EPS tuži Efektivu zbog izjava o nezakonutom obračunavanju računa!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Elektroprivreda Srbije saopštila je da će podneti krivičnu prijavu zbog, kako kažu, netačne i zlonamerne tvrdnje predstavnika udruženja “Efektiva” Jovana Ristića da EPS građanima više puta obračunava kamatu na stara dugovanja, takozvanu “kamatu na kamatu”.

„EPS posluje u skladu sa zakonom i najoštrije demantuje navode ‘Efektive’“, navodi se u saopštenju Elektroprivrede Srbije.

Kako se dodaje, nakon isteka predviđenog roka za plaćanje računa obračunava se zatezna kamata, a Elektroprivreda Srbije prilikom obračuna kamate za neplaćena potraživanja primenjuje način obračuna zatezne kamate i visinu stope zatezne kamate propisane Zakonom o zateznoj kamati.

Iz EPS-a objašnjavaju način obračuna kamate na primeru kupca koji ima dug po obračunu za februar, koji je dospeo na plaćanje 28. marta a do danas nije plaćen.

Kako navode, tom kupcu biće obračunata kamata po kamatnoj stopi u skladu sa Zakonom: u martu tri dana i biće prikazana u računu za mart, u aprilu 30 dana i biće prikazana u računu za april, u maju 31 dan i biće prikazana u računu za maj i tako sve do izmirenja glavnog duga.

„Ni u jednom od ovih računa nema obračuna kamate na prethodno obračunatu kamatu“, ističu iz EPS.

U saopštenju se dodaje da je ovakav princip obračuna kamate „apsolutno u skladu sa zakonom“ i da je predstavnik „Efektive“ u to mogao da se uveri da je potražio kamatni list ili prigovorio na obračun kamate.

„Izjave predstavnika ovog udruženja nisu tačni i očigledno da posle izgubljene bitke u vezi sa stavkom ‘trošak garantovanog snabdevača‘, udruženje „Efektiva“ otvara novi ‘front’ radi sopstvene medijske promocije i na štetu EPS, a što je najgore – uz apsolutno, neopravdano zbunjivanje građana“, navode iz EPS.ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar