KRAGUJEVAC proslavlja Đurđevdan..

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Svečanom sednicom u zgradi Stare skupštine obeleđen je početak proslave Dana grada Kragujevca, u znak sećanja na dan kada je Knjaz Miloš Obrenović u manastiru Vraćevšnica proglasio Kragujevac prestonicom Srbije. U porti Miloševe crkve uručena su priznanja onima koji su svojim radom I delima ostavili trag u protekloj godini

– Najveću zahvalnost dugujemo zdravstvenim radnicima koji su danonoćno više odgodinu dana u  crvenoj zoni. Podneli su najveći teret krize I nisu štedeli svoje da bi sačuvali naše živote.Hvala svim građanima koji su se vakcinisali, I molim sve one koji nisu da da pomognu svom gradu da što pre stignemo do kolektivnog imuniteta. To je jedini način da nastavimo dalje I da gradimo bolju I sigurniju budućnost svoje dece, rekao je  Dašić I naglasio da se zahvaljujući sredstvima republike privode kraju dva velika projekta – stanovi za pripadnike snaga bezbednosti I Palata pravde, kao I što će biti izgrađena Severna obilaznica oko grada, kao I prelazak gradske toplane sa uglja na gas.

Nakon svečane sednice odbornici i čelnici grada su se prošetali do centra grada, gde je izveden mini koncert na pokretnoj bini. Tako su na skroman ali lep način uz “Đurđevdan” u izvođenju Danice Krstić okupljeni, uz defile fića I vespi kroz grad obeležili svoj dan.

Zaslužni građanin Kragujevca bokser Mirko Puzović je nakon dodele velikog priznanja rekao za Informer da je to za njega “najdraža nagrada”.

-Ja sam najtrofejniji bokser svih vremena ne samo u Srbiji već I na prostoru bivše Jugoslavije, ali ovo što mi je danas dodeljeno je ubedljivo najveće. Dirnulo me je, vratilo mi emocije I podsetilo na vreme kad sam bio dete I dane kada sam počinjao da se bavim sportom. Priznanje počasnog građanina grada Kragujevca zauzeće počasno mesto među svim mojim trofejima, I zato sam radostan I srećan – rekao je Mirko Puzović.

Zbog protivepidemijskih mera, za dan grada neće biti masovnih manifestacija, već će u 18,00 sati  u  Galeriji Narodne biblioteke „Vuk Кaradžić“  biti predstavljena  monografija  Vladana Subotića , a  u 19 sati u Кnjaževsko – srpskom  teatru  počinje revija pozorišnih predstava „Joakimovi dani“ koju će otvoriti  predstava „Opet plače, al’ sad od sreće“ u izvođenju glumaca ovog pozorišta.

Uveče je za 20 sati  Legat Nikole Кoke Jankovića  mesto dvoumetničkog  preformansa „Živeti umetnost– living art“ bez prisustva publike , u  elektronskoj verziji  na jutjub kanalu RTК i GTO Кragujevac.

Vatromet sa zgrade Gradske uprave počinje u 21 sat.

Plaketa Svetog Đorđa posthumno je dodeljena Mikici Zdravkoviću, vođi benda ČBS i osnivaču “Arsenal festa”, koji je prošle godine preminuo od korone. U oblasti umetnosti dobitnik Đurđevdanske nagrade je Udruženje građana „Opera Nova Kragujevac“ za premijerno izvođenje operske predstave Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“.

Za oblast nauke dobitnik je  prof. dr Maju Anđelković za objavljena dva trojezična monografska dela – prevod sa srpskoslovenskog dela Svetog Save „Žitije Svetog Simeona“ i propratne tekstove. U oblasti medicine ovu nagradu dobija  dr Bora Evtov, posthumno, za izuzetan doprinos medicini tokom radnog veka, koji je nažalost preminuo od posledica COVID – 19. Za obrazovanje Đurđevdansku nagradu dobijaju Ilija Vitošević, Petar Mihajlović i Mitar Arsović, koji su na 6. Evropskoj geografskoj olimpijadi ( Egeo ) osvojili dve zlatne i jednu bronzanu medalju u konkurenciji 100 učenika iz 15 zemalja. U oblasti sporta skupština se opredelila  za Gorana Ilića za uspehe na bodibilding takmičenjima – osvojenim prvim mestima na Balakanskom i Dajmond kupu, kao i trećem mestu na Svetskom prevenstvu.

Dom zdravlja Kragujevac i zaposleni su dobili ovo priznanje za humanost, kao i Igor Janković za ispoljenu hrabrost i požrtvovanost prilikom spašavanja učesnika saobraćajne nesreće iz korita reke Lepenice.

Kragujevački bendovi i solisti nastupali su na različitim lokacijama i bez prethodno najavljenje trase. Muzičare je pratio defile udruženja ljubitelja fiće i vespe , a zaustavljali su se na Trgu kod Štafete, kod Velikog parka, Plaza šoping centra , na Aerodromu, na platou ispred zgrade Gradske uprave. Za Kragujevčane i goste pevali su solisti Danica Krstić, Miloš Radović, svirali bendovi Tribute to Bijelo dugme, Vesela mašina, KBO, reperi Pabla i Kube i tinejdž sastav Teen 3.

Koncert je ove godine humanitarnog karaktera. Izvođači su se odrekli svog honorara, a novac će biti uplaćen za lečenje malog Gavrila Đurđevića, koji se bori sa spinalnom mišićnom atrofijom. U Pešačkoj zoni tokom celog dana održava se Humanitarna prodaja suvenira Gradske turističke organizacije čijom kupovinom građani daju novac i za lečenje Dušana Ostojića, Sanele Trifunović, Jovane Maksimović i braće Mihajla i Dimitrija.

ucentar.rs /informer
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar