Poveži se sa nama
Admiral

fokus

U Kragujevcu i ove godine održana akcija „Daj pedalu raku“

Published

on

Simboličnom biciklističkom vožnjom i podizanjem jarbola, u okviru akcije „Daj pedalu raku“ i ove godine je u Kragujevcu u oktobru, mesecu borbe protiv raka dojke, skrenuta pažnja na značaj preventivnih pregleda i zdrave navike. Jarbol su tačno u podne ispred zgrade Gradske uprave podigle dr Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava i Suzana Đorđević, iz Udruženja „Volja“ sa porukom ohrabrenja osobama koje prolaze kroz proces lečenja raka dojke.  

Kragujevac je bio jedan od prvih gradova koji je pre deset godina podržao kampanju „Sve žene mogu postati Milica“ ako se pravovremeno ne jave na preventivne preglede i ako se bolest ne otkrije u ranoj fazi, rekla je dr Damnjanović. Grad Kragujevac, Udruženje „Volja“ i Biciklistički klub „Radnički Kragujevac“ podržali su kampanju „Daj pedalu raku“ jer je biciklizam preporučen kao vid rekreacije za žene nakon operacije. Svake godine u našoj zemlji oboli oko 4.500 žena, ali ako se pravovremeno otkrije bolest je u gotovo 90% slučajeva izlečiva. Danas imamo veliki broj mamografa jer je mamografija zlatni standard za rano otkrivanje raka. Dom zdravlja Kragujevac je postao regionalni centar za prevenciju i skrininge, a više od trećine tereta snosi UKC. Zahvaljujući Vladi RS, Ministarstvu zdravlja i Republičkom fondu, pet inovativnih lekova za lečenje karcinoma dojke su na listi lekova, istakla je dr Damnjanović, i naglasila da je poruka kampanje „Daj pedalu raku“ jedan vapaj onih žena iz unutrašnjosti kojima nisu dostupni preventivni pregledi, informisanost, rana dijagnostika i pravovremeno lečenje. 

Na značaj preventivnih pregleda ukazala je i dr Jasmina Nedović iz UKC-a koja je istakla da su i kroz predavanja pacijente informisali o najboljim načinima lečenja i o širenju svesti o preventivnim pregledima, navodeći da se broj obolelih pacijenata u poslednjih deset godina u UKC-u utrostručio, ona je dodala da se od ove godine primenjuje inovativna terapija skoro za sve podtipove karcinoma dojke koje možemo lečiti kao u svim zemljama u Evropi.

„Daj pedalu raku“ je veoma važna akcija za sve obolelele od raka. Naše udruženje su osnovale žene koje su prošle kroz proces lečenja raka dojke i želimo da prenesemo naša iskustva. Nažalost, rak dojke je česta bolest ali se leči kao i svaka druga ako se na vreme otkrije, rekla je Suzana Đorđević iz Udruženja „Volja“.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Crna Hronika

Radnik tragično nastradao nakon pada sa zgrade u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu

Published

on

By

Prema nezvaničnim informacijama, radnik je nastradao nakon što je pao sa zgrade u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu.

Nesreća se dogodila oko 16:30 sati, tokom izvođenja građevinskih radova, a radnik je na licu mesta preminuo usled zadobijenih povreda.

Ubrzo nakon incidenta, na lice mesta stigla je ekipa Hitne pomoći, ali, nažalost, radniku nije bilo spasa. Policija je izvršila uviđaj, a uzrok nesreće biće utvrđen nakon detaljne istrage.

Očekuju se zvanične informacije od nadležnih institucija, dok su radovi na gradilištu trenutno obustavljeni.

Continue Reading

fokus

TURSKI RADNIK POVREĐEN NA GRADILIŠTU U KRAGUJEVCU: Pao sa skele, nije životno ugrožen

Published

on

By

Turski državljanin M. K. koji je bio radno angažovan na gradilištu u naselju Bubanj, na izgradnji vrtića kod Druge kragujevačke gimnazije, zadobio je povrede nakon pada sa skele, potvrđeno je Radio-televiziji Kragujevac u Zavodu za urgentnu medicinu.

On nije životno ugrožen, ali je nakon intervencije Hitne pomoći prevezen u Univerzitetski klinički centar Kragujevac gde će biti utvrđen stepen povreda.

Detaljnije informacije kako je do incidenta došlo, biće poznate nakon uviđaja. 

 

Continue Reading

fokus

Kampanja „Čuvajmo jedni druge“ predstavljena starijim sugrađanima

Published

on

By

U okviru kampanje „Čuvajmo jedni druge“ koja je predstavljena danas u sali Skupštine grada, stariji sugrađani upoznati su sa bezbednosnim rizicima kojima mogu biti izloženi i načinima na koji se ti rizici mogu smanjiti ili izbeći.  Kampanju koju je pokrenulo Ministarstvo unutrašnjih poslova podržali su Grad Kragujevac, Kancelarija lokalnog ombudsmana, Crveni krst Kragujevca, Policijska uprava. U ime Grada Kragujevca, prezentaciji su prisustvovali dr Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava, Maja Angelovska, članica Gradskog veća za komunalne delatnosti, Jelena Milivojević, lokalni ombudsman Grada Kragujevca i  Ivana Stanić Obradović, načelnica Odeljenja za ljudska i manjinska prava, rodnu ravnoprvnost. U ime Policijske uprave na ovu temu govorili su Nemanja Sretenović, komandir PU Kragujevac i Boško Radojević, inspektor i profesor kriminalistike i bezbednosti.

Kampanja „Čuvajmo jedni druge“ organizovana je povodom 1.oktobra Međunarodnog dana starijih lica, kazala je Gordana Damnjanović i dodala da je tema bezbednosti veoma važna kada je reč o starijim sugrađanima i obuhvata više segmenata kao što su digitalna bezbednost, bezbednost u saobraćaju i prevencija diskriminacije poput „ejdžizma“ koji podrazumeva diskriminaciju na osnovu godina starosti,

Govoreći  o poboljšanju bezbednosti najstarijih sugrađana u saobraćaju, Maja Angelovska, članica Gradskog veća za komunalne delatnosti istakla je da je Savet za bezbednost saobraćaja otpočeo izradu Strategije o bezbednosti pešaka. Ova studija daće ozbiljne preporuke i savete u pogledu lokacija na kojima bi trebalo da se postave pešačke staze, semafori, usporivači saobraćaja. Takođe, otpočelo se i sa uređivanjem rekreativnih zelenih oaza, kao i senior oaza u kojima naši najstariji sugrađani mogu da kvalitetno provedu slobodno vreme i da se osećaju bezbedno, kazala je Angelovska.

Komandir Policijske uprave Kragujevac, Nemanja Sretenović  istakao je da  kampanja ima za cinj da podseti starije sugrađane na neke bezbedonosne rizike na koje su možda zaboravili i da skrene pažnju na neke moderne, nove trendove i  ukaže na načine njihovog prevazilaska.

 

 

Continue Reading

Najpopularnije