GRAD uzvraća udarac: Jezero BUBANJ zaštićeno područje!

Grad pokreće inicijativu da se se područje gradskog parka „Bubanj“ proglasi „zaštićenim područjem“. Inicijativa dolazi posle žestoke polemike u javnosti oko gradnje u blizini ovog jezera i podizanja ograde privatnog investitora na kupljenoj parceli 

„Grad Kragujevac pokreće inicijativu za proglašenje zaštićenog područja gradskog parka „Jezero Bubanj“ u cilju zaštite područja od lokalnog značaja. Inicijativa kod Zavoda za zaštitu prirode Srbije se pokreće radi izrade Studije zaštite kojom se utvrđuju vrednosti tog područija. Predlog Inicijative utvrđen je na sednici Gradskog veća održanoj 22. marta i upućen je odbornicima Skupštine grada na razmatranje i odlučivanje“- kaže se u najnovijem saopštenju iz gradske kuće u Kragujevcu.

Kako je saopšteno, „područje gradskog parka „Jezero Bubanj“ predstavlja dragocenu prirodnu vrednost grada Kragujevca i već dugi niz godina proučavano je od strane lokalnih stručnih organizacija i institucija koje se bave zaštitom prirode i životne sredine“.

-Kao takav gradski park „Jezero Bubanj“ značajno doprinosi očuvanju i unapređenju ekoloških karakteristika urbane sredine s obzirom na prisustvo različitih životnih sredina – kopnenih, obalskih, vodenih. Osim očuvanja ukupnog biodiverziteta šumadijskog područja, jezero predstavlja i privremenu lokaciju na migratornom putu posebno vodenih ptica. Imajući u vidu da je jezero stanište submerznih i emerznih biljaka i drugih organizama nesporno je da ima veliki značaj u razvoju prirodnih životnih sredina u urbanom području-ističe se i naglašava da je „trenutno  u izradi Izveštaj – Evidentiranje ekoloških pritisaka i procena stanja u akumulacijama od značaja za stanovnike grada Kragujevca u okviru projekta „Transparentnost podataka kao bitan činilac očuvanja ekoloških usluga hidroakumulacija“ koji finansira EU, na kome su saradnici JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Prirodno – matematički fakultet u Kragujevcu“.

-Cilj je da se na teritoriji grada Kragujevca utvrdi prisustvo invazivnih vrsta riba, makrobeskičmenjaka i algi, na osnovu čega se definiše ekološki potencijal pojedinačnih vodenih ekosistema.Članovi Gradskog veća utvrdili su i predlog odluke o izradi Plana detaljne regulacije „Park jezero Bubanj“ i uputili u skupštinsku proceduru. Cilj izrade tog dokumenta su definisanje namene i načina korišćenja prostora i uređenje jezera, definisanje pravila uređenja i građenja, razvoj komunalne i saobraćajne infrastrukture, definisanje uslova i mera zaštite životne sredine, prirodnih i kulturnih dobara, energetske efikasnosti, pristupačnosti i zaštite od elementarnih nepogoda i nesreća- ističe Grad Kragujevac.ucentar.rs 

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/
skinite našu android aplikaciju
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr

6 Comments

 1. Daca
  23/03/2021 - 1:47 pm

  Dobro ste se setili…ideja za ovim potekla još pre tri meseca…a tek sada se odlučilo…bruka,sporost…mislim da mnogi samo džabe primaju plate…sačekajmo tužbu vlasnika ka gradu!

  Reply
 2. Slavko
  23/03/2021 - 3:46 pm

  Konačno ste poslušali Dobija i njegovu ideju. Nedamo Bubanj!

  Reply
 3. Bole
  23/03/2021 - 3:51 pm

  To je bio Dobijev plan za zaštitu interesa grada!!! Bravo Dašicu za vracanje na pravi kolosek! Niko ne sme da bude jači od države.

  Reply
 4. Zoran
  23/03/2021 - 9:00 pm

  Dasicu zahvali se Dobiju na ovoj inicijativi i ideji! Ne davimo Bubanj

  Reply
  • Braca
   24/03/2021 - 7:59 am

   Shvatićete SNS bolumenta, ali prekasno, da nikada nisu imali operativnijeg, sposobnijeg i obrazovanijeg čoveka na svojoj strani. Zato im i nije odgovarao. Šta će oni čim vide da nešto ne razumeju oni pokvare za svaki slučaj.

   Reply
 5. gradjanin
  24/03/2021 - 7:52 am

  Inicijativa potekla od direktorke urbanizma i urbaniste…nije od Dobija, on se priključio nešto kasnije i kao čovek na mestu, podržao ideju ali je ideja i sam dopis napravljen još sredinom januara a tek sada je nejaki Dašić pod pritiskom javnosti doneo na gradskom veću odluku jer je predsednik tog veća…narod treba da zna istinu!

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.