U Državnom data centru u Kragujevcu danas je potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji u uvođenju i eksploataciji Svetske LHC računarske mreže sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN).

Memorandum su potpisali ministar informisanja i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, Mihailo Jovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović i šef odeljenja za informacione tehnologije CERN-a, Enrika Porkari, a potpisivanja je u ime Grada Kragujevca prisustvovao Nikola Dašić, predsednik Privremenog organa grada.

Danas smo otpočeli proces u kome će Srbija postati deo jednog od najvećih eksperimenata koji se trenutno odigravaju na planeti, a vezan je za sudaranje malih čestica, protona i neutrona koji, kada se sudare, generišu toliku količinu podataka da, ako želimo da ih analiziramo, moramo po čitavom svetu da raspodelimo resurse, kazala je Begović. Zahvaljujući Državnom data centru koji imamo u Kragujevcu, istakla je ona, jedan od trenutno malobrojnih resursa postaje i Srbija. Ovaj Data centar gde ćemo skladištiti, obrađivati i analizirati podatke će biti na usluzi svetskoj nauci i najvećem eksperimentu, a sa stručnjacima koji će se iškolovati postaćemo aktivni učesnici u kreiranju novih znanja. Zajedno smo ovde da gradimo buduću Srbiju, zemlju koja promoviše znanje, inovacije i diktira tehnološki razvoj čovečanstva u budućnosti, poručila je Begović.

Potpisivanjem ovog memoranduma Srbija zvanično postaje deo velike globalne računarske mreže CERN-a, istakao je ministar Jovanović i najavio da će u narednom periodu ovde biti uspostavljen jedan čvor CERN-a u kome će se čuvati podaci koji nastaju prilikom sudara pozitivnih i negativnih čestica u Velikom hadronskom sudaraču (LHC). Srbija će biti tek sedma zemlja u Evropi i deseta na svetu u kojoj CERN čuva svoje podatke, naglasio je on, dodavši da je za našu naučnu zajednicu bitno to što će naši naučnici, istraživači i IT stručnjaci imati pristup tim podacima i moći kroz mrežu CERN-a da sarađuju sa preko 5.500 naučnika širom sveta i preko 240 instituta iz 54 zemlje. Ocenivši da je ovo veliko priznanje za Srbiju, Jovanović je zahvalio CERN-u što je prepoznala Srbiju kao respektivnu zemlju nauke i tehnologije, kao i infrastrukturu Državnog data centra koji ima najviši stepen i sertifikat bezbednosti i pouzdanosti i izrazio zadovoljstvo što će zajednički raditi na novim naučnim dostignućima.

Ovo je još jedna potvrda da je Kragujevac bio pravi izbor za državnu investiciju kao što je Državni data centar, rekao je Nikola Dašić. Kragujevac postaje sedmi u Evropi i deseti na svetu grad koji je deo naučne zajednice sa najvećim svetskim naučnim projektom. Ovde će se, po principu otvorene nauke, čuvati otvoreni podaci dobijeni u eksperimentima koje vrši CERN, a sa kojima će kompletna naučna zajednica moći da radi velika ispitivanja, simulacije i slično. To je veoma važno za kompletnu srpsku zajednicu, kao i za ceo svet, naglasio je Dašić, istakavši da je izuzetno ponosan što je Kragujevac odabran da bude deo projekta najveće trenutno postojeće organizacije u oblasti nauke u celom svetu.

Šef odeljenja za informacione tehnologije CERN-a, Enrika Porkari, istakla je da je od 2019. godine kada se Srbija priključila CERN-u, učinjeno puno koraka ka učvršćivanju partnerstava između naučnika i inženjera iz Srbije i CERN-a, a da ovim projektom Srbija dobija priliku da postane kolevka hostinga naučnih podataka za srpsku, ali i širu svetsku naučnu zajednicu.