„svilen konac srbijanski kroj“ Snežane Kocanović iz Kragujevca osvaja Evropu!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Za modni brend koji je iz Kragujevca lansirala Snežana Kocanović, kreirajući unikatnu garderobu i jedinstveni aksesoar najpre za svoju bebu a onda je ljubav prema stvaranju i svoj hobi razvila u uspešan biznis, čulo se i van granica zemlje. Mlada preduzetnica je u tome uspela zahvaljujući donaciji Evropske unije preko programa EU PRO koji se u Kragujevcu realizovao 2019. godine.

Reč je o programu koji je finansirala Evropska unija u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije kroz program EU PRO a koji se odnosio na ravnomerniji društveno-ekonomski razvoj Srbije i podršku preduzetnicima mikro i malim preduzećima za nabavku nove opreme. Pravo na bespovratna sredstva u visini od 10 do 30 hiljada evra imali su preduzetnici i preduzetnice, mikro i mala preduzeća koja se bave proizvodnjom. Ova sredstva Snežana je iskoristila za nabavku nove opreme kojom je unapredila proizvodnju i tako danas stvorila prepoznatljiv brend.

Po obrazovanju zdravstveni radnik, Snežana Kocanović je svoj put uspešne preduzetnice započela kupovinom mašine za vez na kredit, a zatim kupovinom još jedne mašine koja joj je omogućila da proširi svoj asortiman. Iako, kako kaže, nije imala iskustva u preduzetništvu, uvidela je da su joj za opstanak na tržištu potrebne veće mašine pa je tragala za mogućnostima razvoja sopstvenog poslovanja koje se nude kroz pomoć malim i srednjim preduzećima.

-Potražnja je postajala sve veća, a ja sam i dalje radila u maloj devojačkoj sobi i nisam znala kako da dođem do dodatnih sredstava za razvoj biznisa. Krajem 2019. godine saznajem za EU PRO javni poziv i odlučujem da konkurišem za bespovratna sredstva Evropske unije. Nisam polagala velike nade da ću uspeti, ali me ništa nije koštalo da pokušam. Ubrzo sam saznala da sam prošla na konkursu i time moj mali biznis konačno dobija mogućnost da preraste u ozbiljnu proizvodnju- kaže Snežana.

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima njen hobi je prerastao u pravi mali biznis i tako je nastao brend Heli Handmade. Posao je vremenom počeo da se intenzivno širi pa je zaposlila prvu radnicu, a govoreći o planovima kaže da će nastaviti da razvija brend novim proizvodima i da će unaprediti internet prodaju. Pored toga, u planu je i zapošljavanje novih kadrova. Kako je u sklopu projekta pružanja pomoći kroz EU PRO program obavezni deo i društveno-odgovorna aktivnost preduzeća, Heli Handmade je vrtiću „Poletarac“ doniralo peškire sa logoom vrtića.

Evropska unija je u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije preko programa EU PRO podržala preko 200 mikro i malih preduzeća i preduzetnika sa više od 4,3 miliona evra. Od toga čak 68 preduzeća su u vlasništvu žena. Bespovratna EU sredstva su iskorišćena za nabavku nove opreme uz koju su preduzeća unapredila proizvodnju i konkurentnost i otvorila nova radna mesta.izvor i foto: informtivna služba Skupštine grada Kragujevca

ucentar.rs  
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar