aktuelno
Ako vas je cena ČVARAKA ŠOKIRALA: Kada vidite koliko košta SLANINA pobesnećete, a nekada je bila sirotinjska hrana!
Poput čvaraka, zbog deficita svinja samim tim i mesa, i slanina na početku ove zime u Srbiji ima gotovo basnoslovne cene, pogotovo ako se kupuje u trgovinama jer, na primer, vakumirano pakovanje od 100 grama košta više od 330 dinara, što znači da je kilogram neverovatnih 3.300 dinara. Iako se na akcijama kilogram „sapunjare“ može naći i za 450, ipak je ona najkvalitetnija slanina, „adidas“ koji je pri tome i nadimljen, skuplji od 2.000 dinara.
U poznatim trgovinskim lancima koji posluju u Srbiji, cena kilograma pančete poznatog proizvođača kreće se od 2.511 do 2.674 dinara. Još skuplja varijanta je kupovina tanko sečene vakumirane slanine takođe poznatog domaćeg proivođača – pakovanje od 100 grama, zavisno od trgovinskog lanca, prodaje se od 270, preko 310 i 330, do rekordnih 337 dinara, što znači da ako bi se pazario kilogram ove slanine, trošak bi iznosio preko 3.300 dinara.
Naravno, reč je o najkvalitetnijoj slanini, dok, s druge strane, ovaj artikl se na akcijama u poznatim trgovinskim lancima može naći po znatno nižoj ceni – gronik slanina sa obraza za 350 ili sirova sa rebrima za 600 dinara kilogram.
Očekivano, jeftinija varijanta kupovine domaće slanine je u mesarama ili manjim lokalnim trgovinama, čak i preko interneta, ako već ne insistirate na poznatom i pouzdanom prodavcu. Tako je običnu belu slaninu, mahom poznatu kao „sapunjara“, zavisno od njene klase moguće kupiti za 450, preko 600 dinara, što je najčešća cena, do 800 dinara kilogram. Mesnata, ili popularno „adidas“ slanina sa 50 ili više procenata mesa, takođe zavisno od klase, kod mesara ili direktno kod proizvođača prodaje se po ceni od 900 do 2.500 dinara za dimljenu najvišeg kvaliteta.
Ovo odavno nije više „sirotinjska“ hrana
Najkvalitetnija slanina je po svojoj ceni poprilično nedostupna za džep prosečnog potrošača, a razlog zašto je nekadašnja „sirotinjska“ hrana skupa, sličan je kao i kod preskupih čvaraka deficit svinja. „Pogotovo debelih, jer hranjenje do takve telesne mase je posao koji za nas odgajivače, zbog cena stočne hrane i ostalih troškova proizvodnje koji neprestano rastu, odvodi u minus. S druge strane, poznato je da što je svinja deblja, to je slanina bolja. Nekada se jela samo ona bela slanina, ali tržište danas traži prošaranu, koja je ukusnija od šunke. Međutim, računica od svinje od 100 kilograma, što je najčešći slučaj, jeste da vam od nje ostaje 10 odsto masti koja se može istopiti u čvarke, a na takvoj svinji imate svega 10 kilograma slanine.
Kada se tome doda utrošena energija da se proizvede, u startu se dobija skuplji proizvod, a kad trgovci dodaju svoju maržu cena slanine je takva kakva jeste delikatesna“, objašnjavaju odgajivači svinja. Cenu sem deficita, kako dodaju, diktira i to što su čvarci i slanina popularna i tražena roba. Za one koji se odluče da umesto povremene kupovine na grame zamrzivače napune slaninom, definitivno je najisplativija varijanta svinjokolj u sopstvenoj režiji, pogotovo ako se za taj posao, na primer, udruže dve prosečne tročlane porodice.
„Jer od jednog tovljenika težine 150 kilograma, ako je reč o beloj svinji plemenite rase koja ima 60 mesnih jedinica, može se dobiti 70-80 kilograma mesa, dok je ostatak, kada se izbace iznutrice, slanina i mast. Sa aktuelnim cenama svinjskog mesa i suvomesnatih svinjskih proizvoda, gde su kvalitetna slanina i „duvan“ čvarci preko 2.000 dinara, to je apsolutno isplativa investicija“, kaže doktor stočarstva Radosav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.
Cena tovljenika od 150 kilograma je oko 45.000 dinara, dok je kupovina samo po jednog kilograma svinjskih proizvoda u trgovinama (but, kare, pečenica, pršuta, slanina, čvarci i mast), trošak od skoro 10.000 dinara.
Pročitajte još:
ČVARCI KAO DA SU OD ZLATA! Kupci u neverici kad vide kolike su cene, a „duvan“ nikad skuplji
Izvor: Blic
Ne propustite:
aktuelno
Sutra je 12.12 – Najmoćniji dan u godini: Evo kako da iskoristite njegovu energiju
Sutra nas očekuje 12.12, datum koji se u numerologiji i duhovnim krugovima smatra jednim od najmoćnijih dana u godini. Ovaj jedinstveni numerološki kod nosi snažnu energiju manifestacije, završetaka i otvaranja novih poglavlja, pa se veruje da je idealan trenutak za postavljanje ciljeva i donošenje važnih odluka.
Zašto je 12.12 poseban?
Broj 12 se u mnogim tradicijama smatra simbolom savršenstva, duhovnog rasta i univerzalne harmonije. Udvostručen u datumu 12.12, ovaj broj pojačava vibracije promene i otvaranja prema novim mogućnostima. Takođe, ovaj datum pada u završnicu godine, što ga čini idealnim za refleksiju, otpuštanje prošlih negativnosti i pripremu za novi početak.
Šta treba da uradite na ovaj dan?
1.Meditacija i fokusiranje na ciljeve
Posvetite deo dana tišini i introspekciji. Meditacija će vam pomoći da se povežete sa svojim unutrašnjim bićem i jasnije definišete ciljeve za naredni period.
2.Postavljanje namera
Uzmite papir i napišite šta želite da postignete. Fokusirajte se na pozitivne promene koje želite u svom životu i zamislite kako se već ostvaruju.
3.Zahvalnost za prošlu godinu
Odvojite vreme da se prisetite lepih trenutaka i naučenih lekcija iz ove godine. Zahvalnost otvara prostor za još veće blagoslove u budućnosti.
4.Ritual otpuštanja negativnosti
Simbolično možete zapaliti papir na kojem ste napisali sve što želite da ostavite iza sebe – strahove, sumnje ili toksične obrasce ponašanja.
Energija za nove početke
Numerolozi i duhovni savetnici ističu da 12.12 otvara energetsku kapiju za privlačenje pozitivnih promena. Iskoristite ovaj dan da se uskladite sa svojim ciljevima i oslobodite svega što vas sputava.
Kako god odlučite da provedete ovaj dan, ključno je da budete svesni njegovog potencijala. Veruje se da svaka misao i akcija 12.12 nose dodatnu snagu, pa je važno da budete pozitivni, fokusirani i otvoreni za mogućnosti koje vam univerzum pruža.
Ne propustite:
aktuelno
SRPSKI BIZNISMENI NA EKSKLUZIVNOM GALA PRIJEMU U TRAMPOVOJ REZIDENCIJI
Nakon što je delegacija američkih biznismena poreklom iz Srbije u izbornoj noći među prvima bila u prilici da čestita Donaldu Trampu pobedu u njegovom izbornom štabu, druga grupa naših poslovnih ljudi sinoć je imala čast da u Mar-a-Lagu, Trampovom uporištu, prisustvuje ekskluzivnom gala prijemu.
Oni su dobili specijalne pozivnice za događaj koji je organizovala nevladina organizacija Turning point USA, jedna od udarnih pesnica Trampove kampanje proteklih godina, na čijem čelu se nalazi poznati politički aktivista i javna ličnost, Čarli Kirk.
Srbi su sinoć imali prilike i da se sretnu sa Donaldom Trampom Juniorom, koji je govorio na ovom skupu, a koji im je još jednom preneo veliku zahvalnost njegovog oca, Donalda Trampa, na svemu što je srpska zajednica uradila da bi on ponovo postao predsednik Sjedinjenih Država i vratio se u Belu kuću.
U PROBRANOM DRUŠTVU: Srpski biznismeni sa suprugama na prijemu u Mar-a-Lagu
-Tramp je veoma svestan koliku je podršku dobio od Srba, onih koji su glasali, ali i onih koji su sponzorisali njegovu kampanju, i veoma je zahvalan zbog toga. On je svestan i koliku podršku ima od Srba koji žive u Srbiji, video je istraživanja javnog mnenja u Evropi koja govore o tome da je Srbija zemlja u kojoj bi dobio najviše glasova kao kandidat, kaže Antonije Keljević, jedan od naših poslovnih ljudi koji su prisustvovali prijemu u Mar-a-Lagu.
Naša delegacija imala je prilike i da se sretne sa domaćinom skupa Čarli Kirkom i s njim porazgovara, a posebno prijatan susret imali su sa Kašom Patelom, koga je Tramp nominovao za budućeg direktora FBI.
SA TRAMPOVIM NAJBLIŽIM SARADNICIMA : Srbi u društvu Čarli Kirka i Kaša Patela
-Gospodin Patel nas je iznenadio jer zna veoma mnogo o Srbiji, na prvi pogled je jasno da je reč o čoveku širokog obrazovanja. Uostalom, predsednik Tramp ga ne bi nominovao za tako važnu funkciju da nije tako. Bio je veoma ljubazan i takođe je zahvalio na velikoj podršci koju je Tramp tokom kampanje dobio od srpske zajednice u Americi, ističe naš sagovornik Antonije Keljević, sa kojim su u srpskoj delegaciji bili još i Miloš Dimitrijević, Vladimir Vasiljević, Aleksandar Keljević i Nikola Vasiljević.
Zanimljivo je reći da se kompleks u kome je održan skup u Mar-a-Lagu vodi kao „restricted area“ i nalazi pod specijalnom kontrolom Tajne službe SAD.
Svi koji su pozvani u njega moraju proći posebne bezbedonosne provere, kao i procedure prilikom samog ulaska, a dozvoljeno je unošenje samo osnovnih ličnih stvari.
Ne propustite:
aktuelno
SREĆNA SLAVA, DOMAĆINI! Danas je Sveti Alimpije Stolpnik
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Alimpija Stolpnika. Ovaj svetac u postu i molitvi na stubu proveo je više od pola veka.
Sveti Alimpije Stolpnik rođen je u Andrijanopolju u šestom veku. U mladosti se udaljio na neko grčko groblje van grada, za koje se verovalo da je mesto puno demona i nečistih sila.
Tu je postavio krst, sagradio hram i podigao stolp, stub, na kojem je, u postu i molitvi, proveo 53 godine. Zbog toga je i nazvan Stolpnik.
S vremenom, ljudi su počeli da ga poštuju i dolaze radi utehe, pouke i isceljenja.
Poživeo je po jednima sto, po drugima 112 godina. Njegove mošti i danas su isceliteljske.
U Srbiji se Sveti Alimpije Stolpnik slavi kao krsna slava, uvek posna zbog Božićnog posta.
U narodu se priča da je zaustavljao kugu i gubu, odbijao nezdrave vetrove i činio razna druga čuda.
Danas se ne preže tegleća stoka. Odlazi se rano u crkvu da bi sve bilo zdravo u narednoj godini.
veti Alimpije na ikoni se predstavlja u asketskom, tj. pustinjačkom odelu kako sedi na svom stolpu. On je zaštitnik stoke, pa se zato na njegov dan ne upreže stoka. Po predanju, on je pregazio kugu i od tada se ona ne javlja.
Iako praznik Sveti Alimpija nije zapovedan, a time i neradan za vernike, njegov kult je rasprostranjen kod Srba i slavi se i kao krsna slava.
U Srbiji se, u nekim krajevima naziva i Sveti Đorđe Alempije. To je zato što se toga dana slavi spomen osvećenja dva hrama Sv. velikomučenika Georgija, u Rusiji i u Grčkoj. Narod je kult oba svetitelja sjedinio u jedan.
Veruje se da je Sveti Alimpije učini mnoga čudesa blagodaću Hristovom. Bolne je isceljivao, đavole iz ljudi isterivao i budućnost je predskazivao. Na 14 godina pre smrti, noge su mu bile poražene ljutom bolešću, te za sve to vreme on nije mogao da stoji već od samog prestavljenja svog ležao je na jednoj strani. I kada su njegovi učenici želeli da ga okrenu na drugu stranu, on im to nije dozvoljavao.
Prema narodnoj tradiciji, ne valja ni da se na ovaj dan jede goveđe meso. Otud, naročito, u istočnim delovima Srbije, da bi „kući krenulo“, na trpezi na ovaj dan ne sme da se nađe kravlje, goveđe, juneće meso.
Kao i na sve druge velike pravoslavne praznike, i na ovaj bi, barem što se narodne tradicije i običaja tiče trebalo preskočiti sve teške poslove.
ucentar.rs
Ne propustite:
-
Društvo4 седмице ago
SEZONA SLAVA U PUNOM JEKU , OVO JE CENOVNIK POSNOG I MRSNOG SLAVLJA!
-
Društvo3 седмице ago
IVAN JE VLASNIK NAJUSPEŠNIJE NOVINSKE AGENCIJE U UNUTRAŠNJOSTI SRBIJE, ZA ŠEST GODINA PROŠAO TRNOVIT PUT OD MALE KUĆE ZA KOJU NIKO NIJE ZNAO DO MEDIJA ČIJE VESTI SADA PRENOSE SVI
-
fokus2 седмице ago
ISTORIJSKI PROMAŠAJ SRBA! Na današnji dan stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca
-
aktuelno3 дана ago
SREĆNA SLAVA, DOMAĆINI! Danas je Sveti Alimpije Stolpnik
-
fokus4 седмице ago
Srećna slava, domaćini! Danas je ĐURĐIC, pomaže nevoljnicima, ne rade se teški poslovi
-
aktuelno3 седмице ago
Srećna slava, domaćini! SVETI Mrata- sneg do vrata!
-
fokus3 седмице ago
Srećna slava domaćini! Danas je Aranđelovdan, slavimo živog sveca!
-
aktuelno2 седмице ago
PRELEPO: POGLEDAJTE zimsko izdanje BAJKOVITOG turističkog kompleksa u SRCU ŠUMADIJE.