Predrag Sazdanović o vraćanju korone: „Apelujem na mlade da se vakcinišu“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

-Opuštanje, druženja bez pridržavanja epidemioloških mera, ali i neshvatanje značaja vakcinacije glavni su uzroci činjenice da je Kragujevac već dva dana vodeći grad u Srbiji po broju obolelih od korona virusa. 

Ovo za UCENTAR kaže prof dr Predrag Sazdanović, direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu. 

U Šumadiji je juče obolela 21 osoba. Među obolelima njih osmoro je vakcinisano, i to: šestoro sa kineskom, i po jedan fajzer i sputnikovom vakcinom.

-Sve pažljivo pratimo kao i do sada. Od osmoro vakcinisanih, dvoje je preležalo koronu pre oko šest meseci. Svi imaju blažu kliničku sliku i većina su porodični kontakti i nemaju veze jedni sa drugima. Otuda dolazimo do zaključka o preteranom opuštanju koja su vidljiva na svakom koraku posebno kod mladih- kaže dr Sazdanović. 

Među obolelilima od juče je i jedna trogodišnjakinja, a jedan pacijent je došao iz Rusije gde je već imao simpotome oboljenja. Pretpostavlja se da se virusom zarazio od majke koja je se leči od korone. Najviše obolelih je od 30 do 60 godina. 

-Srpski zdravstveni sistem je pokazao i u najtežim trenucima pandemije visoku profesionalnost i umeće da se se bori protiv pošasti koja je zahvatila svet.  Očekujući novi talas početkom jula, mi smo intenzivno operisali onkološke i neonkološke pacijente, poslali lekare i medicinske sestre na više nego zasluženi odmor u junu. Sada se oni vraćaju osveženi za nove napore koji nas očekuju. Organizaciono smo spremili oko 100 bolesničkih postelja za novi talas kovida, koji ne priželjkujemo, ali smo spremni. Kao i u prethodnih godinu i po dana od početka epidemije. Međutim, apelujem na mlade da situaciju shvate ozbiljno kako ne bismo ponovo imali prepune bolnice, umrle.. Vakcinacija je proces od vitalnog državnog i nacionalnog interesa –  kaže dr Sazdanović. ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar