Odlazak mafijaša koji je bio jači od države!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Raffaele „profesor“ Kutolo, jedan od najstrašnijih i najmoćnijih šefova napuljske Camorre, proveo je veći deo svog života u zatvoru. A u sredu je u zatvorskom krevetu pronađen mrtav. Imao je 79 godina, piše Gardijan

Zatvaranje ga nije odvratilo od naređivanja ubistava, kovanja kriminalnih veza i pokretanja rata u kojem je početkom osamdesetih godina umrlo nekoliko stotina ljudi. Kutolo, čiji su životi inspirisali filmove i pesme, transformisao je svoju zatvorsku ćeliju u svoj kriminalni ured, odakle je regrutovao hiljade članova u Camoru. Oni su po izlasku iz zatvora ubijali po njegovom naređenju.

S njim je okončana podela između velikih klanova  – napuljske mafije su na kraju morale polagati račune njemu što je postigao nasilnošću svojih ljudi koji su ga obožavali.

Moć mu je bila toliko velika da je imao odnose s tajnim službama i političarima.

Zahvaljujući svojim kontaktima prigrabio je velike ugovore za obnovu grada Irpinije na jugu, uništenog 1980. u velikom zemljotresu, u kojem je stradalo 3.000 ljudi. Ugovore za obnovu dobile su kompanije koje su kontrolisali njegovi ljudi.

Njegova vladavina obeležena je serijom ubistava – u proseku 300 u godinu dana, a njegovo carstvo zahvatalo je širok raspon delatnosti – od krijumčarenja cigareta do javnog sektora.

Bio je inspiracija za brojne knjige, pa čak i film, a tokom života je više puta ponavljao da poseduje tajne kojim bi mogao srušiti italijansku državu.

– Bio je moćan bos, jači od premijera. Ta moć ga je držala čitavog života u zatvoru –  komentarisao je za dnevnik La Stampa napuljski pisac Roberto Saviano.

„Zbog svojih čvrstih veza sa političarima, Kutolo je bio deo italijanske države“, rekao je gomorski pisac i autor Roberto Saviano. „Bio je vrlo moćan, više od premijera.“

Pored njegovih kriminalnih aktivnosti ostao je upamćen po izjavi da “ukoliko bi pristao da govori, parlament bi se urušio”, aludirajući na veze pojedinih italijanskih političara i mafije.ucentar.rs foto: printskrin/IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar