Poveži se sa nama
Admiral

fokus

Obeležen Međunarodni dan slepih i jubilej Okružne organizacije Saveza slepih Srbije

Published

on

Međunarodni dan slepih, 15. oktobar i 70 godina postojanja i rada Okružne organizacije Saveza slepih Srbije Kragujevac svečano su obeleženi u Knjaževsko-srpskom teatru. Centralna manifestacija povodom obeležavanja jubileja i Svetskog dana belog štapa organizovana je uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Grada Kragujevca.

Velika mi je čast i zadovoljstvo što se centralna manifestacija povodom obeležavanja Međunarodnog dana slepih održava u Kragujevcu, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić koji je i pozdravio prisutne. Na osnovu svog rada, aktivnosti i rezultata, Okružna organizacija Saveza slepih Srbije Kragujevac predstavlja jednu od najboljih i najuspešnijih članica Saveza i promoviše naš grad na najbolji mogući način. Kroz čitav niz projekata grad Kragujevac podržava rad slepih i slabovidih i drago mi je što zajedno proslavljamo ovaj jubilej, naglasio je Dašić, izrazivši zadovoljstvo što će za sav aktivizam grada u ovoj sferi dr Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava primiti odgovarajuću nagradu.

Danas obeleževamo Međunarodni dan slepih poznatiji kao „Dan belog štapa“ u Kragujevcu, gradu koji pruža ogromnu podršku osobama sa invaliditetom i kao takav je primer drugim lokalnim samoupravama, kazala je Biljana Barošević, pomoćnica ministra Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ministarstvo za rad podržava 16 lokalnih organizacija u Kragujevcu. Prioritet nam je da lokalnim udruženjima i savezima u Republici Srbiji pružimo kontinuiranu podršku u iznosu blizu pet miliona dinara, rekla je Barošević i ujedno svim članovima Okružne organizacije čestitala jubilej uz poruku da o slepima i slabovidima treba voditi računa svakodnevno a ne samo na današnji dan.

Svetski dan belog štapa je prilika da se skrene pažnja na društveni položaj slepih i slabovidih, rekao je Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije, i izrazio zadovoljstvo što se centralna manifestacija povodom obeležavanja Međunarodnog dana slepih održava u Kragujevcu i što se podudara sa 70 godina postojanja Saveza slepih u Kragujevcu.

Na svečanosti je primijerno izveden prvi inkluzivni igrokaz „Bljesak u tami“, koji je realizovan uz podršku Grada Kragujevca.

Inače, obeležavanje jubileja bila je prilika da Okružna organizacija Saveza slepih Srbije Kragujevac, dodeli zahvalnice mnogobrojnim institucijma, organizacijama i pojedincima za doprinos unapređenju rada i položaja njihovih članova u zajednici, među kojima je i glumac Predrag Miki Manojlović.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Crna Hronika

Radnik tragično nastradao nakon pada sa zgrade u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu

Published

on

By

Prema nezvaničnim informacijama, radnik je nastradao nakon što je pao sa zgrade u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu.

Nesreća se dogodila oko 16:30 sati, tokom izvođenja građevinskih radova, a radnik je na licu mesta preminuo usled zadobijenih povreda.

Ubrzo nakon incidenta, na lice mesta stigla je ekipa Hitne pomoći, ali, nažalost, radniku nije bilo spasa. Policija je izvršila uviđaj, a uzrok nesreće biće utvrđen nakon detaljne istrage.

Očekuju se zvanične informacije od nadležnih institucija, dok su radovi na gradilištu trenutno obustavljeni.

Continue Reading

fokus

TURSKI RADNIK POVREĐEN NA GRADILIŠTU U KRAGUJEVCU: Pao sa skele, nije životno ugrožen

Published

on

By

Turski državljanin M. K. koji je bio radno angažovan na gradilištu u naselju Bubanj, na izgradnji vrtića kod Druge kragujevačke gimnazije, zadobio je povrede nakon pada sa skele, potvrđeno je Radio-televiziji Kragujevac u Zavodu za urgentnu medicinu.

On nije životno ugrožen, ali je nakon intervencije Hitne pomoći prevezen u Univerzitetski klinički centar Kragujevac gde će biti utvrđen stepen povreda.

Detaljnije informacije kako je do incidenta došlo, biće poznate nakon uviđaja. 

 

Continue Reading

fokus

Kampanja „Čuvajmo jedni druge“ predstavljena starijim sugrađanima

Published

on

By

U okviru kampanje „Čuvajmo jedni druge“ koja je predstavljena danas u sali Skupštine grada, stariji sugrađani upoznati su sa bezbednosnim rizicima kojima mogu biti izloženi i načinima na koji se ti rizici mogu smanjiti ili izbeći.  Kampanju koju je pokrenulo Ministarstvo unutrašnjih poslova podržali su Grad Kragujevac, Kancelarija lokalnog ombudsmana, Crveni krst Kragujevca, Policijska uprava. U ime Grada Kragujevca, prezentaciji su prisustvovali dr Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava, Maja Angelovska, članica Gradskog veća za komunalne delatnosti, Jelena Milivojević, lokalni ombudsman Grada Kragujevca i  Ivana Stanić Obradović, načelnica Odeljenja za ljudska i manjinska prava, rodnu ravnoprvnost. U ime Policijske uprave na ovu temu govorili su Nemanja Sretenović, komandir PU Kragujevac i Boško Radojević, inspektor i profesor kriminalistike i bezbednosti.

Kampanja „Čuvajmo jedni druge“ organizovana je povodom 1.oktobra Međunarodnog dana starijih lica, kazala je Gordana Damnjanović i dodala da je tema bezbednosti veoma važna kada je reč o starijim sugrađanima i obuhvata više segmenata kao što su digitalna bezbednost, bezbednost u saobraćaju i prevencija diskriminacije poput „ejdžizma“ koji podrazumeva diskriminaciju na osnovu godina starosti,

Govoreći  o poboljšanju bezbednosti najstarijih sugrađana u saobraćaju, Maja Angelovska, članica Gradskog veća za komunalne delatnosti istakla je da je Savet za bezbednost saobraćaja otpočeo izradu Strategije o bezbednosti pešaka. Ova studija daće ozbiljne preporuke i savete u pogledu lokacija na kojima bi trebalo da se postave pešačke staze, semafori, usporivači saobraćaja. Takođe, otpočelo se i sa uređivanjem rekreativnih zelenih oaza, kao i senior oaza u kojima naši najstariji sugrađani mogu da kvalitetno provedu slobodno vreme i da se osećaju bezbedno, kazala je Angelovska.

Komandir Policijske uprave Kragujevac, Nemanja Sretenović  istakao je da  kampanja ima za cinj da podseti starije sugrađane na neke bezbedonosne rizike na koje su možda zaboravili i da skrene pažnju na neke moderne, nove trendove i  ukaže na načine njihovog prevazilaska.

 

 

Continue Reading

Najpopularnije