Kragujevčani ponovo radi sladoled kod ĆEMALA!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
 
Naslov nalik kultnoj rečenici iz „Maratonaca“ samo što ovoga puta nije bioskop. Iako doduše, ima veze… Pre ili posle bioskopa, Kragujevčani su išli na sladoled… Sladoled kod Ćemala… I to preko 60 godina, od kada je ova raqdnja osnovana davne 1950. godine. Uskoro će, po svemu sudeći, ići opet!

Emina sa majkom i pokojnim ocem

Tako kaže Emina Muharem, kćerka najpoznatijeg kragujevačkog poslastičara čiji se sladoled pročuo širom SFRJ.

„Tata je naučio da pravi sladoled u ondašnjoj Čehoslovačkoj. Tamo je otišao sa 13 godina kod svog ujaka koji je bio poznati poslastičar. Put iz sela pored Gostivara gde je rođen do tamo, sigurno nije bio lak. Otišao je da bi pomogao da se prehrani porodica. Malo toga se zna iz tog perioda ali jedno je sigurno, recept za

doneo recept iz Gostivara pokojni Ćemal Muharem

čuveni sladoled, moj tata Muharem Ćemal, u Kragujevac je doneo od ujaka kod kojeg je izučio zanat“, kaže u dahu Emina koja sa nestrpljenjem očekuje da narednih dana otvori radnju u kojoj će prodavati ledenu poslasticu napravljenu po starim pravilima. Kaže i da ništa nije menjala. Biće doduše i nekih novotarija ali osnovna ponuda je Ćemalov sladoled.

„Svakako ćemo se uklopiti u nove trendove ali osnova ponude biće Ćemalov sladoled. U tom smislu ništa neće da se menja izuzev činjenice da će ponuda biti proširena. Veoma smo srećni što Kragujevčani nisu zaboravili taj ukus i potrudićemo se da, one nešto starije podsetimo na neko lepše vreme. Od njih pak očekujemo da Ćemalov sladoled prikažu mlađim generacijama. Taj spoj generacija, uspomena i realnog vremena mogu da budu dobitna kombinacija“, zaključuje Emina Muharem koja sa svojom porodicom narednih dana otvara radnju za koju verujemo da će u velikoj meri obnoviti duh davno zaspalog Kragujevca. 
Naši sugrađani će svakako biti pozvani na otvaranje o čemu će Ucentar.rs obavestiti, kao i uvek, na vreme.


ucentar.rs foto privatna arhiva

 
 
 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar