Poveži se sa nama
Admiral

fokus

Igralište i za mališane Ilićeva

Published

on

Predrag Stevović, član Privremenog organa grada Kragujevca, obišao je novoizgrađeno dečije igralište ispred zgrade Mesne zajednice u naselju Ilićevo. Igralište je urađeno u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta, a ukupna vrednost radova iznosi blizu milion dinara.

Ilićevo je jedno od većih naselja u gradu, veoma živo i sa mnogo dece, tako da je ovo jedno od važnijih dečijih igrališta. Imamo sreće da je danas lepo vreme i igralište je puno mališana sa kojima sam bio u prilici da popričam o svemu i čujem njihove želje. One su male, ali za nas su najveće, istakao je Stevović.

Ovom prilikom Stevović je obišao izdvojeno odeljenje OŠ „Milutin i Draginja Todorović“ u mesnoj zajednici Ilićevo kako bi video šta još lokalna samouprava može da uradi vezano za odgovarajuću sportsku opremu potrebnu za obavljanje aktivnosti na časovima fizičkog vaspitanja, kao i šta je potrebno od sportske infrastrukture u samoj školi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fokus

U nedelju spavamo sat duže! Za vikend pomeramo kazaljke, zimsko računanje vremena u Srbiji počinje 27. oktobra

Published

on

By

Letnje računanje vremena u Srbiji se završava u nedelju 27. oktobra, u 03.00 sata kada se časovnici vraćaju jedan sat unazad, na 02.00, najavila je danas Direkcija Ministarstva privrede za mere i dragocene metale.

Direkcija je dodala da je to određeno Zakonom o računanju vremena.

Čas koji se 27. oktobra 2024, zbog pomeranja za jedan čas unazad pojavljuje dva puta, između 2.00 i 3.00 označava se prvi put kao čas „A“ a drugi put kao čas „2B“, piše u saopštenju.

Continue Reading

fokus

SNS Kragujevac: Oštro osuđujemo napade i pretnje Dragani Lukić

Published

on

By

Gradski odbor Srpske napredne stranke u Kragujevcu izdao je saopštenje u kojem oštro osuđuje današnje incidente u Loznici, tokom kojih su, kako se navodi, članovi opozicije nasrtali na državne institucije i izložili narodnu poslanicu Draganu Lukić pretnjama i zastrašivanju.

“Kad kažu sloboda i pravda – misle na nasilje i pretnje.

Iznerviran činjenicom da nije odabran od strane naroda u Loznici i da njegovo ime nije ni najmanje bitno za donošenje važnih odluka u Srbiji, lažni ekolog Aleksandar Jovanović Ćuta i njemu slični nasrnuli su danas na institucije države Srbije, na Skupštinu grada Loznice, na srpskog predsednika i na one koje za državu Srbiju i za Srpsku naprednu stranku predstavljaju svetinje – to je žena, majka, neko slabiji i nežniji!

Narodna poslanica i majka maloletne dece Dragana Lukić danas je sprečena da obavlja posao za koji ju je narod izabrao i bila je izložena jezivom zastrašivanju, torturi, napadima i pretnjama linčovanjem. Da tragedija bude veća, ovo su priredili vandali koji se nazivaju liderima Stranke slobode i pravde, dakle, stranke koja se zalaže za slobodu, pravdu, za prava i dostojanstvo svakog pojedinca – i danas smo imali prilike da vidimo kako to rade!

Vandalizam, bahatost i ilegalni upadi, ponižavanja, vređanja i napadi na neistomišljenike, zastrašivanje, mržnja i nasilje nad ženama – to je lice nemoćne opozicije koja shvata da je narod prozreo namere koje kriju iza lažnoekoloških protesta i zabrane istraživanja i eksploatacije litijuma. Sada je svakom građaninu Srbije jasno da se vladajuća stranka ne boji i, naprotiv, insistira da se čuje mišljenje nauke, struke i institucija, dok opozicija izazivanjem haosa želi da spreči to i tako onemogući napredak i razvoj Srbije.

Rukovodstvo i članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Kragujevcu oštro osuđuju današnji čin nasilja, uvereni da će država, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, svakom pojedincu garantovati bezbednost i neće dozvoliti fizička ugrožavanja građana. Gospodinu Jovanoviću, ako se gospodinom i može osloviti neko ko se nasilnički ponaša prema ženama, preporučujemo da, posle ovakvog sramnog čina i u skladu sa svojim nadimkom – ćuti.”- navodi se u saopštenju.

 

Continue Reading

fokus

Konkurs za podsticajna sredstva za zapošljavanje osoba sa invaliditetom otvoren do 31. oktobra

Published

on

By

U Kragujevcu je 22. avgusta 2024. godine otvoren konkurs za sredstva iz prvog Podsticajnog fonda za ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom u Srbiji vrednog više od dva miliona dinara. Fond omogućava finansijsku i mentorsku podršku osobama sa invaliditetom iz Kragujevca i okoline, koje već imaju ili žele da pokrenu svoj posao, kao i poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom i žele da unaprede svoje poslovanje.

Prvi podsticajni fond u Srbiji namenjen osobama sa invaliditetom starosti od 18 do 65 godina, kao i privrednim društvima i udruženjima, osnovan je u maju ove godine kroz saradnju Grada Kragujevca, Fondacije Ana i Vlade Divac i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Korisnici će moći da se prijave za podsticajna sredstva koja se sastoje od 70% beskamatnih povratnih sredstava i 30% subvencija.

Cilj osnivanja fonda je stvaranje inkluzivnijeg tržišta rada u Kragujevcu, kako bi se podstaklo stvaranje novih radnih mesta i unapredili uslovi za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a cilj konkursa je podrška pokretanju ili unapređenju sopstvenog biznisa osoba sa invaliditetom ili njihovo zapošljavanje u privatnom sektoru, rekla je Gordana Marković, sekretarka Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj, privredu, poljoprivredu i zaštitu životne sredine Grada Kragujevca. Ona je, imajući u vidu Zakon o rehabilitaciji zapošljavanja OSI, pozvala privrednike da konkurišu za podsticajna sredstva, kao i osobe sa invaliditetom da iskoriste šansu za pokretanje sopstvenog posla.

Maksimalan pojedinačan iznos za koji osobe sa invaliditetom mogu da se prijave 215.000 dinara, dok je za poslodavce taj iznos 535.000 dinara. Konkurs je otvoren do 31. oktobra 2024. godine. Više informacija o uslovima konkurisanja mogu se saznati na sajtu Fondacija Ana i Vlade Divac link.

Inače, Fond je osnovan ulaganjem 12.500 dolara od strane Fondacije Ana i Vlade Divac uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), dok je 7.500 dolara obezbedio Grad Kragujevac. Fond je osmišljen tako da korisnici vraćaju sredstva u periodu od tri godine, čineći ih samoodrživim. Vraćena sredstva će biti na raspolaganju drugim korisnicima koji će u budućnosti imati priliku da unaprede svoja poslovanja.

Pored finansijske podrške, osobama sa invaliditetom i poslodavcima biće pružena i mentorska podrška, kao i treninzi za pokretanje i unapređenje poslovanja.

Continue Reading

Najpopularnije