Poveži se sa nama
Admiral

fokus

Bez žene na selu nema pravog srpskog domaćinstva

Published

on

Grad Kragujevac bio je domaćin centralne manifestacije “U njenim rukama“ koju je povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana žena na selu organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na Šumadija sajmu. Pozdravljajući učesnike manifestacije i brojne zvanice među kojima su bili i predstavnici više ministarstava Vlade RS, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je posebnu zahvalnost  izrazio majkama, sestrama, bakama i svim ženama koje žive na selu, na njihovom aktivizmu i borbi da obezbede viši položaj žena na selu.

Kroz istoriju najveće zasluge pripisivane su muškarcima i nepravedno su zapostavljane žene, oduvek stubovi kuće, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić istakavši da su one danas sposobne i odlučne, prisutne svuda i u politici, i u biznisu i u biznisima na selu. Kroz programe ministarstava država prepoznaje potrebu da osnaži mala poljoprivredna gazdinstva i proizvođače hrane čiji su osnivači žene. Tendencija podrške ženama na selu vidi se kroz programe Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja , Razvojne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, dodao je Dašić i naveo da u ovom trenutku prema  podacima Agencije za privredne registre oko 24 posto registrovanih poljoprivrednih gazdinstava čine vlasnice. To nije mali broj ali nije ni konačan koji želimo da postignemo, jer bez žene nema nijednog pravog srpskog domaćinstva, poručio je Dašić.

Manifestaciju na kojoj je svoje proizvode izložilo 28 udruženja žena sa sela iz svih krajeva Srbije otvorila je Livija Pavićević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Manifestacija “U njenim rukama“ slavi žene koje predstavljaju kičmu ruralne Srbije koje svojim trudom i predanošću oblikuju naša sela, unapređuju život u njima i određuju budućnost, ne samo naše poljoprivrede nego svima nama, kazala je državni sekretar Pavićević. Međunarodni dan žena na selu, istakla je ona, ustanovljen je ne samo zbog ravnopravnosti i aktivnog učešća žena na selu i u svim strukturama društva i vlasti već i da bi podsetio na izazove sa kojima se žene na selu suočavaju.

Većinu porodične radne snage na seoskim gazdinstvima čine žene, čak 59,3 posto, a nosioci više od 30 posto ukupno prijavljenih poljoprivrednih gazdinstava čine žene.  Taj broj raste, a Ministarstvo poljoprivrede, kazala je državni sekretar podstiče njihovo ekonomsko osnaživanje dodatnim bodovima i kreditima sa 1% kamatnom stopom kao i pravilnicima za svaki deo poljoprivredne proizvodnje imajući u vidu da se žene najčećše bave proizvodnjom organske hrane, proizvodnjom povrća i cveća u plastenicima, preradom poljoprivrednih proizvoda , pčelarstvom kao i seoskim turizamom.

Projekat Konkurentne poljoprivrede Srbije koji se sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom, podsetila je Pavićević, značajno doprinosi osnaživanju žena u ruralnom području jer svaki treći podnosilac zahteva je žena. Žene na selu imaju ogroman potencijal da unaprede svoje zajednice, jer one nisu samo radnice, već keratorke naše zajedničke budućnosti, poručila je ona.

Manifestaciji „U njenim rukama“ prisustvovao je i Nikola Bertolini, šef kooperacije EU koji je rekao da je trećina budžeta Evropske unije posvećen očuvanju sela i poljoprivrede. On je podsetio da se u Srbiji implementira IPARD program sa različitim merama podrške poljoprivrednicima i izrazio zadovoljstvo što 15 procenata od ukupnog broja korisnika bespovratnih sredstava tog programa  čine žene. 

U okviru prezentacija “Žene na selu“ prikazan je prilog o Vesni Arsić, predsednici organizacije “Vredne ruke sela Rabrovca“ iz okoline Mladenovca, koja svoje domaćinstvo razvija proizvodnjom povrća, voća i cveća i preradom proizvoda.  

Predsednicama udruženja uručeni su prigodni pokloni.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Crna Hronika

Radnik tragično nastradao nakon pada sa zgrade u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu

Published

on

By

Prema nezvaničnim informacijama, radnik je nastradao nakon što je pao sa zgrade u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu.

Nesreća se dogodila oko 16:30 sati, tokom izvođenja građevinskih radova, a radnik je na licu mesta preminuo usled zadobijenih povreda.

Ubrzo nakon incidenta, na lice mesta stigla je ekipa Hitne pomoći, ali, nažalost, radniku nije bilo spasa. Policija je izvršila uviđaj, a uzrok nesreće biće utvrđen nakon detaljne istrage.

Očekuju se zvanične informacije od nadležnih institucija, dok su radovi na gradilištu trenutno obustavljeni.

Continue Reading

fokus

TURSKI RADNIK POVREĐEN NA GRADILIŠTU U KRAGUJEVCU: Pao sa skele, nije životno ugrožen

Published

on

By

Turski državljanin M. K. koji je bio radno angažovan na gradilištu u naselju Bubanj, na izgradnji vrtića kod Druge kragujevačke gimnazije, zadobio je povrede nakon pada sa skele, potvrđeno je Radio-televiziji Kragujevac u Zavodu za urgentnu medicinu.

On nije životno ugrožen, ali je nakon intervencije Hitne pomoći prevezen u Univerzitetski klinički centar Kragujevac gde će biti utvrđen stepen povreda.

Detaljnije informacije kako je do incidenta došlo, biće poznate nakon uviđaja. 

 

Continue Reading

fokus

Kampanja „Čuvajmo jedni druge“ predstavljena starijim sugrađanima

Published

on

By

U okviru kampanje „Čuvajmo jedni druge“ koja je predstavljena danas u sali Skupštine grada, stariji sugrađani upoznati su sa bezbednosnim rizicima kojima mogu biti izloženi i načinima na koji se ti rizici mogu smanjiti ili izbeći.  Kampanju koju je pokrenulo Ministarstvo unutrašnjih poslova podržali su Grad Kragujevac, Kancelarija lokalnog ombudsmana, Crveni krst Kragujevca, Policijska uprava. U ime Grada Kragujevca, prezentaciji su prisustvovali dr Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava, Maja Angelovska, članica Gradskog veća za komunalne delatnosti, Jelena Milivojević, lokalni ombudsman Grada Kragujevca i  Ivana Stanić Obradović, načelnica Odeljenja za ljudska i manjinska prava, rodnu ravnoprvnost. U ime Policijske uprave na ovu temu govorili su Nemanja Sretenović, komandir PU Kragujevac i Boško Radojević, inspektor i profesor kriminalistike i bezbednosti.

Kampanja „Čuvajmo jedni druge“ organizovana je povodom 1.oktobra Međunarodnog dana starijih lica, kazala je Gordana Damnjanović i dodala da je tema bezbednosti veoma važna kada je reč o starijim sugrađanima i obuhvata više segmenata kao što su digitalna bezbednost, bezbednost u saobraćaju i prevencija diskriminacije poput „ejdžizma“ koji podrazumeva diskriminaciju na osnovu godina starosti,

Govoreći  o poboljšanju bezbednosti najstarijih sugrađana u saobraćaju, Maja Angelovska, članica Gradskog veća za komunalne delatnosti istakla je da je Savet za bezbednost saobraćaja otpočeo izradu Strategije o bezbednosti pešaka. Ova studija daće ozbiljne preporuke i savete u pogledu lokacija na kojima bi trebalo da se postave pešačke staze, semafori, usporivači saobraćaja. Takođe, otpočelo se i sa uređivanjem rekreativnih zelenih oaza, kao i senior oaza u kojima naši najstariji sugrađani mogu da kvalitetno provedu slobodno vreme i da se osećaju bezbedno, kazala je Angelovska.

Komandir Policijske uprave Kragujevac, Nemanja Sretenović  istakao je da  kampanja ima za cinj da podseti starije sugrađane na neke bezbedonosne rizike na koje su možda zaboravili i da skrene pažnju na neke moderne, nove trendove i  ukaže na načine njihovog prevazilaska.

 

 

Continue Reading

Najpopularnije