Reportaža
Pčelar i student Pravnog fakulteta u Kragujevcu Đorđe- četvrto je koleno čuvenih pčelara iz Levča!
Ima tek 20 godina, ali i posebnu misiju. Đorđe Radojević, student iz Kragujevca i pčelar mora da pomiri istoriju porodičnog pčelarstva dugu preko 80 godina, kao četvrta generacija pčelara- i savremene trendove koji su figurativno rečeno “kao osice” napali ovu granu poljoprivrede.
A to je teško. I nosi obavezu. Jer pčelari su na neki način i “plemići poljoprivrede”. Tako Đorđe doživljava pčelinjake.
-Moj deda po majci osnovao je današnju “Medinu+“ 1994. godine, kao porodično preduzeće sa ciljem da nastavi tradiciju bavljenja pčelarstvom porodice Vukićević dugu preko 80 godina. Deda je mašinski inžinjer i dugogodišnji pčelar, koji je zanat opet ispekao sa svojim dedom 60-ih godina prošlog veka- priča nam Đorđe o svojoj “obavezi” da u ovovremenim uslovima sačuva porodičnu tradiciju i znanje- koje je kao u amanet nasledio od svojih predaka. A ovde, celu Cikot kod Rekovca, u levačkom kraju same pčele su ispričale svoju priču. Vekovima. Trebalo je samo te mudrosti sa kolena na koleno prenositi i čuvati. I od sebe i od drugih.
Porodična “Medina” se najpre bavila prometom pčelinjih proizvoda – med, polen, propolis, vosak, mleč, mešavine meda sa polenom, mlečom i propolisom.
-Sakupljali smo ih sa naših pčelinjaka. Imali svoju prodavnicu, koja je postojala u Kragujevcu desetak godina, tako i kroz veleprodaje širom Srbije i Crne Gore pročulo se za naše domaćinstvo- priča Đorđe put kojim su proizvodi došli do ljudi širom Srbije. I dalje- sve do Ostroga, Žiče, Sopoćana, Svetoj Petki, Velikoj Remeti, Divostinu… Ako ste u ovim manastirima pazarili med, propolis i druge razne meleme, neki su spravljeni upravo ovde u lepoti Levča.
Đorđe kaže da nema pčelara koji nije upamtio prve ubode pčela. On sam kao sedmogodišnjak kada je kročio u čarobni svet pčelarstva. A, kako nauka priznaje osam hiljada od kada ljudi koriste med. To prikazuju pronađeni likovni prikazi u Španiji, dok se dokazi o „pripitomljavanju“ medonosne pčele nalaze I na hijeroglifima iz drevnog Egipta
Kada je med po prvi put proizveden ovde u Levču-ne zna se! Ali od pamtiveka bez njega se ne ustaje, niti leže. Svaka kuća ima bar po nekoliko košnica.
Poslednjih nekoliko godina kada ne cvetaju ruže u ovom poslu zbog vremenskih (ne)prilika – ovde priroda pobeđuje. Mnogi su počeli da ga smatraju dangubom jer poljoprivreda je uznapredovala, drugi proizvodi donose veće zaradu.
E tu dolazimo do plemićkog odnosa o kome nam je mladi Đorđe pričao na početku teksta.
-Nestanu li pčele sa planete Zemlje, čoveku kao vrsti ostaje još 4 godine postojanja, rekao je davno Albert Ajnštajn. Setim se često i jedne “rasprave. Kod dede je svratio poznanik i povela se priča o raznim temama, od onih svakodnevnih pa sve do ozbiljnih, kako to biva kada mi Srbi zasednemo. Tako se stiglo i do uticaja pčela i njihovog postojanja i kako je dedin poznanik bio sumnjičav u te priče, deda mu je plastično objasnio značaj pčela. Umesto punu čašicu rakije, sipao mu je samo četvrtinu uz reči koje ću zavek pamtiti: “Da nije pčela i njihovog oprašivanja, rod šljive bi bio manji za oko 75 posto pa ti i ja ne bismo sad uživali u ovoj rakiji nego bismo delili po pola čašice”. Uz smeh ali i dozu straha, dedin prijatelj je na praktičnom primeru uvideo značaj pčela i od tada je redovan u pomoći pri ceđenju meda- priča nam Đorđe sa poštovanjem o ovim malim bićima. Saznaće i sam tokom odrastanja I svih nezaboravljenih uboda -da za jednu godinu pčele iz pojedinačne košnice opraše do 500 miliona cvetova što je mnogo posla za tako mali organizam. I da tokom dana pčela poseti do 1 200 cvetova u krugu od 2-9 km od svoje košnice, a za svog života jedna pčela proizvede tek jednu dvanaestinu kašičice meda..
Saznaće Đorđe i da je postojao običaj u Vavilonu još pre četiri hiljade godina da pre svadbe mladin otac 40 dana opija budućeg zeta vrstom piva spravljenim upravo od meda, pa otuda i izraz “medeni mesec”.
I tako vekovima.. Noćima ovde u divljem i istovremenu pitomom Levču priča se o medu i pčelama, a to vam kaže Đorđe uđe u krv, postanete deo tog sveta a da niste ni svesni…
I posle nema povratka.. jer “Plemstvo obavezuje”- da znanje prenesete dalje, tajnu zdravlja i opstanka koju kriju ta mala bića, kadra da u jednoj minuti zamahnu krilima i do 11 400 puta, a da za kilogram meda pčele prelete 44.444 km ili obim ekvatora pod pretpostavkom da je paša 500 metara od košnice.
Svašta se može čuti ovde u Levču u proleće… Kada Vas ujutru probudi pesma ptica, ćutanje cveća i zvuk pčelinjeg plesa..
Sutra: Sve o proizvodima porodične kuće pčelinjih proizvoda- MEDINA iz Levča
Pogledajte FOTO Galeriju tradicije koja traje čitav vek pčelara iz Levča
Ne propustite:
fokus
Vodič kroz post: POSNA MUĆKALICA
POSNA MUĆKALICAZa ovo jelo potrebno je:– 150 gr soje u komadićima– 1 list lovora– 2 čena belog luka– 1 kg crnog luka– 1 kg sitno seckane paprike– 1/2 kg seckanog oljuštenog paradajza– 1/2 l soka od paradajza– 1 kašika ljute tucane paprike– 2 kašike sitno seckanog lista peršuna– ulje– so i biberPRIPREMA:Sitno neseckani crni luk prodinstati na zagrejanom ulju zajedno sa paprikama u zatvorenoj posudi. Kada ispari tečnost dodati paradajz i dinstati dok tečnost ponovo ne ispari.U drugoj posudi kuvati komadiće soje sa lukom i lovorovim listom dok ne omekša. Skuvan u soku ocediti i dodati je povrću, dodati tucanu ljutu papriku i naliti sokom od paradajza, posoliti, pobiberiti i kuvati na umerenoj vatri dok se jelo ne zgusne. Na kraju dodati sitno seckani peršun.Posnu mućkalicu je idealno poslužiti sa kuvanim krompirom.PRIJATNO!
Ne propustite:
fokus
Dejan Živković jedini potkivač konja u Rači i okolnim selima
Dejan Živković iz sela Sepci kod Rače jedini je potkivač konja u tom kraju.
Jedan je od najstarijih zanata, koji je ranije bio jako cenjen i jako tražen, polako izumire.
Žitelji Rače kažu da je Dejan Živković najbolji u ovom specifičnom poslu kojim se bavi decenijama unazad.
Nastavio je porodičnu tradiciju i sa 14 godina je počeo da potkiva plemenite životinje.
Nekada su konji bili života vredni, jer je na njima počivalo celo domaćinstvo, i tada je bilo mnogo više posla, sada se ovim životinjama bave isključivo ljubitelji i tek po neki domaćin.
Iako deluje prosto, ovaj zanat nije nimalo lak, a majstor je bitan isto koliko i veterinar.
Mora da ima čvrstu i stabilnu ruku, da bude miran i dobro raspoložen jer konji su izuzetno senzibilne životinje.
Kao i većina zanata i održivost potkivača vrlo je nezivesna.
Pre je u svakom selu bilo po njih nekoliko, a sada je broj takvih majstora drastično smanjen u čitavoj Srbiji. Dejan kaže da će svoje znanje i iskustvo preneti sinu, ali i bilo kome ko bude imao želju da potkiva konje.
Konj uvek mora da ima zdrava kopita kako bi slobodno galopirao i to zahvaljujući ovakvim potkivačima.
Foto :Rtk
Ne propustite:
fokus
Lepa li si Gružo, Šumadijo, Srbijo… Mala Gospojina u gružanskom kraju
Tri lepotom blagoslovena događaja u rajskoj divoti našeg gružanskog zavičaja. Nesvakidašnji jubilej druge po starosti školske ustanove u Gruži-dva veka škole u Borču. Kroz svoje postojanje, opismenila je mnogo značajnih velikana srpske istorije i iznedrila jednog bogougodnika, oca Jeliseja Popovića.
Slava manastira Kamenac- najveća svetinja Donje Gruže je zahvaljujući divnom sestrinstvu proslavila svoj dan. Verni narod je i danas, kao i u mnogim vekovima koji su prošli, u molitvi i zajedništvu zagrlio sveto Pravoslavlje u zadužbini despota Stefana.
Slava crkve u Grivcu- jedna od najlepših i najveličanstvenijih gružanskih bogomolja. Prođu ljudi pokraj nje, nesvesni značaja ovog hrama u kome je Sveti vladika Nikolaj održao jednu od svojih najlepših beseda. Uskoro slavi vek postojanja, a Gružani će taj događaj ulepšati ljubavlju, radošću i pesmom.
Divna li si, Gružo naša!
Marko S. Marković/Ti si Gružo srce Srbije
foto: prinskrin FB
ucentar.rs
Ne propustite:
-
aktuelno4 дана ago
SUTRA JE JEDNA NAJVEĆIH SLAVA U SRBIJI Da li znate ko je bio Sveti Nikola? Evo šta na taj dan TREBA uraditi! Sme li da se mrsi?
-
Društvo4 седмице ago
IVAN JE VLASNIK NAJUSPEŠNIJE NOVINSKE AGENCIJE U UNUTRAŠNJOSTI SRBIJE, ZA ŠEST GODINA PROŠAO TRNOVIT PUT OD MALE KUĆE ZA KOJU NIKO NIJE ZNAO DO MEDIJA ČIJE VESTI SADA PRENOSE SVI
-
fokus3 седмице ago
ISTORIJSKI PROMAŠAJ SRBA! Na današnji dan stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca
-
aktuelno2 седмице ago
SREĆNA SLAVA, DOMAĆINI! Danas je Sveti Alimpije Stolpnik
-
aktuelno16 сати ago
PRELEPO: POGLEDAJTE zimsko izdanje BAJKOVITOG turističkog kompleksa u SRCU ŠUMADIJE.
-
aktuelno4 седмице ago
Srećna slava, domaćini! SVETI Mrata- sneg do vrata!
-
aktuelno3 дана ago
Danas se slavi Sveti Nikola: Srećna slava domaćini!
-
fokus1 седмица ago
Bez blokade i obustave nastave u Kragujevcu
Dragutin
30/05/2021 at 11:59 am
Malo je ovakvih ljudi. Pozdrav od Pcelara iz Banata. Samo guraj mlado momce!