Ko nas je kleo… Na današnji dan postali smo milijarderi!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Građani Srbije u prethodne tri decenije sreli su se, pored „ničim izazvanih sankcija“, regionalnih ratova i Milosrdnog anđela i sa 19.810,2% visokom inflacijom, do tada nezabeleženom u svetu. Trenutak kada su svi tadašnji Jugosloveni postali, u bukvalnom smislu reči  milijarderi, dogodio se na današnji dan, 28. decembra 1992.godine.

Cene proizvoda u toku samo jednog dana uvećavane su za neverovatnih 300% dok je vrednost novca opadala iz sata u sat. Taj pad je bio tako strmoglav da novčanica od nekoliko desetina milijardi dinara od trenutka kada izađe iz štampe i dovoljna je za litru mleka, do kraja dana više ne može da podmiri ni vrednost kutije šibica. Opšte beznđe i siromaštvo epskih razmera dovelo je do masovnog šverca svih vrsta roba od nafte i njenih derivata do cigareta,  hrane, odeće, obuće… Prvi put posle Drugog svetskog rata štampani su bonovi za hleb, mlako, benzin… Takvo vreme po prirodi stvari rađa svoje „heroje“.

-Na scenu su stupili privrednici sasvim novog kova tako da je svako naselje u bilo kom gradu imalo lokalnog „Arkana“, čoveka koji je šverc benzina i cigareta doveo do nekog višeg nivoa. Centralne gradske ulice, najčešće pešačke zone, bile su preplavljene sumnjivim tipovima koji su po rukama vrteli debele štoseve novca menjajući bezvredne milijarde dinara za tek po koju nemačku marku- priseća se jedan od penzionisanih inžinjera koji je pred penziju morao da prodaje benzin na ulici kako bi prehranio porodicu. Sa gađenjem govori i onim privilegovanima.

-Ko je bio uz vlast novac je izvlačio iz državnih banaka ali su i od naizgled malih procenata relativno brzo postajali veoma bogati. Vreme ili pravda, manje je bitno, učinilo je da je većina biznismena onog doba na kraju ostala bez prebijene pare. Tek po koji od njih uspeo je da se održi do danas ali, u skladu sa filmskom praksom da se uspešan čovek „nikada ne pita kako je zaradio prvi milion, uglavnom ne žele da razgovaraju o tome“-kaže naš sagovornik.

A  te 1992.  na najvećoj novčanici od 500 000 000 000  (pet stotina milijardi dinara) nalazio se lik Jovana Jovanovića Zmaja. Na poleđini pomenute novčanice-  zgrada Narodne biblioteke. Zanimljivo je da ova novčanica danas košta 7,59 dolara- mnogo više nego što je vredela kada je izašla na tržište!ucentar.rs foto: printskrin

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar