NATO bombardovanje 22 godine posle: ZLOČIN koji traje…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Na današnji dan, 24. marta 1999. godine u 19:55 NATO snage izvršile su agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Prvi  avioni poletili su iz baze Aviano u Italiji i u narednih četrdesetak minuta svoj smrtonosni tovar izručili su na prostor Kosova i Metohije. ali i na nekoliko većih gradova u centralnoj Srbiji; Beograd, Niš, Kragujevac, Novi sad, Leskovac, Sombor, Suboticu… U Crnoj Gori pogođene su mete u Podgorici, Herceg Novom, Luštici. U prvom napadu na kasarnu u Prokuplju nastradao je vojnik Boban Nedeljković. Iste večeri, nešto posle 20 časova, krstareće rakete pogodile su podzemni bunker u Kuršumliji gde je živote izgubilo 11 pripadnika Vojske Jugoslavije. Agresija na SRJ izvršena je bez odluke SB UN. U trenutku početka agresija SRJ je imala 114.000 vojnika i starešina pod oružjem i oko 20.000 aktivnih policajaca. Združenim snagama NATO je tako izvršio agresiju na suverenu evropdku državu članicu UN za koju su angažovani ljudstvo, sredstva i logistika SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Francuske, Španije, Italije, Kanade, Turske,Belgije, Holandije, Norveške, Danske i Portugalije dok su vazdušni prostor za neposredna ratna dejstva ustupile Austrija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Mađarska, Bugarska i Rumunija. Za akciju čije je zvanično ime bilo „Plemeniti nakovanj“ NATO je angažovao 1.031 borbenu letelicu i 30 brodova i podmornica.
Prema podacima koji su i danas, 22 godine kasnije, nepotpuni tokom agresije poginulo je 249 vojnika i 22 policajaca. takođe nezvanično, poginulo je više od 2.500 civila dok je više od 6.000 ranjeno.
Prema zvaničnim podacima NATO na strani agresora poginula su dva vojnika dok je četvoro ranjeno i troje zarobljeno. NATO je potvrdio gubitak dva aviona F-117A i F-16 kao i 2 helikoptera, 47 bespilotnih letelica, 45 krstarecih projektila. Nezavisni izvori međutim trude da je NATO tokom 78 dana agresije izgubio do stotinu aviona, helikoptera i bespilotnih letilica.
danas bi Milica imala 25 godina..

Prema procenama Vlade SRJ steta koja je pricinjena tokom bombardovanja prelazi cifru od 100 milijardi dolara.

Napadi na SRJ suspendovani su 10. juna 1999. nakon potpisivanja vojno-tehnickog sporazuma o povlacenju VJ i snaga policije sa prostora Kosova i Metohije. Istog dana SB UN doneo je Rezoluciju 1244 kojim je republika Srbija formalno zadrzala suverenitet nad pokrajinom ali njenu upravu preuzimaju administracija UNMIK i vojne snage KFOR.
Komanda NATO nije krila frustraciju zbog neočekivano slabih rezultata bombardovanja i velikih gubitaka i brojnih oštećenja letelica. Politička situacija meću partnerima u alijansi postajala je sve napetija tako da je doneta odluka da se pokuša sa kopnenom invazijom lokalnog karaktera u kojoj su glavne snage činile pešadijske i specijalne jedinice NATO, Legija stranaca, Vojska Albanije i teroristička OVK na prostoru Kosova i Metohije. Planirani pravac prodora bio je iz pravca Albanije preko Junićkih planina sa ciljem presecanje komunikacije Đakovica – Prizren. Epska bitka trajala je od 26. maja do 10. juna a težiste je bilo u nepristupačnom rejonu karaule Košare. Osim povlačenja na rezervne položaje, pripadnici VJ nisu dozvolili dublji prodor u teritoriju zemlje i ostali su na bojištu sve do zvaničnog okoncanja rata. U tom smislu vazdušno – kopnena operacija NATO „Strela“ pretrpela je apsolutni neuspeh. U posleratnim vremenima SRJ se raspala secesijom Crne Gore, a Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost. Posledice bombardovanja i danas se utvrđuju.

ucentar.rs foto: printskrin

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/
skinite našu android aplikaciju
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nepes.ucentarr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar