U okviru OKTOHA koji je otvoren koncertom Kamerne muzike Zlatana Vaude, 15. oktobra u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji nastupiće Kragujevački simfonijski orkestar, a 20. oktobra u Muzeju „21. oktobar“ Gradski kamerni hor Liceum. U prvoj kragujevačkoj gimnaziji 24. oktobra nastupa Klavirski trio Andrea Gajić, Filip Tomić i Boris Kraljević, a 29. oktobra na programu je koncert učenika Muzičke škole dr Miloje Milojević i studenata FILUM – a.

U Knjaževsko – srpskom teatru premijerom predstave Jelena Anžujska večeras počinje 19. Međunarodni pozorišni festival JOAKIMFEST pod sloganom (O) čemu (priča) pozorište? Po izboru selektora Miloša Latinovića, književnika i direktora Bitef teatra, u takmičarskom programu našlo se šest predstava. U Kragujevac dolaze pozorišni ansambli iz Kazahstana, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije.

U nedelju 20. oktobra u okviru manifestacije Bdenje u Muzeju „21. oktobar“, pored promocije poeme „Lekcije iz pamćenja“ i koncerta Gradskog kamenrog hora Liceum, biće otvorena izložba Memorijalnog centra Staro sajmište – Logor na beogradskom sajmištu 1941 – 1944. 

Programom su predviđene i brojne izložbe, književene večeri, predavanja, naučni skup i javni čas Politike i kulture sećanja III koji organizuje Muzej „21. oktobar“ u saradnji sa Centrom za studije sećanja – Univerzitet u Kragujevcu i Filološko – umetničkim fakultetom.