Mića Češalj deli koru hleba sa golubovima. Kaže „da oni ne stare“!

Ovu priču mogu  da razumeju samo Kragujevčani.  Nema onog ko od „strogog centra grada“ do Bubnja- a da barem jednom ne sretne legendarnog Miću Češlja. Nekada je Mića „ordinirao“ u svim gradskim kafanama šarmantno nudeći crkvene kalendare, olovke, glinerice, „travu-navalu“ i nezaobilazne češljiće u boji ćilibara. Uvek nasmejan, spreman da prihvati ponuđenu kafu sa ratlukom i oran za razgovor.
Rečenice je uglavnom počinjao sa „A pa…“. Vreme je učinilo svoje, Mića više ne  zalazi u kafane, a njegov asortiman robe odavno nikome nije potreban. Ostareli šarmantni nametljivac danas u razgovoru, više sam sa sobom nego sa užurbanom prolaznicima, prebira uspomene. Šapatom, ne više prepoznatljivo larmajući sa  kraja na kraj ulice. Teško živi a godine su poprilično savile Mićinu kostobolnu kičmu. U retkim momentima kada bol umine i dopusti mu da podigne glavu, na starog poznanika sevne prepoznatljiv Mićin užareni pogled. „A pa evo ga moj prijatelj“! Sve je isto, jedino se prepoznatljiv široki osmeh pretvorio u grč.
Danas je Kod krsta gde u poslednje vreme provodi dane. Mića Češalj,  i dalje svaku koricu hleba deli sa golubovima. Kaže kako mu se čini da oni ne stare, da su to oni isti golubovi koje je upoznao na kragujevačkoj kaldrmi pre više decenija. Tako kaže Mića Češalj, verni čuvar kragujevačkih ulica. I golubova.

ucentar.rs foto ucentar
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID9 Comments

 1. Dobrilo
  06/04/2021 - 6:22 pm

  U tekstu ne kažete ključnu stvar: Mića Češalje je danas PROSJAK. Prosi, mahom kod Krsta. Ove priče o kafanama i prijateljima su prošlost. Stigla je starost, Mića u samoj završnici života provodfi dane kao prosjak. Kao prosjak je završio i Saša Nakić, čuveni predsednik udruženja taksista Kragujevca, govornik na mnogim mitinzima opozicije i pisama koja je potpisivao kao „ambasador mira“.

  Reply
  • Eg
   06/04/2021 - 7:27 pm

   Apsolutno si u pravu, na sramotu svih nas, kako se odnosimo prema kragujevackim legendama

   Reply
  • Eg
   06/04/2021 - 7:31 pm

   Apsolutno si u pravu. Sramota je kako se odnosimo prema nasim legendama. Pored Mice jos je Zdenko tu…..

   Reply
 2. Simeon
  06/04/2021 - 6:47 pm

  Lepo je što ste posvetili priču našoj kg legendi Mići. Pomozite mu dok je živ. Ja kad god mogu dam mu neki dinar. Dobar je naš Mića.

  Reply
 3. dusan
  06/04/2021 - 7:34 pm

  pomozimo svi Mici ! tesko je vreme i nama svima nije lako a njemu nije lako u svakom smislu.

  Reply
 4. Lekinobarac KG
  07/04/2021 - 7:01 am

  Pozdrav za Miću Lekinobarca

  Reply
 5. Lazar
  07/04/2021 - 7:12 am

  Kako se zove covek koji sedi preko puta Tanga?

  Reply
  • Maxymus
   07/04/2021 - 4:46 pm

   Slobodno ga pitaj kad prodjes, voli da poprica sa ljudima

   Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.