Kon u izjavi za RTS neodređen o novim merama: „Neću da izlazim pred rudu“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kon: Eksponencijalni rast u Beogradu, mesta gde dolazi do zaražavanja da se zabrane
Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je za RTS da se epidemija koronavirusa ubrzava i da se nalazimo u trećem talasu. Ističe da je ograničavanje kretanja na poslednjem mestu.

Predrag Kon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da se Srbija nalazi u usponu trećeg talasa, te da je u Beogradu došlo do eksponencijalnog rasta.
„Ne možemo da očekujemo ni zaravnjenje ni usporavanje. Ovo se ubrzava i tek dobija svoj pravi zamah i snagu u Beogradu. Polako se pojavljuju i drugi gradovi i širi se po celoj Srbiji“, naglašava epidemiolog.

dr Kon na RTS…

Ističe da je ograničavanje kretanja na poslednjem mestu.

„Pre toga, treba obezbediti da se kontakti ne dešavaju i da se ono gde su mesta zaražavanja zabrane, direktno ili indirektno“, naglasio je Kon dodajući da uvođenje bilo kakvih restriktivnih mera mora biti u skladu sa situacijom.

Za sada je, kaže, najvažnije da građani znaju da, posebno u Beogradu, izbegavaju mesta koja su definisana kao mesta zaražavanja.

„Da nose barijeru, masku, ne nosimo maske da bismo nekog maltretirali, već je to barijera za virus – štitimo i druge i sebe. Jedni drugima pomažemo. Nema trenutno pametnijeg načina da usporim ovirus, sve drugo je restriktivno, udariće na ekonomiju i na niz drugih problema“, naglašava član Kriznog štaba.

Prema njegovim rečima, ako situacija bude toliko loša, bez obzira na to da li će biti ekonomskih problema, moraće da se uvode ozbiljne restrikcije.

KON ni reči o ograničavanju rada ugostitelja

U svom gostovanju na RTS dr Kon nije pominjao ograničenje rada ugostiteljskih objekata na nivou Srbije do 21 čas.  Ova mera se protekla dva dana pominjala na sednicima Kriznog štaba, a prema nekim informacija moguće da da bude uvdeena već danas

Kon ukazuje da se ipak ispoljava neki sezonski karakter virusa, ali da još uvek ne može da se tvrdi da li će virus ostati trajno na ovim prostorima.

Epidemiju bi mogla da uspori kolektivna svest, koja, kaže, može da nas zaštiti dok ne bude vakcine.

Član Kriznog štaba je demantovao informacije da se ne radi praćenje kontakata zaraženih.

„Niko ne vidi satiranje od posla čitave epidemiološke službe u Srbiji, postoje četiri smene, radi se neprekidno. Sa svakim od 100 kontakata treba da se ispriča gde je bio. Priča o tome da se svi testiraju je nešto što nije sprovodivo. Testiraju se oni koji imaju simptome a da su kontakti. Da se ispituju svi kontakti, laboratorijski, bilo bi idealno, ali ne može da se očekuje da se ostvari“, naglašava Kon.

ucentar.rs

izvor: rts 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar