Civilizacija je određena paralelnim usponom dva fenomena – knjige i gradova. Književnost je neodvojiva od fenomena grada a kad govorim o razvoju književnosti paralelnim sa razvojem grada, mislim na ono što bi se moglo nazvati književnom logistikom – nastankom biblioteka, izdavačkih kuća, časopisa, knjižara i naposletku sajmova, kazao je Bazdulj. Kao što nema ozbiljnog grada bez knjižare i biblioteke sve više je sajam knjiga obeležje koje grad kao urbano središte treba da ima. Parafrazirajući reči italijanskog pisca Italo Kalvinoa, Bazdulj je rekao da su za književnost naročito bitni gradovi u kojima su prošlost i budućnost prisutniji od sadašnjosti , pomenuo je svetske gradove i gradove iz regiona Cetinje, Travnik i Kragujevac kao nekadašnje  prestonice ili formalne prestonice svojih država.  Kroz vreme gradovi su izgubili administrativnu titulu ali su ostali kulturne prestonice svojih zemalja i svojih kultura, rekao je književnik i proglasio sajam otvorenim.

Trgovi su mesta za okupljanje prijatelja i porodice. Baš danas na Svetski dan porodice smo se okupili da promovišemo knjigu, književnost i čitanje. Presrećna sam što nas je baš sve ovde na Trgu okupila knjiga i sajam. Možda ne dovoljno veliki koliki Kragujevac zaslužuje ali dovoljno  kvalitetan i jak da se održi i još više poraste. Pored izdavača ’’Književnu zonu’’, kroz prateći program, kvalitetnijom čine gosti. Sigurna sam da će iz godine u godinu nastaviti da raste i jača, kazala je Ana Petrović, članica Gradskog veća za kulturu.

Dobrodošlicu  na sajam knjiga poželeli su organizatori Književne zone ističući da su sajmovi naročita promocija grada a naročito sajam knjiga koji pored ostalog razvija i širi pisanu reč i književnu misao oplemenjujući  svakog posetioca i slaveći knjigu i život. Ustanove kulture kao organizatori manifestacije ističu da je sajam jedan od najznačajnijih događaja koji će nastaviti da se razvija i osvaja nove prostore.

Nakon zvaničnog otvaranja na Trgu vojvode Radomira Putnika u organizaciji Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“, Muharem Bazdulj je održao književno veče.

“Književna zona“ je otvorena do nedelje, 19. maja a posetioci će moći da dođu do željenih naslova izdavačkih kuća UK Koraci, Akia Mali princ, Valkira, Book, Svet stripa. Za sve generacije ljubitelja pisane reči održaće se bogat prateći program. Na 15. izdanju “Književne zone“ UK Koraci predstavlja  naslove štampane između dva sajma.