najmlađa novinarka u Kragujevcu Bogdana Đusić: „Blagoslov je imati posao koji voliš“

Najmlađa kragujevačka novinarka, Bogdana Đusić ima tek 23 godine. Trenutno radi kao dopisnik „Kurir televizije“ i štampanog izdanja sa područja Centralne Srbije. Oni koji se razumeju u ovaj posao kažu da se odavno nije pojavio talenat u Kragujevcu kakav je Bogdana. Iza ove mlade nade je blizu šest godina u medijskim vodama, a takođe je i student Fakulteta za kulturu i medije. Potiče iz novinarske porodice- otac Dejan Đusić- Đusa stari je novinarski vuk iza koga je na hiljade napisanih tekstova, TV i radio priloga. Bogdana je zavolela novinarski zanat koji mu dođe kao usud i blagoslov -slučajno“. U okviru novinarske sekcije u Prvoj kragujevačkog gimnaziji.

-Uvek sam imala mnogo vannastavnih aktivnosti i često sam ih menjala. Bila sam radoznala i želela sam sve da vidim i probam. U trećoj godini gimnazije sam htela da probam i novinarsku sekciju, a baš u to vreme se pričalo o srednjoškolkoj emisiji na Radio Kragujevcu. Ušla sam u studio i jednostavno sam se zaljubila. Nakon prve emisije sam osetila nešto što nisam nikada pre. To je i dan danas neobjašnjiv, potpuno poseban i najlepši osećaj na svetu. Upravo je to bio motiv da nastavim da se bavim time i postanem novinar, objašnjava naša sagovornica.

Priča i kako je preko leta ostala na radiju, da uči zanat i kroz smeh se seća kako je kasnije bežala iz škole kako bi pratila šta ima po gradu i učila da piše vesti. Vodila ju je velika strast prema poslu, a svaka nova situacija je, kako kaže, izgledala kao najvažnija na svetu.

-Teško je reći da bilo ko ulazi u ovaj posao, jer je isplativ finansijski. Kao ćerka novinara, imala sam priliku da i pre nego što sam zakoračila u medije, na neki način primetim i lepe i ružne strane posla, i male plate i propadanja medija, ali ništa od toga nije moglo da me zaustavi. Kada sam počinjala, mogla sam da volontiram beskonačno, samo da bih nešto naučila. Nisam morala, ni da jedem, ni da spavam, kaže Bogdana.

Smatra, ipak da mladi danas nemaju veliku sigurnost i garancije, čime god da se bave.

-Pitanje posla i egzistencije se postavlja danas kod svih. Možemo da ponavljamo kako je teško u novinarstvu, ali verujem da ima neke nade. Na kraju krajeva, svakodnevno viđam mlade ljude sa završenim fakultetima ili studente koji nemaju posla ili rade po kafićima i slično. Kakvi god da su uslovi, smatram pravim blagoslovom to što imam posao koji volim i samostalno živim od njega, smatra naša sagovornica.

Imala je prili veoma rano da se uhvati u koštac sa različitim stvarima. Nakon srednje škole, zanat je pekla u nedeljniku „Kragujevačke“, radila je za još neke medije, a sa 22 godine je ušla u dopisničke vode.

-Naravno da je nekada jako teško. Učiš nove stvari, nekada misliš da si dao sve od sebe, a i dalje nije dovoljno dobro, a pored toga se susrećeš sa situacijama koje nikome ne padaju lako, ali to se dešava svima. Pa i mnogo stariji novinari uče i to tako i treba da bude, smatra mlada novinarka. Ono što me uvek drži kada je teško je deviza „sama si birala i to je ono što želiš“.

Bogdana je mlada, vesela, puna poleta. Kragujevac je kolevka srpskog novinarstva, a stariji se često sete kako sada imaju samo jednu mlađu naslednicu u poslu. Ona svakako na svom putu odrasta uz staru dobru školu, mada su zahtevi danas drugačiji.

-Standardi, znanje, iskustva uvek treba da ostanu, mada se mediji i forme menjaju. Još jedan blagoslov je učenje od starijih, veoma dobrih i profesionalnih kolega kojih ima u Kragujevcu. Ipak, mediji su sve brži i rekla bih, ponekad haotičniji. Zahtevi su takvi da moderan novinar mora da bude osposobljen za veštine koje su nekada pripadale drugim medijskim zanimanjima. Nema mnogo prostora za luksuz jednog sektora. Mnogo je instant novinarstva i sve to utiče na kvalitet. Stiže nam i nova generacija publike, koja ne prati klasične medije. Moderni novinar mora da nauči klasične standarde i isprati nove forme. Takođe, ne mislim da mediji izumiru, a influenseri se slušaju, niti da je novinar osoba koja jednostavno ima društvene mreže. Mora da postoji razlika, a na nama novinarima ostaje da ne žale za prošlim, već se trude da stvore kvalitet u sadašnjim vremenima- kaže najmlađa novinarka u Kragujevcu za UCENTAR.ucentar.rs

!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti, događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na https://www.facebook.com/ucentarkg/

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.