Dame obeležile istoriju sporta u Kragujevcu i pobedile muškarce!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Centar Šumadije, Kragujevac, obeležen je ne samo po državnicima, junacima, i muškarcima koji su postavli temelje moderne srpske države. Žene su, i to na razmeđu dva veka, hrabro vodile društvo u novo doba. Evropa je, zahvaljući nežnijem polu, odavno došla u Srbiju. A upečatljivi primeri su Anka Nikolić, prva srpska biciklistinja, koja je „velosiped“ terala u damskoj haljini, i Darinka Stojanović Kolarović, jahačica, koja je u prvoj svojoj trci nadmašila sve muškarce.

Anka Nikolić

kĆERKA SRESKOG NAČELNIKA PRVA VOZILA VELOSIPED
Anka Nikolić je bila kći sreskog načelnika. Krojačica po zanimanju. Kada se 1901. godine osnovao „Kragujevački velosipedski klub“, ona se usudila da se kao jedina žena priključi vožnji. Nije htela da nosi pantalone, poput „amerikanki“ koje su u to vreme propagirale feminizam.
– Anka je vozila bicikl u damskoj haljini, i od toga nije odustajala. Imala je muža, Šošu Nikolića, dva sina i kći. On je bio ugledni mehaničar, ali je Anka stigla dase posveti i kući i deci, ali i rekreaciji, biciklizmu… Jedinstvena je njena fotografija sa ostalim članovima kluba, priča Lela Vujošević, autorka knjige „Žensko lice istorije Kragujevca“.
Da su dame, kada donesu odluku, najčešće istrajnije i hrabrije od muškaraca, pokazala je i Darinka Stojanović Kolarović.

Darinka pobedila sve muškarce- slikao je lično Kralj Milan

jedina fotografija Darinke koju je lično slikao Kralj Milan

Zabeleženo je da je kao devojčica zavolela jahanje, i pored protivljenja oca, a slavu je stekla sa svojom kobilom Milicom.
-Glas o njenoj veštini i spretnosti stigao je do kralja Milana Obrenovića. Tako je pozvana na trke u Kragujevcu, 1898. godine, 30. avgusta. Tada je štampana i objava u kojoj se navodi da će prvi put nastupiti žena- jahač. Vodila je do drugog kruga, a onda ju je, kako piše u dokumentima, tadašnji favorit, izvesni Sava Lapovac, ometao… Na kraju, Darinka je proglašena pobednicom, uz ovacije publike na hipodromu na Stanovljanskom polju u Kragujevcu, kaže Lela Vujošević.
Jedinu Darinkinu fotografiju je načini svojim aparatom lično kralj Milan, dok je jahala pored tribina posle trijumfa…
Posle tog svog prvog „vatrenog krštenja“, Darinka je postala poznata širom Srbije. Zvali su je „delija od Šumadije“. Nagrade je počela da bere i u Nišu, Smedervskoj Palanci, uz obilat doček, sve počasti. Bila je miljenica naroda. O njoj su pisale Engleske i Francuske novine tog doba, a bila je i meta većine žena koje su je javno osuđivale zbog toga što „napušta kuću i varjaču“.
Darinka je dočekala starost u rodnim Natalincima, bavila se poljoprivredom i umrla je 1963. godine, kada je imala 83 leta.

ucentar.rs 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar