Poveži se sa nama
Admiral

fokus

U ponedeljak, 21. oktobra, skraćeno radno vreme šalterskih službi u Gradskoj upravi

Published

on

U ponedeljak, 21. oktobra, skraćeno radno vreme šalterskih službi u Gradskoj upravi
17. oktobar 2024.
Zbog obeležavanja 83. godišnjice od streljanja u Kragujevcu i Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, datuma koji se u skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji obeležava radno, šalterske službe u holu zgrade Gradske uprave, u ponedeljak, 21. oktobra, radiće od 10. 30 sati.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fokus

Sednica Skupštine grada zakazana za 24. oktobar

Published

on

By

Nakon konsulatacija sa šefovima odborničkih grupa, Ivica Momčilović, predsednik Skupštine grada zakazao je treću redovnu sednicu Skupštine grada za četvrtak, 24. oktobar sa početkom u 9,00 sati.

Na dnevnom redu ove sednice naći će se urbanistički akti, planovi detaljnih i generalnih regulacija koji se najvećim delom odnose na izgradnju Severne obilaznice.

Momčilović je istakao da će se na dnevnom redu naći i tačke koje prate tekuće poslove preduzeća čiji je osnivač grad, kao što su razmatranje i usvajanje finansijskih izveštaja, izmene finansijskih izveštaja i godišnjih programa poslovanja tamo gde je potrebno, odluke o raspodeli dobiti, pokriću gubitaka, određivanju naziva ulica, kao i predlog odluke o saradnji grada Kragujevca sa grčkim gradom Katerini.

Continue Reading

fokus

Transparentnost Srbija” i njeni politički interesi: manipulacija ili borba za istinu?

Published

on

By

U proteklim danima, svedoci smo još jednog pokušaja obmanjivanja javnosti putem saopštenja samozvanih „sindikalnih lidera“ unutar Republičkog geodetskog zavoda. Iako ove neistine nisu našle prostor u ozbiljnim medijima, nevladina organizacija „Transparentnost Srbija“ odlučila je da podrži ovu priču. Direktor „Transparentnosti Srbija,“ Nemanja Nenadić, pritom je potcenio integritet i inteligenciju urednika, verujući da će oni objaviti ono što on sam nije smeo da plasira na zvaničnom sajtu svoje organizacije. Jedini medij koji je objavio saopštenje je list “Danas”, što dodatno osvetljava pristrasnost ovog poteza.
Pet dana smo čekali da „Transparentnost Srbija“ demantuje samu sebe ili se javno ogradi od ovih tvrdnji. Kako to nije učinjeno, postaje jasno da iza ovog poteza stoje lični interesi i politički obračuni. Stoga smo odlučili da iznesemo širu sliku ovog događaja i otkrijemo prave motive.
U ovom iznenađujućem spletu okolnosti, organizacija „Transparentnost Srbija,“ koja se deklarativno bavi borbom protiv korupcije, iznenada je izrazila „zabrinutost“ za budućnost geodezije u Srbiji i rad RGZ-a. Zanimljivo je da je „Transparentnost Srbija“ dve decenije ćutala o radu RGZ-a, sve do trenutka kada smo implementirali međunarodne ISO standarde protiv mita i korupcije. Upravo tada, istovremeno s pokretanjem medijske kampanje protiv RGZ-a, predvođene visoko pozicioniranim funkcionerom u Vladi, organizacija je po prvi put iznela negativne komentare o našim reformskim koracima uvođenja ovih standarda – što je, blago rečeno, neobično za organizaciju koja se navodno bori protiv korupcije.
Ne možemo a da ne primetimo vremenski sklop ovih događaja – u trenutku kada se politički interesi iz prošlosti ponovo pojavljuju na sceni. Naime, Nemanja Nenadić, direktor „Transparentnosti Srbija,“ i visoko pozicionirani funkcioner u Vladi, koji je inicirao kampanju protiv RGZ-a, dele zajedničku političku prošlost iz perioda pre više od decenije. Iako su sada formalno deo različitih političkih opcija, očigledno je da stare veze i obaveze nisu zaboravljene.
Čak i u svom saopštenju, „Transparentnost Srbija“ kritikuje odnos RGZ-a prema Radnoj grupi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i izražava „zabrinutost“ zbog navodnih uvreda na račun aktuelnog ministra. Paradoksalno, prvi put u svom postojanju „Transparentnost Srbija“ brine o ugledu nekog ministra, dok istovremeno ignoriše netransparentan rad Radne grupe, kao i činjenicu da na sajtu pomenutog ministarstva već dva mandata nisu ažurirani osnovni zakonski okviri i ključni dokumenti o radu ovog organa. O nepostojanju digitalnih usluga da ne govorimo.
Javnost je imala priliku da vidi jasan primer zloupotrebe – manipulativno saopštenje samozvanih sindikalnih lidera koristi se kao oružje nevladine organizacije s očiglednim političkim vezama. „Transparentnost Srbija“ sada odjednom izražava zabrinutost za budućnost geodezije, stručnjake i plate zaposlenih u RGZ-u.

Ova zabrinutost deluje neiskreno, osim kada se posmatra kroz prizmu ličnih interesa i političkih dogovora.
Zanimljivo je i to što „Transparentnost Srbija“ nije imala hrabrosti da ovo saopštenje objavi na svom zvaničnom sajtu, što bi omogućilo javnosti da sama proceni njihovu ulogu u ovom slučaju.

Jasno je da bi svako sa osnovnim uvidom u situaciju prepoznao političku pristrasnost i nedostatak profesionalnog odstojanja.
Građani Srbije zaslužuju više od političkih manipulacija. Potrebna je stvarna transparentnost koja služi javnim interesima, a ne političkim i ličnim agendama. Još jednom smo svedoci kako lične političke usluge i dogovori iz prošlosti nadređuju interese javnosti i profesionalne standarde.

Continue Reading

fokus

Projekti i investicije u gradu Kragujevcu do 2027.godine

Published

on

By

 

Infrastrukturni projekti, privreda grada, socijalna politika, sport bile su teme o kojima je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, govorio tokom gostovanja u Jutarnjem programu Radio televizije Srbije.

Kragujevac, centar Šumadijskog upravnog okruga, prepoznat je kroz istoriju ali i danas kao industrijski centar koji postiže vodeće rezultate u spoljno-trgovinskom bilansu. Zbog toga je Vlada Srbije projekat izgradnje železničke pruge Jovanovac- Cvetojevac – krak Sobovica, proglasila izuzetno značajnim, podsetio je Dašić. Imajući u vidu da grad Kragujevac nije samo grad automobilske industrije, već je zahvaljujući Majnd parku u okviru koga Simens ima svoju proizvodnju i grad šinskih vozila, izgradnja železničke pruge značajno će smanjiti troškove transporta gotovih proizvoda i delova, prozvedenih u Kragujevcu, a planirano je da ova pruga bude namenjena i za putnički saobraćaj. U novembru se očekuje izdavanje građevinske dozvola, i od trenutka otvaranja gradilišta, rok za izgradnju je 900 dana, što bi značilo da bi se završetak pruge mogao očekivati u drugoj polovini 2026. godine, rekao je gradonačelnik Dašić.

Izrazivši zahvalnost svima koji su pomogli i predsedniku države što se u Kragujevcu realizuje istorijski i najveći kapitalni projekat koji će biti izveden na prostoru Šumadije – izgradnja Severne obilaznice, gradonačelnik Dašić je rekao da je u toku asfaltiranje prvih pet, od ukupno 22 kilometra. Završetak prve polovine Severne obilaznice, čija je izgradnja važna ne samo zbog privrednog razvoja već i ekološkog aspekta očekuje se do jeseni sledeće godine. U prethodnom periodu dosta je investitora pokrenulo svoje biznise u Kragujevcu, a među njima ima i onih koji posle 20 godina zbog povoljnog poslovnog i privrednog ambijenta šire svoje kapacitete. Zbog infrastrukturnih resursa kojih je sve manje za buduće investitore uz Severnu obilaznicu gradiće se i nova industrijska zona, rekao je Dašić. Govoreći o značaju proizvodnje novog modela automobila u Stelantisu, on je rekao da šumadijska privreda ozbiljno učestvuje u ukupnom izvozu srpske privrede ostvarujući pozitivan spoljnotrgovinski bilans, a Stelantis će tome dodatno doprineti.

Za jutarnji program RTS-a gradonačelnik je govorio i o Državnom data centru u Kragujevcu, kao jednom od sedam najmodernijih u Evropi, a koji su za pohranjivanje svojih podataka prepoznale velike svetske kompanije, ali i najeminentnija naučna svetska institucija CERN. Uz podršku cele države za njegov dalji razvoj i proširenje, grad je opredelio novo zemljište i sada se  uz Državni data centar gradi Inovacioni distrikt, gde će biti smešteni poslovni prostori svetskih IT kompanija, naučno tehnološki park i obezbeđeni uslovi da mladi iz IT zajednice rade u svetskim uslovima.

Nagrada grada Seula koju je Kragujevac dobio za pltaformu „Budi deo plana“, izgradnja dva nova vrtića kojom će se lista čekanja smanjiti za polovinu, takođe su bile teme razgovora, ali i sport i izgradnja stadiona. Ponosni smo na sve rezulate koje naši sportisti postižu u najvišim rangovima takmičenja, a kada je najvažnija sporedna stvar na svetu – fudbal u pitanju, naš Fudbalski klub Radnički 1923 borio se u Prvoj srpskoj ligi, takmiči se u vrhu tabele i borio se u kvalifikacijama za evropska takmičenja, što Kragujevačani nisu mogli ni da pretpostave da će se dogoditi. Tako da je u slučaju Kragujevca zahvaljujući rezultatima, inicijativa predsednika Aleksandra Vučića za izgradnju modernih stadiona u Srbiji, i opravdana. U poslednjem trenutku uspeli smo da u pregovorima sa državom postignemo izmenu projektnog plana tako da će se novi stadion graditi na ulasku u grad Kragujevac, a stari „Čika Dača“ se ne ruši, već se renovira i ostaje kao veliki trenažni centar. Na taj način, rekao je gradonačelnik Dašić, za manje novca suštinski dobijamo dva stadiona.

Continue Reading

Najpopularnije