Ovako je nosilac Albanske spomenice Šumadinac Milisav Čolović „upucao“ bronzu u Pragu 1927.godine

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Milisav Čolović (1893-1991)  jedan je od prvih srpskih strelaca koji je doneo medalju sa Evropskog prvenstva iz Praga 1927.godine. Tadašnja štampa nazvala ga je “srpski Viljem Tel”. Višestruki prvak Kraljevine Jugoslavije i prva legenda ovog sporta koji nam je iznedrio mnoge šampione.

Teško da u Srbiji bilo ko ne zna da su Jasna Šekarić, Stevan Pletikosić, paraolimpijac Dragan Ristić, Ivana Maksimović i druga zlatna imena jednog od najtrofejnijih srpskih sportova koji su ušli u njegovu istoriju osvajanjem mnogobrojnih medalja sa svetskih i evropskih prvenstava, kao i na Olimpijskim igrama. Junak naše priče, zaboravljen od istorije i države zvao se Milisav Čolović, iz sela Mala Vrbica, podno Rudnika, mestu tridesetak kilometara udaljenom od Kragujevca. A taj šumadijski seljak, koji je do svoje smrti ostao na dedovini i bavio se poljoprivredom prvi je Srbin koji je srpskom streljaštvu doneo bronzanu medalju iz Praga 1927.godine. Višestruki prvak Jugoslavije i osvajač preko 200 medalja

Milisav Čolović (1893-1991)

– Sve je krenulo 1911.godine. U Beogradu sam kupio od Streljačkog saveza pušku sedam milimetara. Odem tamo gde su vežbali, pitam „mogu da pucam“ i dozvole mi. Meta je imala 12 krugova, velikih, svako je mogao da pogodi. Ispalim 12 metaka i ništa. Kada sam došao kući, u čudu, postavim metu, gađam i vidim da su metkovi samo malo provalili jer je mali kalibar. Oni nisu ni videli- pričao je Milisav 1978.godine, novinaru tada kultne sportske emisije Televizije Beograd „Indirekt“, u jedinoj televizijskoj reportaži koja je urađena o njemu.

Odatle Milisav tri godine kasnije sa braćom gazi preko Albanije u čuvenom Trećem konjičkom puku. Nosilac Albanske spomenice, Ordena Kralja Petra Prvog, Karađorđeve zvezde i ordena Miloš Obilić za hrabrost.

Ali trnovit i ne baš uspešan početak u streljaštvu nije ga obeshrabrio. Ljubav prema sportu, iskustvo iz Prvog svetskog rata, vežbanje po rudničkim vrletima sa ondašnjom puškom „kragujevkom“ doneće rezultat 1925.godine, kada na prvenstvu Kraljevine Srbije po prvi put postaje prvak države. Takmičenje je tada organizovano kod Careve Ćuprije u Beogradu. Pet metaka -svih pet u centar. Grupisani jedan do drugog. Tada su ondašnji poznavaoci ovog sporta shvatli da imaju strelca evropskog kalibra, i dve godine kasnije Milisav odlazi u Češku. Osvaja bronzu i to je prva medalja koju je jedan Srbin osvojio u streljaštvu na evropskim prvenstvima

-Otišao sam sa opancima i narodnom nošnjom. Slikali me tamo. Osvojio sam treće mesto- pričala je starina o svojim putešistvijima, oduševljen što je tada dobio zlatan sat.

Njegovim pot

Sa dedinom puškom

omci sada spremaju multimedijalnu izložbu fotografija sa takmičenja i novinskih priloga iz štampe, u turističkom kompleksu „Kuća Čolovića“ u kome se nalazi i brvnara stara 200 godina, gde je i rođen.

-Deda je bio legenda. Do kraja života držao je pušku u ruci, obilazio imanje, išao u lov. Nije promašivao. Što dublje ulazim kroz istraživanje o njemu shvatam koliki je trag ostavio u srpskom sportu. A opet živeo je mirnim i povučenim životom. Na svom imanju, zaljubljen u Šumadiju i Rudnik. Nenametljiv i skroman- kaže Ivan Ignjatijević, koji vodi turistički kompleks u kome se izložba organizuje i praunuk srpskog šampiona.

Ondašnja štampa bila je oduševljena iznenadnim uspehom u Pragu. Milisava Čolovića, „Politika“ ga je u izveštaju nazvala Srpski Viljem Tel, „Vreme“ je pisalo o metama koje su oborene. Ostaće zabeleženo i u istoriji od 600 krugova 437. Sa ondašnjom puškom „kragujevkom“ koja ne može da se poredi sa današnjim puškama, šumadijski seljak ušao je u istoriju.Pranuka glumica Danica Ćurčić

jedna od najuspešnijih glumica u Danskoj Danica Ćurčić, praunuka je Milisava Čolovića. Daničin portret nalazi se na zidu „Kuće Čolovića“.

Vodeća danska glumica- Srpkinja poreklom iz Šumadije

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar