Connect with us

Grad

za pohvalu: Očistili smeće sa deponije na ulazu u Kragujevac posle pisanja UCENTAR!

Published

on

Jutros...

Nakon jučerašnje scene razbacanog đubreta koje je vetar naneo na sam ulaz u Kragujevac- danas je druga priča. Nadležne službe očistile su prostor kod nekadašnjeg Instituta za strna žita.

Juče…

„Politika“ je nedavno objavila da je pre dve godine pronađeno „konačno rešenje” za gradsku deponiju, koja je već decenijama gorući problem Kragujevca, ali su nadležni promenili mišljenje- umesto u Vitlištu, udaljenom petnaestak kilometara, postrojenje za tretman otpada biće izgrađeno u Jovanovcu.  Upravo je ova deponija izvorište jučerašnje ekološke katastrofe i nalazi se na svega četiri do pet kilometara od centra grada.



ucentar.rs

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Milica

    09/02/2021 at 11:40 am

    Idite ispod nadvoznjaka koji vodi ka bresnici,da vidite sta se nalazi tamo gde dnevno prodje 5 hiljada ljudi. NEKA NEKO REAGUJE

  2. Zivorad

    10/02/2021 at 10:11 am

    Slazem se, leglo zaraze pod bresnickim nadvoznjakom. Urusava se objekat u uskom prolazu do stepenista, prolazimo „na srecu“ dok se neka katastrofa ne desi.
    Ruglo i deponija koju ciste je posledica, treba resiti uzrok!!!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fokus

OPREZ TOKOM LETA: Jaja, meso i mlečni proizvodi najčešći uzroci trovanja hranom!

Published

on

By

Masovno trovanje hranom koje se dogodilo u subotu na seoskoj slavi Ilindan u selu Pavlovac kod Vranja, kada se čak 20 osoba, među kojima je bilo i dece, javilo lekarima sa simptomima trovanja, ponovo je pokrenulo pitanje bezbednosti hrane tokom letnjih meseci.

Prema navodima Službe urgentne medicine, troje pacijenata je zadržano na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Vranju, dok su ostali pušteni na kućno lečenje. Iako zvaničan uzrok trovanja još uvek nije potvrđen, sumnja se da su ga izazvala jaja ili pečenje koje je posluženo na proslavi.

Najopasnija hrana tokom leta

Stručnjaci upozoravaju da su tokom visokih temperatura najrizičnije namirnice one životinjskog porekla – jaja, meso, mlečni proizvodi, pavlaka, majonez i sladoled.

– Iako termička obrada uništava većinu patogena, kontaminacija može nastupiti nakon kuvanja, naročito ukoliko se kuvana jaja ili meso obrađuju na površinama koje su prethodno bile u kontaktu sa sirovim namirnicama, neopranim rukama ili prljavim priborom – upozorava prof. dr Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu.

Prema njenim rečima, hrana koja se nakon pripreme ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata (ili sat vremena ako je temperatura iznad 30°C) postaje pogodno tle za razmnožavanje bakterija poput salmonele, zlatnog stafilokoka i drugih uzročnika trovanja.

Meso može biti opasno i nakon pečenja

Ako pečeno meso nije ravnomerno i dovoljno termički obrađeno, naročito u unutrašnjosti, rizik od trovanja ostaje. Kontaminacija može nastati i naknadno – ako se meso seče ili skladišti na nečistim površinama, ili se ostavi da stoji na toplom.

– Određene bakterije mogu stvarati toksine koji su otporni na termičku obradu, što dodatno povećava rizik – ističe prof. dr Stanišić.

Simptomi trovanja hranom:

  • mučnina
  • povraćanje
  • dijareja
  • grčevi u stomaku
  • povišena temperatura
  • opšta slabost

Kako izbeći trovanje hranom leti?

  • Brzo kvarljive namirnice čuvati na temperaturi ispod 5°C
  • Kuvanu hranu ne ostavljati van frižidera duže od dva sata, odnosno jednog sata ako je temperatura iznad 30°C
  • Jela sa sirovim jajima i majonez čuvati ispod 4°C
  • Proveravati rok trajanja, miris, boju i teksturu hrane pre konzumacije

Letnje temperature zahtevaju poseban oprez pri pripremi, čuvanju i posluživanju hrane. U suprotnom, posledice po zdravlje mogu biti ozbiljne – posebno za decu, starije osobe i hronične bolesnike.

Continue Reading

fokus

Feđa Dudić napustio klupu Radničkog: „Kragujevac i Radnički zauvek ostaju u mom srcu“

Published

on

By

Nakon više od dve godine provedene na klupi Fudbalskog kluba Radnički 1923, Feđa Dudić podneo je neopozivu ostavku na mesto šefa stručnog štaba. Njegov odlazak, koji je iznenadio i upravu i navijače, usledio je nedugo nakon eliminacije iz kvalifikacija za Ligu konferencije.

U emotivnom pismu objavljenom na svom Fejsbuk profilu, Dudić je otvoreno govorio o razlozima odlaska, postignutim uspesima i snažnim emocijama koje ga vezuju za Kragujevac.

– Kada sam produžavao ugovor, najveći sportski motiv bila je nova šansa da izađemo u Evropu. Nažalost, nismo bili pravi kada je bilo najvažnije. Protiv Klaksvika smo stvorili devet odličnih prilika, ali očigledno nije bilo suđeno – napisao je Dudić.

Dodaje da sreća nije bila presudan faktor, već da ostaje ponosan na ono što je tim ostvario.

– Dva puta smo izborili Evropu, igrali polufinale Kupa prvi put u istoriji kluba, igrali dopadljiv fudbal i osvojili simpatije mnogih, čak i u mojoj BiH, gde su pratili Radnički kao da je klub iz „lige petice“ – istakao je Dudić.

Posebno emotivno osvrnuo se na navijače, saradnike i atmosferu u klubu.

– Plakao sam kao dete poslednjih dana, posebno zbog dece koju smo vratili na stadion. Kragujevac i Radnički su mi ušli u srce – i tu će ostati zauvek. Zahvalan sam svima – navijačima, igračima, saradnicima i zaposlenima – na svemu što smo zajedno prošli. Ovo nije zbogom, već samo doviđenja – poručio je Feđa Dudić.

Odlazak popularnog trenera ostaviće dubok trag, a uspesi koje je ostvario ostaće upisani u istoriju kluba. Kragujevčani će ga pamtiti kao čoveka koji je uneo strast, posvećenost i veru u crveno-bele.

 

Continue Reading

fokus

Popodne drugog dana stragaračke manifestacije proteklo u duhu ponosa na šumadijsko nasleđe

Published

on

By

Tokom današnjeg popodneva, posetioci Šumadijskih dana šljive u Stragarima imali su priliku da kroz vodičku turu koju je organizovala GTO Kragujevac bolje upoznaju ovak kraj, ali i da uživaju u nastupima brojnih izvođača i kulturno-umetničkih društava na otvorenom, defileu fića, kao i tradicionalnoj Fijakerijadi koja iz godine u godinu daje posebnu čar ovoj manifestaciji.

Predstavnici konjičkih klubova Šumadijska potkovica, Šumadinac 2018 i Pastuv koji su doprineli održavanju ovogodišnje Fijakerijade ističu da svojim učešćem žele da publici prikažu lepotu konjičkog sporta i privuku nove naraštaje da se njime bave, budući da ovaj sport polako izumire.

Uručenje priznanja nekim od učesnika šumadijskog slavljenja rada, domaćinstva i ljubavi prema šljivi i tradiciji takođe je obeležilo ovo popodne. Ekipama koje su se u okviru Miholjskih susreta sela nadmetale u Letnjim seoskim igarama dodeljene su zahvalnice i plakete, dok su po tri najkreativnija izlagača za ideju, trud i duh svog suvenira sa motivom šljive i štanda nagrađeni peharima i vaučerima Poklon šopa Rimini dekor. Nagradu za najlepši suvenir sa motivom šljive dobio je Zavod za zbrinjavanje odraslih Male Pčelice, a kao najlepše uređeni ocenjen je štand Žuto na gram.

Nakon koncerta Ljube Aličića na bini kod Lovačkog doma, Šumadijski dani šljive 2025 ulaze u poslednji, treći dan, kada će biti proglašena i najukusnija poslastica napravljena od voća čije ime manifestacija nosi.

Continue Reading

Najpopularnije