada nije bilo čoveka koji nije smeo u sred planine zanoćiti. Ali, ovo nije priča o čoveku, već o ženi.

Mileva Mijatović, rođena Lalović(1895-1987) je provela život na planini. Na Velikom brdu u Pajsijeviću, na samom pragu Kotlenika. U starinskoj kući sa ognjištem, kakvih već odavno nema, načinjenoj od tesanih hrastovih brvana, spojenih sa zidovima od pleve, blata, kolenika i kreča. Na krovu badža, poput kakvog čardaka. Posebne su bile te kuće, jer da nije tako, ne bi se u njima rađali duhovno zdravi ljudi. Svaka je mirisala na dim i toplinu, kakve nema u ovim betonskim zatvorima koje pravimo i na koje osuđujemo sebe.

Borila se Mileva sa dva rata koje je preko glave preturila. Borila se sa zimom, sa olujama, ali i sa planinom i njenom decom, divljim životinjama. Još se u Pajsijeviću pamti kako je u zasedi, sa sekirom u rukama čekala lisicu. Ko je bio pobednik ovog ljutog megdana, pogledajte na ovoj neverovatnoj fotografiji koja govori više od hiljadu slova.

Znala je Mileva i za Gospoda Boga. Jer da nije tako, da li bi ova udovica, bez dece dala najveći prilog da se sa čuvenog izvora Grujovca dovede voda do spomen česme u porti pajsijevačke crkve, što svedoči mermerna tabla zahvalnica.

Mileve nema, više od tri decenije. I njena kuća na Velikom brdu se urušila, brojeći svoje zadnje dane. U njenom hladu tek procveta neka davno zasađena perunika, da podseti retke prolaznike na prošlost, i da ih opomene da zaborav nikome nije doneo ništa dobro. Jedino njega ne smemo sebi da dozvolimo.

Marko S. Marković

(OBJAVLJENO NA Ti si Gružo srce Srbije)ucentar.rs foto: prinskrin/FB
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar