Poveži se sa nama
Admiral

fokus

Procvetala trešnja usred jeseni kao da je maj: Zbunila se priroda u Topoli, na imanju Lazerevića pravo iznenađenje

Published

on

 Iako je po kalendaru uveliko jesen, priroda u Topoli se ponovo zbunila pa se neke biljke ponašaju kao da je proleće. Naime, na imanju Lazarevića u srpskoj Toskani ponovo je procvetala trešnja, a prema narodnom verovanju to najavljuje dugu i hladnu zimu.

– Ova trešnja je mlada, prvi put je rodila u maju, sada je ponovo cvetala, verovatno se još nije adaptirala na ovu našu klimu i na ovako velike oscilacije u temperaturama. Ima na dva mesta cvet, ko zna možda će doneti plodove ponovo, pa ćemo za Božić imati sočne i slatke trešnje baš kao u maju, kaže za RINU Miloš Lazarević.

Ovaj domaćin ističe da je ranije na svom imanju viđao da ponovo cveta jabuka i bagrem, po nekad i višnja a evo sada i trešnja.

– Dešavalo se da ponovo procveta voće u jesen, ali ne bude duge i hladne zime, samo neka bude snega da imamo dovoljno vode“, poručuje Miloš.

Prema rečima struke do ponovnog cvetanja voća dolazi zbog pokretanja sokova i visokih temperatura, a prema narodnom verovanju ovo je znak da će biti duga i hladna zima.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fokus

Transparentnost Srbija” i njeni politički interesi: manipulacija ili borba za istinu?

Published

on

By

U proteklim danima, svedoci smo još jednog pokušaja obmanjivanja javnosti putem saopštenja samozvanih „sindikalnih lidera“ unutar Republičkog geodetskog zavoda. Iako ove neistine nisu našle prostor u ozbiljnim medijima, nevladina organizacija „Transparentnost Srbija“ odlučila je da podrži ovu priču. Direktor „Transparentnosti Srbija,“ Nemanja Nenadić, pritom je potcenio integritet i inteligenciju urednika, verujući da će oni objaviti ono što on sam nije smeo da plasira na zvaničnom sajtu svoje organizacije. Jedini medij koji je objavio saopštenje je list “Danas”, što dodatno osvetljava pristrasnost ovog poteza.
Pet dana smo čekali da „Transparentnost Srbija“ demantuje samu sebe ili se javno ogradi od ovih tvrdnji. Kako to nije učinjeno, postaje jasno da iza ovog poteza stoje lični interesi i politički obračuni. Stoga smo odlučili da iznesemo širu sliku ovog događaja i otkrijemo prave motive.
U ovom iznenađujućem spletu okolnosti, organizacija „Transparentnost Srbija,“ koja se deklarativno bavi borbom protiv korupcije, iznenada je izrazila „zabrinutost“ za budućnost geodezije u Srbiji i rad RGZ-a. Zanimljivo je da je „Transparentnost Srbija“ dve decenije ćutala o radu RGZ-a, sve do trenutka kada smo implementirali međunarodne ISO standarde protiv mita i korupcije. Upravo tada, istovremeno s pokretanjem medijske kampanje protiv RGZ-a, predvođene visoko pozicioniranim funkcionerom u Vladi, organizacija je po prvi put iznela negativne komentare o našim reformskim koracima uvođenja ovih standarda – što je, blago rečeno, neobično za organizaciju koja se navodno bori protiv korupcije.
Ne možemo a da ne primetimo vremenski sklop ovih događaja – u trenutku kada se politički interesi iz prošlosti ponovo pojavljuju na sceni. Naime, Nemanja Nenadić, direktor „Transparentnosti Srbija,“ i visoko pozicionirani funkcioner u Vladi, koji je inicirao kampanju protiv RGZ-a, dele zajedničku političku prošlost iz perioda pre više od decenije. Iako su sada formalno deo različitih političkih opcija, očigledno je da stare veze i obaveze nisu zaboravljene.
Čak i u svom saopštenju, „Transparentnost Srbija“ kritikuje odnos RGZ-a prema Radnoj grupi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i izražava „zabrinutost“ zbog navodnih uvreda na račun aktuelnog ministra. Paradoksalno, prvi put u svom postojanju „Transparentnost Srbija“ brine o ugledu nekog ministra, dok istovremeno ignoriše netransparentan rad Radne grupe, kao i činjenicu da na sajtu pomenutog ministarstva već dva mandata nisu ažurirani osnovni zakonski okviri i ključni dokumenti o radu ovog organa. O nepostojanju digitalnih usluga da ne govorimo.
Javnost je imala priliku da vidi jasan primer zloupotrebe – manipulativno saopštenje samozvanih sindikalnih lidera koristi se kao oružje nevladine organizacije s očiglednim političkim vezama. „Transparentnost Srbija“ sada odjednom izražava zabrinutost za budućnost geodezije, stručnjake i plate zaposlenih u RGZ-u.

Ova zabrinutost deluje neiskreno, osim kada se posmatra kroz prizmu ličnih interesa i političkih dogovora.
Zanimljivo je i to što „Transparentnost Srbija“ nije imala hrabrosti da ovo saopštenje objavi na svom zvaničnom sajtu, što bi omogućilo javnosti da sama proceni njihovu ulogu u ovom slučaju.

Jasno je da bi svako sa osnovnim uvidom u situaciju prepoznao političku pristrasnost i nedostatak profesionalnog odstojanja.
Građani Srbije zaslužuju više od političkih manipulacija. Potrebna je stvarna transparentnost koja služi javnim interesima, a ne političkim i ličnim agendama. Još jednom smo svedoci kako lične političke usluge i dogovori iz prošlosti nadređuju interese javnosti i profesionalne standarde.

Continue Reading

fokus

U ponedeljak, 21. oktobra, skraćeno radno vreme šalterskih službi u Gradskoj upravi

Published

on

By

U ponedeljak, 21. oktobra, skraćeno radno vreme šalterskih službi u Gradskoj upravi
17. oktobar 2024.
Zbog obeležavanja 83. godišnjice od streljanja u Kragujevcu i Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, datuma koji se u skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji obeležava radno, šalterske službe u holu zgrade Gradske uprave, u ponedeljak, 21. oktobra, radiće od 10. 30 sati.

Continue Reading

fokus

EVO KADA POČINJE PROIZVODNJA GRANDE PANDE U SRBIJI: Gradonačelnik Kragujevca otkrio svoja saznanja, biće to odlična šansa za šumadijsku privredu

Published

on

By

Fijatov automobil „grande panda“ pušten je u prodaju, a pojaviće se prvo na francuskom i holandskom tržištu. Kada će iz kragujevačke fabrike izaći prvi model još pouzdano niko ne može da potvrdi.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić za RTS da ni on nema tačne informacije o početku serijske proizvodnje:

– Sam „Stelantis“ je dosta ograđen kada je datum u pitanju, ali ono što vidimo je da se proizvodnja polako priprema, a to potvrđuju i najave da će ovaj model uskoro početi da se prodaje na tržištu Evrope. Šumadijska privreda veliki delom učestvuje u izvozu Srbije i nadam se da će „grande panda“ će tome dodatno doprineti.

Iz kompanije „Stelantis“ ranije su poručili da nikada nisu govorili o pokretanju proizvodnje početkom oktobra, već samo da će ona početi tokom 2024. godine.

Kupci u Holandiji i Francuskoj moći će da kupe samo električnu „pandu“, a mogu da poruče primerke iz B segmenta, kao i verzije „la prima“ i „red“, po cenama koje se kreću od 25.000 evra pa naviše.

Continue Reading

Najpopularnije