„GDE su PARE Tužiteljko!??- dopis ECPD o studiranju sestara iz Hrvatske u Kragujevcu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skandal koji mesecima trese Srbiju dobija svoj epilog. Privatni „univerzitet“ ECPD dostavio je izveštaj u kome se tvrdi da je za školovanje 44 medicinskih sestara iz Hrvatske u Srbiji- na Univerzitetu u Kragujevcu uplaćen deo novca za postdiplomsko studiranje. Tih para kako saznajemo jednostavno- nema!

Ovaj dopis otvara mnoga dalja pitanja afere koju je pokrenuo UCENTAR- a KLJUČNO je: GDE SU PARE od školarina!?

U dopisu koji je poslat posle zajedničkog sastanka sa rukovodstvom Univerziteta u Kragujevcu- (na kraju teksta prenosimo kompletan dopis, uz neophodna redakcijska skraćenja). Sastanak je održan 04. maja ove godine.

U njemu se kaže Medicinske sestre iz Pule studirale su prve dve godine na Zdravstvenom fakultetu Univerziteta u Zenici. Nakon druge godine studija trebalo je nastavu organizovati po specijalnostima, što je zahtevalo uključivanje u nastavni proces i drugih partnera.
Pored Univerziteta u Kragujevcu uključeni su i univerziteti iz Slovenije i Finske. Treću godinu studija upisale su 44 medicinske sestre na strukovnim studijama Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

-Studenti su položili te ispite i dobili indeks Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Nastavu su im držali isključivo profesori Medicinskog fakulteta, među kojima su i tadašnji Rektor prof. dr Slobodan Arsenijević, Dekan fakulteta prof. dr Predrag Čanović, prodekan fakulteta, prof. dr Vladimir Jakovljević, prof. dr Jasna Jevđić, prof. dr Dragan Vasiljević, prof. dr Milorad Jeftić, doc. dr Tatjana Vulović i drugi- kaže se doslovce u dopisu Univerzitetu u Kragujevcu.

Možda i najzanimljivi deo pisma jeste finansijski aranžman u ovom poslu.

Školarina koja pripada Medicinskom fakultetu u Kragujevcu usklađena je sa školarinom propisanom u Republici Srbiji  iznosila je 700 EUR po studentu za godinu studija, kaže se u dopisu.

Medicinske sestre iz Hrvatske.. ilustracija.. Foto: Boris Kovacev / CROPIX

– Iz tog iznosa trebalo je da se finansiraju profesorski honorari za održana predavanja i ispite, učešće u komisijama za odbranu diplomskih radova, putni troškovi, troškovi ishrane tokom boravka u Puli, hotelski i drugi lokalni troškovi, kao i honorari grupi od 12 lokalnih demonstratora koji su sprovodili kliničku praksu i vežbe. Neki kandidati (medicinske sestre) nisu platile školarinu za treću godinu studija i nisu primile diplome (razlog je nepriznavanje u Hrvatskoj diploma stečenih u Kragujevcu od strane nadležne Komore – Komora sestara kojoj je u Hrvatskoj poveren ovaj posao)-kaže se u dopisu ECPD.

Iz ovog dopisa matematički rečeno kaže se da je ukupna školarina (od 43 kandidata) koja pripada Medicinskom fakultetu u Kragujevcu iznosi (43×700 EUR=30.100 EUR – jedan kandidat je odustao), od čega još uvek nije naplaćeno 17.500 EUR iz gore navedenih razloga (naplaćeno je samo 12.600 EUR), a troškovi su bili višestruko veći.

bivši rektor dr Nebojša Arsenijević

-Međutim, budući da je Rektor Univerziteta u Kragujevcu prilikom zaključivanja Sporazuma, a i kasnije u više navrata isticao da, ni Univerzitet, ni Fakultet ne žele da ulaze u bilo kakve finansijske rizike i insistirali su da ECPD pokrije sve dodatne troškove, što smo i učinili. O svemu ovome je obavešten Fakultet medicinskih nauka u Kragujevca od strane Dekana
ECPD Regionalnog centra za poslediplomske studije u Puli, prof. dr Luciano Delbianca – tvrdi ECPD u dopisu Univerzitetu u Kragujevcu.

Iz dopisa se jasno vidi da su medicinske sestre uplaćivale novac na račun ECPD u Puli pa se nameće pitanje da li je tadašnji rektor Nebojša Arsenijević omogućio korist privatnom „univerzitetu“..

Istraga nije utvrdila gde je taj novac, kako nezvanično saznajemo…

-nastaviće se-
Činjenice i nelogičnosti afere “šiptarske diplome” I studiranje sestara iz Hrvatske..

 

o Više tužilaštvo u Kraljevu Odeljenje za suzbijanje korupcije i pored gomile dokumentacije, izveštaja I izjava svedoka- skoro godinu dana ne pokreće istragu. Viši tužilac je Sanja Protić.

o UCENTAR pokreće serijal istraživačkih tekstova posle pronalaska diplome o doktorskim studijama sudije Ustavnog suda nepriznate države Kosovo Safeta Hodže iz 2016.godine u saradnji Univerziteta u Kragujevcu i ECPD.

o U potonjoj policijskoj istrazi, zaplenjeni su softveri i hard diskovi sa Univerziteta u Kragujevcu koji su veštačeni u odeljenju za Visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije. Pronađeno je još 14 nacrta diploma, koje su tehnički upravo rešene kao što je diploma sudije Hodže čije smo nacrte objavili. Među diplomama ima i pripadnika UČK i osvedočenih albanskih terorista. Na univerzitetu u Kragujevcu ne postoji pisani trag, da su one izdate, niti su pak zavedene po zakonu!

o Univerzitet u Kragujevcu je overom diploma praktično priznao nezavisnu državu Kosovo!

o Najskandalozniji detalj dogodio se na kolegijumu tužilaca u Višem tužilaštvu Kraljevu Odeljenju za suzbijanje korupcije- kada je rukovodilac Sanja Protić ocenila kao nedovoljno veštačenje Instituta za bezbednost na Banjici koje je utvrdilo autentičnost potpisa u aferi „šiptarske diplome“! Institut na Banjici je nejreferentnija institucija tog tipa na Balkanu i radi u okviru Bezbednosno informativne agencije!

O Univerzitet u Kragujevcu poništio je 22 diplome medicinskim sestrama koje je izdao Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu studentima iz Hrvatske, u martu ove godine.

Generalni sekretar Univerziteta u Kragujevcu, Marko Lukić, kaže za RTS da su u proceduri provere još 22 osobe koje su završile iste studije.

„U narednom periodu očekujemo odluku i po osnovu njihovih dipoloma. Pored strukovnih sestara, poništena je i jedna doktorska disertacija, takođe po osnovu studijskog programa koji je nelegalno izvođen u Republici Hrvatskoj, i u proceduri provere je 15 doktorskih disertacija za lica sa područja Kosova i Metohije i Republike Makedonije za koja postoji sumnja, da su stekli diplome na Univerzitetu u Kragujevcu, bez upisa na prethodne studijske programe i bez dozvole za rad za njihovo izvođenje“, rekao je Lukić za RTS.

o „Univerzitet“ ECPD nikada nije bio akreditovan u skladu za Zakonom o visokom obrazovanju kao ustanova visokog obrazovanja niti je akreditovao bilo koji studijski program, kaže se u pisanom odgovoru UCENTAR Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje od 29.decembra 2020.godine.Original dopis ECPD Univerzitetu u Kragujevcu…

„INFORMACIJA o organizovanju Studijskog programa „Sestrinstvo” u Puli na III godii Strukovnih studija Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu

Na sastanku između rukovodstava Univerziteta u Kragujevcu i Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir UN, održanom 05.04.2021. godine, dogovoreno je da ECPD Regionalni centar za postdiplomske studije i razvojna istraživanja (Pula) preda Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu dokumentaciju kojom raspolaže o dodiplomskom studiranju medicinskih sestara u Puli upisanih na treću godinu studija
na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. ECPD je spreman da to
učini u najkraćem roku.
U nastavku dajemo nekoliko napomena:
(I) Medicinske sestre iz Pule studirale su prve dve godine na Zdravstvenom fakultetu Univerziteta u Zenici. Nakon druge godine studija trebalo je nastavu organizovati po specijalnostima, što je zahtevalo uključivanje u nastavni proces i drugih partnera.
Pored Univerziteta u Kragujevcu uključeni su i univerziteti iz Slovenije i Finske. Treću godinu studija upisale su 44 medicinske sestre na strukovnim studijama Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Fakultet je od njih zatražio da donesu
Uverenje o položenim ispitima na Fakultetu u Zenici, što su one i učinile. Osim toga, od njih je traženo da prilože i indeks koji je svedočio o polaganju ispita u Zenici i overi semestara. Isto tako bile su dužne priložiti i izvod iz knjige rođenih, biografiju i svedočanstva o završenoj srednjoj školi. Sva ta dokumentacija je prikupljena i predata sekretaru Medicinskog fakulteta u Kragujevcu i šefu studentske službe za dodiplomske studije. Tom prilikom konstatovano je da su sva dokumenta u redu. Nakon prijema dokumentacije Medicinski fakultet u Kragujevcu je priznao najveći broj ispita položenih na Zdravstvenom fakultetu u Zenici i odredio razlike koje je trebalo položiti da bi se mogle upisati na Medicinski fakultet u Kragujevcu i o tome je studente direktno pismenim putem obavestio. Studenti su položili te ispite i dobili indeks Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Nastavu su im držali isključivo profesori Medicinskog fakulteta, među kojima su i tadašnji Rektor prof. dr
Slobodan Arsenijević, Dekan fakulteta prof. dr Predrag Čanović, prodekan fakulteta
prof. dr Vladimir Jakovljević, prof. dr Jasna Jevđić, prof. dr Dragan Vasiljević, prof. dr Milorad Jeftić, doc. dr Tatjana Vulović i drugi.
(III) Sa Općom bolnicom u Puli, Institutom za javno zdravlje iz Pule i Zavodom za rehabilitaciju ECPD je sklopio ugovore o održavanju kliničke prakse i vežbi gde je praksa i održana. Nekim od sestara koje su godinama radile na pojedinim
odeljenjima je na osnovu uverenja o tom radu priznata praksa na odnosnom odeljenju. Medicinske sestre su u toku studija treće godine overile semestar nakon petog semestra, a nakon šestog i položenih ispita stekle pravo na diplomski rad i njegovu odbranu. Branile su radove pred komisijama Medicinskog fakulteta u Kragujevcu i regularno stekle diplome. Jedan broj sestara primio je diplome na svečanosti upriličenoj na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Diplome im je uručio Dekan, uz prisustvo više profesora Medicinskog fakulteta.
(IV) ECPD Regionalni centar za postdiplomske studije i razvojna istraživanja u Puli je
u dogovoru sa Regionalnom Vladom, Gradom Pula, Općom bolnicom u Puli, Institutom za javno zdravlje, te Zavodom za rehabilitaciju pomogao da medicinske sestre koje su putovale u BiH da bi završile Visoku zdravstvenu školu koja im je
bila neophodna za posao, studiraju u Puli.
Regionalni centar ECPD u Puli je sa lokalnim i regionalnim partnerima pružio Univerzitetu u Kragujevcu svu potrebnu logističku, organizacionu, administrativnu i lokalnu kadrovsku podršku (demonstratore – medicinske
sestre sa iskustvom i visokom stručnom spremom za održavanje vežbi, kao i lekare različitih specijalnosti koji su u dogovoru sa profesorima iz Kragujevca kao demonstratori dopunjavali nastavni proces), zatim obezbedio lokalnog koordinatora nastave u Puli i tehničkog sekretara, radni prostor, opremu, lokalne i regionalne zdravstvene institucije kao podržavaoce sprovođenju studijskog programa za potrebe izvođenja vežbi i kliničke prakse.
(V) Finansijske poslove ECPD Regionalni centar u Puli nije mogao obavljati jer su se oni u Hrvatskoj sprovodili po hrvatskim propisima, pa je to povereno Politehnici Pula (fakturisanje, naplata školarina, isplata honorara, hotelskih i drugih lokalnih troškova, obračun plata, doprinosa i drugih poreza itd.).
(VI) Način studiranja, visina školarine i finansijske obaveze partnera u ovom poslu uređeni su sporazumima o saradnji između ECPD i drugih partnera, uključiv i odnose između ECPD i Univerziteta u Kragujevcu (Fakulteta medicinskih nauka).

Školarina koja pripada Medicinskom fakultetu u Kragujevcu usklađena je sa školarinom propisanom u Republici Srbiji i iznosila je 700 EUR po studentu za godinu studija. Iz tog iznosa trebalo je da se finansiraju profesorski honorari za
održana predavanja i ispite, učešće u komisijama za odbranu diplomskih radova, putni troškovi, troškovi ishrane tokom boravka u Puli, hotelski i drugi lokalni troškovi, kao i honorari grupi od 12 lokalnih demonstratora koji su sprovodili kliničku praksu i vežbe. Neki kandidati (medicinske sestre) nisu platile školarinu za treću godinu studija i nisu primile diplome (razlog je nepriznavanje u
Hrvatskoj diploma stečenih u Kragujevcu od strane nadležne Komore – Komora sestara kojoj je u Hrvatskoj poveren ovaj posao). Komora je propisala razlike ispita koje su morale polagati i platiti dodatnu školarinu da bi dobile pravo na
visokoškolski status u Hrvatskoj. Samo deo njih je pristao na te zahteve. Ukupna školarina (od 43 kandidata) koja pripada Medicinskom fakultetu u Kragujevcu iznosi (43×700 EUR=30.100 EUR – jedan kandidat je odustao), od čega još uvek
nije naplaćeno 17.500 EUR iz gore navedenih razloga (naplaćeno je samo 12.600 EUR), a troškovi su bili višestruko veći. Međutim, budući da je Rektor Univerziteta u Kragujevcu prilikom zaključivanja Sporazuma, a i kasnije u više navrata isticao da, ni Univerzitet, ni Fakultet ne žele da ulaze u bilo kakve finansijske rizike i insistirali su da ECPD pokrije sve dodatne troškove, što smo i učinili. O svemu ovome je obavešten Fakultet medicinskih nauka u Kragujevca od strane Dekana
ECPD Regionalnog centra za poslediplomske studije u Puli, Prof. dr Luciano Delbianca, 15.12.2014. godine. (VII) Ujedno, napominjemo, da je iz drugog dela školarine trebalo podmiriti troškove najma prostora i opreme, PTT troškove (telefon, internet) kopiranje materijala neophodnih za nastavni proces, čišćenje i održavanje prostora. Takođe su podmireni troškovi prema Općoj bolnici Pula, Zavodu za rehabilitaciju, Institutu za javno zdravlje u kojima je izvođena klinička praksa i vežbe. Isto tako, podmirena je polovina bruto plate voditelja studija u trajanju od 12 meseci i tehničkog sekretara u trajanju od 18 meseci, s obzirom da su oni brinuli o svim organizacionim pitanjima povezanim sa realizacijom nastavnog procesa, dok je druga polovina njihovih plata podmirena iz školarine studenata koji su treću godinu studirali na univerzitetima iz
Slovenije i Finske.


ucentar.rs foto: ucentar/printskrin/FB/mediji
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar