Poveži se sa nama
Admiral

U Centar

„Nadzorni odbor uništava fabriku“- Dragan Ilić, predsednik sindikat „Zastava oružje“ otvoreno o svim dešavanjima u fabrici!

Published

on

-Od kada je Ivica Marjanović predsednik Nadzornog odbora, napravljen je gubitak u poslovanju od oko 40 miliona evra, dok se istovremeno obaveze fabrike stalno uvećavaju. Krajnji rezultat je gubitak iznad visine kapitala od oko 3 milijarde dinara što znači da je fabrika dovedena na ivicu bankrota-kaže Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije „Zastava oružje“ koji po prvi put za UCENZAR otvoreno o svemu što potresa vojnu fabriku, sukobu sa Nadzornim odborom, da li će radnici protestvovati u Beogradu, odnosu sa direktorom farbike i sindikatima 

-U poslednjem vašem saopštenju zatražili ste smenu Nadzornog odbora i najavili proteste u Beogradu ako nadležni ne ispune vaš zahtev. Šta je dovelo do toga?

о Sindikat već godinama ukazuje Ministarstvu odbrane na nedomaćinsko upravljanje od strane Nadzornog odbora čiji su članovi delegirani da upravljaju fabrikom Zastava oružje. Kap u prepunoj čaši je saznanje da se na sednicama Nadzornog odbora gaze i ne poštuju fabrički zakoni koji propisuju norme ponašanja i rada upravljačkih i rukovodnih struktura.

Na sednici Nadzornog odbora koja je održana 26.02.2021. godine Nadzorni odbor je, protivno Statutu fabrike, izvršio nezakonitu smenu izvršnog direktora. Bez utvrđivanja tačke dnevnog reda, ili dopune, kako akti nalažu, Ivica Marjanović, predsednik Nadzornog odbora je samovoljno smenio jednog i postavio drugog izvršnog direktora, bez konsultacija sa generalnim direktorom, i protivno mišljenju Pravne službe fabrike da je odluka nezakonita. Takva zloupotreba tumačenja Zakona o privrednim društvima dovela je do prekida same sednice zbog neslaganja generalnog direktora sa takvom odlukom.

Tu je deveto smenjivanje i postavljenjen za samo četiri godine od kada je Marjanović predsednik Nadzornog odbora gde se na svakih pet meseci smenjivao po jedan izvršni direktor, i to svaki put bez ikakvog obrazloženja.

Koliko je Nadzorni odbor bahat govori i činjenica da je Sindikat još decembra meseca uputio zahtev Nadzornom odboru da se omogući prisustvo predstavniku Sindikata, ali su ostali gluvonemi i ne odgovaraju. Prisustvo je neophodno baš zbog donošenja odluka na štetu fabrike i radnika, što je do sada mnogo puta urađeno. S obzirom na to da je Sindikatu zabranjeno prisustvo sednicama Nadzornog odbora tek sada smo došli do saznanja da su na isti način smenjivani i prethodni izvršni direktori. Mesto izvršnog direktora za proizvodnju ne trpi smene svakih nekoliko meseci, i to ostavlja posledice na organizaciju i poslovanje, i to se ne događa u drugim fabrikama Odbrambene industrije Srbije.  Smenama na svakih nekoliko meseci se “ubijaju” fabrički kadrovi, čime su potpuno obezvređene rukovodne pozicije fabrike.

– U kakvom je danas stanju fabrika Zastava oružje AD?

о Posledice delovanja rada Nadzornog odbora se direktno odražavaju na fabričko poslovanje. Već godinama fabrika više troši nego što prihoduje, što za rezultat ima stvaranje gubitaka i povećanje ukupne zaduženosti koja je na nivou od 18 milijardi dinara. Samo od 2017. godine, od kada je Ivica Marjanović predsednik Nadzornog odbora, napravljen je gubitak u poslovanju od oko 40 miliona evra, dok se istovremeno obaveze fabrike stalno uvećavaju. Krajnji rezultat je gubitak iznad visine kapitala od oko 3 milijarde dinara što znači da je fabrika dovedena na ivicu bankrota. Fabrika je proteklih godina imala istorijsku šansu da obezbedi stabilizaciju poslovanja zbog povećane tražnje vojnog naoružanja na međunarodnom tržištu. Čini se da je ta šansa propuštena i da se i danas ne koristi u punom kapacitetu. Pogrešno donetim odlukama gotovo da je ugašen lovački i sportski program. Smanjeni prilivi finansijskih sredstava su rezultirali da radnicima nisu plaćeni doprinosi od avgusta 2018. godine, što danas stvara veliki problem zaposlenima koji odlaze u penziju, zbog čega se protiv fabrike podnose tužbe. Takođe, konverzija koja je trabalo da bude sprovedena od strane Vlade Republike Srbije kojom bi se povezao radni staž iz ranijeg perioda nije realizovana, i pored više zaključaka koje je Vlada RS donosila. To će biti jedna od tema sastanka sa ministrom odbrane koji treba da se održi na zahtev sindikata fabrika Odbrambene industrije Srbije. Primetan je nedostatak uposlenosti u mnogim celinama i to je tema kojom ćemo se baviti u razgovoru sa rukovodstvom fabrike. Smanjeni prilivi utiču značajno na smanjenu nabavku alata, manje investiciono ulaganje za održavanje opreme, nedostatak sredstava za poboljšanje uslova rada, a postoji problem i nabavke odgovarajuće zaštitne opreme. Zarade zaposlenih su u proseku među najnižima u Odbrambenoj industriji Srbiji i u decembru 2020. godine su bile manje za oko 10% od republičkog proseka, zbog čega ćemo pokrenuti pregovore za povećanje zarade.

 

о Često govorite da se guše sindikalne slobode Samostalnog sindikata. Ima li primera?

o Već godinama su prisutni stalni napadi na Sindikat od strane Ivice Marjanovića koga je u Nadzorni odbor delegirala Vlada Republike Srbije. Iako se po Međunarodnim konvencijama MOR-a, Univerzalnom deklaracijom o pravima čoveka i Ustavom Republike Srbije garantuju sindikalne slobode jer se Sindikat smatra samostalnom  i nezavisnom organizacijom, predsednik Nadzornog odbora je koristio sve mehanizme da, zajedno sa delom rukovodstva, oslabi i razbije Sindikalnu organizaciju „Zastava oružjа“. Protiv mene kao predsednika Sindikata podneto je više krivičnih prijava zbog čega se često saslušavam u kragujevačkoj policiji. Jedna od njih je podneta za navodni napad na predsednika Nadzornog odbora po osnovu koje je Osnovno javno tužilaštvo podiglo optužnicu i gde se još uvek u Osnovnom sudu vodi proces i gde mi se sudi za nešto čega nije ni bilo, što je jedna izmišljena besmislica Ivice Marjanovića. Treba zamisliti situaciju da pukovnik Vojske Srbije, pri pojavi predsednika Sindikata, u paničnom strahu nastoji da pobegne pa udari u štok vrata. Teško je poverovati da se može fizički napasti državni činovnik, predstavnik države, oficir Vojske Srbije a da se “napadač” ne privede istog dana ili makar uzme izjava. Sam poces je slika iskrivljene slike stvarnosti koja se ogleda u progonu radničkog predstavnika. Takođe je pokušao da krši načela izbora za organe Sindikata sa ciljem da mene smeni sa mesta predsednika Sindikata, što nije krio pa je javno nastupao sa takvih pozicija, a to je radio i prilikom izbora za zastupnika društvenog kapitala. Isti Nadzorni odbor je naložio da  mi se da otkaz,  a tada mi je odlukom Nadzornog odbora zabranjen i ulazak u fabriku, uz obrazloženje da “ugrožavam državni interes, kao i bezbednost zaposlenih s obzirom da su podnete mnogobrojne krivične prijave pa se mogu izazvati širi nemiri“ . Da li takvi koji donose takve odluke treba da nam uništavaju fabriku? Oni su već odavno pročitana knjiga. Prisutna je i sindikalna diskriminacija gde se članovi Samostalnog sindikata prebacuju na druga, nepovoljnija radna mesta. Na članove Sindikata se vrši pritisak da se iščlane iz Samostalnog sindikata i da pristupe novosnovanom koji se nalazi pod kontrolom Ivice Marjanovića. Rukovodioci se mobinguju telefonskim pozivima u kasnim popodnevnim i večernjim satima, i prisiljavaju da se iščlane iz našeg Sindikata. Brojni su primeri gde se od strane upravljačkog organa koga je delegirala Vlada RS krše načela  i ugrožova autonomija Sindikata koja podrazumeva i slobodu udruživanja po sopstvenom izboru bez ikakvih pritisaka. Radnici se proganjaju i trpe posledice zbog sindikalnog angažovanja, što je nešto nezabeleženo na prostorima Evrope danas.

 

-Priča se da je aktuelan sukob na relaciji generalni direktor – predsednik Nadzornog odbora. Da li svojim delovanjem podržavate direktora Petkovića?

o Sindikat nema saznanja da je ranije postojao sukob na relaciji generalnog direktora i Nadzornog odbora. Do nedavno, sve što je Ivica Marjanović hteo generalni direktor je stavljao svoj potpis, čime je doprineo da fabrika bude to što je danas .

Smatram da svako mora da deluje u okviru svojih nadležnosti i da više ne može da bude dvovlašće, a što je već duže vreme prisutno, a baš zbog odgovornosti za učenjeno. Direktoru se mora dati pravo da bira svoje saradnike i to je jedino logično jer on odgovara za rezultat poslovanja

Nadzorni odbor nadzire rad, ali to ne znači da treba da zloupotrebljava Zakon o privrednim društvima i generalnom direktoru nameće kadrovsko rešenje za koje on zakonski treba da odgovara. Zakon je predviđen za jasno definsanog vlasničkog titulara, što kod nas nije slučaj. Privid koji se stvara da Sindikat delovanjem podržava generalnog direktora je samo nastojanje da se jasno razgraniči šta ko u fabrici treba da radi, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima. Sinidkat od svakog direktora traži uposlenost, redovnost isplate zarada i funkcionisanje fabrike, i to se neće menjati ni sada.

-Stanje unutar Sindikalnih organizacija u fabrici obeležavaju međusobne optužbe i saopštenja. Ne mislite li da to vodi ka urušavanju radničkih prava?

o Poslednjih nekoliko godina rukovodstvo je dalo reprezentativnost sindikatima koji je nisu imali ni tada, a nemaju je ni danas. Svako davanje reprezentativnosti je bilo nezakonito i protivno postupku kojim se utvrđuje. Osnovni polaz da bi sindikat bio reprezentativan je da on treba da ima 430 nespornih članova, što nijedan od tih sindikata nema.

I pored toga, rukovodstvu fabrike to nije smetalo da svim sindikatima da benefitekoji im  ne pripadaju a koji su ostvarenii na snazi i temeljima sindikata koji je jedini prepoznatljiv kao zaštitinik fabričke i radničkih interesa. Naravno da poslodavac, tj. država ima interes da razbija radničko jedinstvo uz pomoć malih, kućnih  sindikata,  i koji su uvek na strani poslodavca ili Nadzornog odbora. Oni uvek nekoga podržavaju. To je već prepoznatljiva matrica viđena kod sindikata u obrazovanju, zdravstvu, policiji itd.. Bez obzira na sve napade u poslednjih šest godina, Samostalni sindikat je uspeo da sačuva članstvo i ugled kod zaposlenih koji je stvaran prethodnih decenija. Samostalnom sindikatu ljudi veruju jer ih nikada nije izdao. Dugo je poverenje građeno da bi jedan Ivica Marjanović mogao to da uruši svojim ljaganjem.

U snažnom nevremenu koje je zahvatilo fabriku Sindikat je tu kao prva i poslednja odbrana. Zato nastoje da nas napadaju i spolja, i iznutra, kako bi se slabljenjem Sindikata otvorio put za urušavanje fabrike. Ne odupirati se u nakaradnim odlukama znači učestvovati u njima. Samostalni sindikat se ne bavi drugim sindikatima, dok je kod tih malih, kućnih, jedina tema kojom se bave naš Sindikat i njegov predsednik. To radnici vide, pa i oni koji su otišli iz našeg Sindikata podnose zahteve da se vrate.

Saopštenja koja se šalju medijima i državnim organima, šalju se od strane Ivice Marjanovića, što govori o komičnoj slici sindikalne scene u fabrici.

 .Smena izvršnog direktora Šušića bila je okidač za najnoviju buru u Vojnoj fabrici. Šta zamerate Nadzornom odboru?

o Već duže vreme ukazujemo da je Nadzorni odbor potpuno pomešao svoje nadležnosti. Do nedavno je predsednik Nadzornog odbora išao kroz fabriku, obično sa nekim iz rukovodstva ili Zaštite na radu, pa je upirao prstom ko treba od radnika da se kazni a kome da se da stimulacija. Vršeno je zapošljavanje nepotrebnih kadrova, desetine radnika/ca iz proizvodnje prebačeno je na neproizvodna radna mesta, uglavnom ženskog pola.

Nadzorni odbor je utvrdio procenu imovine i kapitala čija je vrednost znatno manja od tržišnih, i gde je predstavnik zaposlenih ukazivao da je bilo brojnih propusta prilikom utvrđivanja iste zbog čega će biti podnet zahtev za ponovnu procenu vrednosti kapitala i imovine fabrike.

Nadzorni odbor se bavi i nabavkom zaštitne opreme, pa tako već dve godine plaćamo duplo skuplju zaštitnu opremu, iako je prethodna zadovoljavala sve standard i kriterijume, zbog čega je fabrici napravljena šteta od oko 15 miliona dinara.

Glavni akcenat i prioritet rada Nadzornog odbora je, iz samo njima znanog razloga, stavljen na zaštitnu opremu što sve navodi da je postojao krupan interes. Burnu reakciju radnika je izazvala i najava predsednika Nadzornog odbora da će radnicima u proizvodnji biti ukinute norme.

Uvredljivi nadimci za pojedine rukovodioce koji im se “lepe” su uobičajena pojava za predsednika Nadzornog odbora.

Nedomaćinsko poslovanje se iskazuje i donacijama koje se mere destinama hiljada evra za lica koja nemaju veze sa fabrikom, i pored činjenice da fabrici nedostaju mnogi resursi.

Predstavnik Sindikata se već četiri godine ne poziva na sednice Nadzornog odbora.

-Optužili su vas da ste se ranije zalagali da ljudi iznad 65 godina starosti ne mogu da rade u fabrici, a sada branite Šušića koji je u istoj poziciji, Vaš komentar?

o Sindikat  ne brani Zorana Šušića več instituciju izvršnog direktora i princip na koji se neko smenjuje i način kako se to radi. I to ćemo i  dalje osuđivati i braniti jer svaki rukovodilac ove fabrike je institucija da bi se članovi Nadzornog odbora koji toliko malo znaju o fabrici kockali sa njihovim ugledom.

Nezakonitom smenom u fabrici je napravljena velika šteta. Nadzorni odbor nema parvo da greši na račun nas, radnika. Ne mogu da privatizuju javne funkcije i da takvo njihovo delovanje izaziva posledice po druge. Zato se mora tražiti odgovornost za nanetu štetu fabrici. Nije Sindikat uveo princip produžavanja ugovora za radnike iznad 65 godina, i to je praksa koja je već nekoliko godina prisutna. Sindikat je osuđivao i smenu bivšeg generalnog direktora Brzakovića koji je smenjen na jedan necivilizovan i neprimeren način.

-Rekli ste da iza svih dešavanja i destabilizacije fabrike stoji Nenad Miloradović – Baća, pomoćnik ministra odbrane. Na osnovu čega i koji je njegov interes za tako nešto?

o Nenad Miloradović je direktno nadređen Ivici Marjanoviću. Svi naši zahtevi koji su bili upućeni kako bismo ukazali na svo štetno delovanje nisu rezultirali dijalogom jer se jedino i razgovorom može doći do rešenja. Samim tim što se odbija razgovor, podržava se ovakva politika upravljanja fabrikom za i za koju svi u fabrici vide da nije dobra i da vodi uništavanju fabrike.

– Kakvo je trenutno stanje stvari kada je u pitanju snaga Samostalnog sindikata i ostalih sindikalnih organizacija – od brojčanosti do uticaja u fabrici?

o Samostalni sindikat ima apsolutnu i većinsku podršku radnika fabrike. Oko 1.700 radnika veruje Sindikatu i to poverenje je građeno decenijama unazad. Bez obzira što nam odlaze članovi zbog penzionisanja, u Samostalni sindikat se učlanjavaju i novozaposleni radnici koji će biti nosioci budućih aktivnosti i delovanja Sindikata. Industrijski, UGS Nezavisnost i Sloga su apsolutno manjinski i imaju od nekoliko do par stotina članova, i njihova “moć” će biti dok postoje lažna obećanja i dok bude Ivica Marjanović u fabrici. Svoje delovanje su završili zapošljavanjem članova svojih porodica. Ističem da je najveći kapital što je posle šest godina napada, od strane Nadzornog odbora i rukovodstva na nas, naš Sindikat očuvao članstvo što je neophodno da bi se zaštitili dalji interesi radnika i fabrike.

 

-I na kraju, da li će biti organizovan protest u Beogradu, ima li neki rok za ispunjenje vaših zahteva?

o Mi verujemo da neće doći do masovnog pokreta radnika ka Beogradu i da će novi ministar imati razumevanja, i da neće testirati naše strpljenje. Problem su brojni i o njima se mora razgovarati. Ako ne govorimo onda smo okruženi mukom i carstvom tišine. Dokle god se govori ima šanse da se nešto i dogovori, i da druga sredstva ne budu upotrebljena. Od toga će zavisiti da li će se radnici fabrike pojaviti pred Ministarstvom odbrane u Beogradu. Biće potrebna brza reakcija kako se ne bi testirala spremnost radnika.



 

ucentar foto: sindikat ZO, ucentar, printskrin

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/
skinite našu android aplikaciju

 

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

aktuelno

IN MEMORIAM: DRAGAN M. ALEMPIJEVIĆ. (06.06.1974. – 31.01.2022.)

Published

on

By


Prošlo je  dve godine od smrti osnivača, idejnog tvorca i prvog urednika portala Ucentar.rs gospodina Dragana M. Alempijevića.

Dve godine od kako je Dragan otišao na neko bolje mesto, a sve nas koji smo ga poznavali ostavio u večnoj žalosti.

Njegovo srce zauvek je prestalo da kuca 31.01.2022. ali lik i delo nikada neće prestati da žive.



Sve je bio Dragan a prvenstveno čovek koji je uvek stao u zaštitu nemoćnih i slabijih, čovek koji je uvek sebe izlagao opasnosti radi interesa svih nas, borac za pravdu i veliki patriota, svakom ko je imao prilike da ga dobro upozna doživotni prijatelj, srdačan i ljubazan, dobar drug i komšija, u svakoj situaciji i svakom poslu uvek profesionalno posvećen i angažovan…

Za svojih 30 godina profesionalnog rada i delovanja Dragan je postigao ono što prosečan čovek ne bi mogao ni za dva veka. Bio je vanserijski novinar, šef dopisništva Kurira i Glasa javnosti, izvršni producent direktor i idejni tvorac festivala narodne i zabavne muzike njih ukupno 14 ( gosti Toto Kotunjo, Vaja kon Dios, Boni Tajler), izvršni producent najvećeg mitinga u istoriji Srbije ,,Kosovo je Srbija“, šef kabineta za Šumadiju poč. Njkv Aleksandra Pavla Karađorđevića, Izvršni producent predizbornih mitinga Vojislava Koštunice, šef predsedničke kampanje kandidata Velimira Ilića, Šef turneje Zdravka Čolića 2001. i 2004. godine (28 gradova u Srbiji)…


Za svog života izdao je i dve zbirke pesama.

Dragan je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, između ostalog Ordena Aleksandar Puškin (Ruska Federacija), ordena Zlatni orfej (Moskva), zlatne značke Kulturno -prosvetne zajednice Srbije, značajnog priznanja Republike Srbije za višegodišnji doprinos kulturi, brojnih književnih nagrada, Ordena za zasluge u odbrani vojničkog dostojanstva i časti (Dodeljuje Vojni sindikat Srbije),…

Dragan je najzaslužniji za promociju i oživljavanje lika i dela Dragiše Nedovića, čiji je neizmeran doprinos kulturnoj i muzičkoj baštini ovih prostora bio zapostavljen dok im se Dragan nije posvetio kao jednom od svojih najvećih novinarskih otkrića. O Dragiši je napisao brojne članke i reportaže a po njemu je nazvao i jedan od festivala čiji je bio autor i direktor.

Već sa 16 godina počeo je profesionalno da se bavi novinarstvom, napisao je preko 11000 tekstova objavljenih u srpskoj štampi. Tekstovi koje je Dragan pisao su nenadmašivi. Uvek do neverovatne mere pitki i čitljivi toliko da naginju ka književnosti, a sa druge strane neverovatno koncizni, posvećeni temama koje interesuju sve građane, tako da uvek pogode u centar!



Sećanje na Dragana ali i njegov neverovatan doprinos srpskom novinarstvu, književnosti, kulturi, neće nikada izbledeti. Pri pomisli na njega nećemo se samo rastužiti već i osmehnuti kao što smo to svi činili dok je bio ovde sa nama, njegove reči podrške i utehe ostaće u našim srcima, o njegovim delima ne treba posebno ni govoriti jer je iza sebe ostavio toliko toga da dok jednog Srbina ima na ovom svetu moći će da se priseti bar nečega od mnoštva stvari kojim nas je ovaj plemeniti čovek zadužio. Slava mu.

(Ucentar.rs)

Continue Reading

aktuelno

POMEN velikom NOVINARU i PESNIKU. Bliži se GODINU dana od smrti OSNIVAČA Ucentar.

Published

on

By


Osnivaču i idejnom tvorcu, glavnom i odgovornom uredniku portala Ucentar.rs gospodinu Draganu M. Alempijeviću danas od 12 časova na groblju Bozman davaćemo godišnji pomen.

Bliži se godinu dana od kako je Dragan otišao na neko bolje mesto, a sve nas koji smo ga poznavali ostavio u večnoj žalosti.

Njegovo srce zauvek je prestalo da kuca 31.01.2022. ali lik i delo nikada neće prestati da žive.



Sve je bio Dragan a prvenstveno čovek koji je uvek stao u zaštitu nemoćnih i slabijih, čovek koji je uvek sebe izlagao opasnosti radi interesa svih nas, borac za pravdu i veliki patriota, svakom ko je imao prilike da ga dobro upozna doživotni prijatelj, srdačan i ljubazan, dobar drug i komšija, u svakoj situaciji i svakom poslu uvek profesionalno posvećen i angažovan…

Za svojih 30 godina profesionalnog rada i delovanja Dragan je postigao ono što prosečan čovek ne bi mogao ni za dva veka. Bio je vanserijski novinar, šef dopisništva Kurira i Glasa javnosti, izvršni producent direktor i idejni tvorac festivala narodne i zabavne muzike njih ukupno 14 ( gosti Toto Kotunjo, Vaja kon Dios, Boni Tajler), izvršni producent najvećeg mitinga u istoriji Srbije ,,Kosovo je Srbija“, šef kabineta za Šumadiju poč. Njkv Aleksandra Pavla Karađorđevića, Izvršni producent predizbornih mitinga Vojislava Koštunice, šef predsedničke kampanje kandidata Velimira Ilića, Šef turneje Zdravka Čolića 2001. i 2004. godine (28 gradova u Srbiji)…

Za svog života izdao je i dve zbirke pesama.



Dragan je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, između ostalog Ordena Aleksandar Puškin (Ruska Federacija), ordena Zlatni orfej (Moskva), zlatne značke Kulturno -prosvetne zajednice Srbije, značajnog priznanja Republike Srbije za višegodišnji doprinos kulturi, brojnih književnih nagrada, Ordena za zasluge u odbrani vojničkog dostojanstva i časti (Dodeljuje Vojni sindikat Srbije),…

Dragan je najzaslužniji za promociju i oživljavanje lika i dela Dragiše Nedovića, čiji je neizmeran doprinos kulturnoj i muzičkoj baštini ovih prostora bio zapostavljen dok im se Dragan nije posvetio kao jednom od svojih najvećih novinarskih otkrića. O Dragiši je napisao brojne članke i reportaže a po njemu je nazvao i jedan od festivala čiji je bio autor i direktor.

Već sa 16 godina počeo je profesionalno da se bavi novinarstvom, napisao je preko 11000 tekstova objavljenih u srpskoj štampi. Tekstovi koje je Dragan pisao su nenadmašivi. Uvek do neverovatne mere pitki i čitljivi toliko da naginju ka književnosti, a sa druge strane neverovatno koncizni, posvećeni temama koje interesuju sve građane, tako da uvek pogode u centar!

Sećanje na Dragana ali i njegov neverovatan doprinos srpskom novinarstvu, književnosti, kulturi, neće nikada izbledeti. Pri pomisli na njega nećemo se samo rastužiti već i osmehnuti kao što smo to svi činili dok je bio ovde sa nama, njegove reči podrške i utehe ostaće u našim srcima, o njegovim delima ne treba posebno ni govoriti jer je iza sebe ostavio toliko toga da dok jednog Srbina ima na ovom svetu moći će da se priseti bar nečega od mnoštva stvari kojim nas je ovaj plemeniti čovek zadužio. Slava mu.

(Ucentar.rs)

Continue Reading

aktuelno

Najveća tajna Petog oktobra- KO je od Miloševićevih generala uzeo milone u Budimpešti!

Published

on

Nema šta nije napisano proteklih za 22 godine o Petom oktobru 2000. godine. Narodni bunt, potonje razočarenje novim „demokratskim vlastima“, njihove svađe, ubistvo premijera Zorana Đinđića, do tada nezabeležena pljačka i otimačina državne i društvene imovine… Postoje neformalni podaci da su postoktobarske junoše uz blagoslov Zapada za kratko vreme u pljačkaškoj privatizaciji pokrale i iz zemlje iznele preko 127 milijardi dolara! 

Zna se i manje više šta je doprinelo da dođe petog oktobra: totalirazam Slobodana Miloševića i njegove stranke, korpucija, bombardovanje Srbije, ubistva novinara i političara… 

Međutim, srpske službe, ili bar ono što je od njih ostalo nikada nisu objavile ulogu stranih bezbednosnih sužbi kroz delovanje mnogih nevladinih organizacija i pokreta, finansiranje puča i svrgavanje Miloševića. 

Poznato je da su tadašnji komandat Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti Milorad Ulemek Legija i pokojni  lider Demokratske stranke i jedan od vođa Petog oktobra Zoran Đinđić susreli u najmanje dva navrata i imali određeni „dil“ koji je kasnije na protestima doveo do „bratimljenja“ naroda i jedinice koja je mogla, objektivno da rasturi demonstracije. 

Na samitu Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope održanom jula 1999. godine u Sarajevu, bivši predsednik Sjedinjenih Država, preuzeo je obavezu da sa 12 miliona dolara pomogne opozicioni pokret u Srbiji. Taj iznos bio je namenjen strankama, nevladinim organizacijama, sindikatima, studentskim udruženjima i nezavisnim medijima, kako bi se stvorilo jedinstvo u rušenju režima Slobodana Miloševića. 

Da je tadašnja SRJ u drugoj polovini 1999. godine bila u fokusu američke spoljne politike svedoče dokumenti koje je objavio Nacionalni arhiv SAD. Reč je o aktima koje je koristio Bil Klinton u vreme kada je bio predsednik Amerike, kao i prepiska njegovih savetnika i saradnika. U dokumentaciji koji su prvi put izašli na svetlo dana nalazi se i zbirka depeša nazvanih „Krug oko Srbije“, koje govore o mreži radio-predajnika raspoređenih u susednim zemljama. Rad ovih medija Amerika je izdašno pomagala, kako bi se smanjio uticaj državnih medija u ratom rastrzanoj SR Jugoslaviji.

Reč je o radijskim programima koji su se emitovali iz susedstva na talasnim dužinama koje su omogućavale slušanje u Srbiji. Uglavnom je emitovan i preuziman program na srpskom jeziku „Glasa Amerike“ i „Slobodne Evrope“, kao i ostalih stranih i domaćih radio-stanica.

Drugi krak projekta „Krug oko Srbije“ jeste i najveća tajna Petog oktobra. Ona se odnosi na putovanje srpskih policijskih generala u Budimpeštu neposredno pre petog oktobra u tamošnju američku ambasadu. Srbija je u to vreme bila policijska država u kojoj su upravo generali policije kosili i vodu nosili u političkim, ali i ekonomskim (ne)prilikama i na kojima je Slobodan Milošević bazirao svoju strahovladu. Najmaje trojica generala podelili su pet miliona dolara, koliko je od stranih obaveštajnih sužbi plaćenja njihova „vernost“ Miloševiću. 

printskrin/foto: internet magazin

Onda se dogodilo to što se dogodilo. Narod je uz prećutnu saglasnost policije došao do Beograda i ostalo je bilo stvar tehničke prirode. U tome su im uveliko pomogli pripadnici zemunskog klana koji će kasnije izrasti u kriminalni eskadron smrti i u čiji je samrtni zagrljaj ušao Zoran Đinđić.

Istinu, dok tajne službe ne otvore dosijee Srbi nikada neće saznati. To se neće dogoditi dok su akteri jedne (suštinski) izdaje još uvek na političkoj sceni, ali i u bezbednosnim strukturama. Bez te istine teško da će Srbija i srpski narod krenuti napred. Naprotiv! Što se krivo rodi, vreme ne ispravi. 



ucentar.rs

Continue Reading

Najpopularnije