Poveži se sa nama
Admiral

Reportaža

Pčelar i student Pravnog fakulteta u Kragujevcu Đorđe- četvrto je koleno čuvenih pčelara iz Levča!

Published

on

Ima tek 20 godina, ali i posebnu misiju. Đorđe Radojević, student iz Kragujevca i pčelar mora da pomiri istoriju porodičnog pčelarstva dugu preko 80 godina, kao četvrta generacija pčelara- i savremene trendove koji su figurativno rečeno “kao osice” napali ovu granu poljoprivrede.

student i pčelar Đorđe sa dedom na izložbi kao dete…

A to je teško. I nosi obavezu. Jer pčelari su na neki način i “plemići poljoprivrede”. Tako Đorđe doživljava pčelinjake.

-Moj deda po majci osnovao je današnju “Medinu+“ 1994. godine,  kao porodično preduzeće sa ciljem da nastavi tradiciju bavljenja pčelarstvom porodice Vukićević dugu preko 80 godina. Deda je mašinski inžinjer i dugogodišnji pčelar, koji je zanat opet ispekao sa svojim dedom 60-ih godina prošlog veka- priča nam Đorđe o svojoj “obavezi” da u ovovremenim uslovima sačuva porodičnu tradiciju i znanje- koje je kao u amanet nasledio od svojih predaka. A ovde, celu Cikot kod Rekovca, u levačkom kraju same pčele su ispričale svoju priču. Vekovima. Trebalo je samo te mudrosti sa kolena na koleno prenositi i čuvati. I od sebe i od drugih.

proizvodi MEDINE baštine recepte stare 120 godina

Porodična “Medina” se najpre bavila prometom pčelinjih proizvoda – med, polen, propolis, vosak, mleč, mešavine meda sa polenom, mlečom i propolisom.

-Sakupljali smo ih sa naših pčelinjaka. Imali svoju prodavnicu, koja je postojala u Kragujevcu desetak godina, tako i kroz veleprodaje širom Srbije i Crne Gore pročulo se za naše domaćinstvo- priča Đorđe put kojim su proizvodi došli do ljudi širom Srbije. I dalje- sve do Ostroga, Žiče, Sopoćana, Svetoj Petki, Velikoj Remeti, Divostinu… Ako ste u ovim manastirima  pazarili med, propolis i druge razne meleme, neki su spravljeni upravo ovde u lepoti Levča.

Đorđe kaže da nema pčelara koji nije upamtio prve ubode pčela. On sam kao sedmogodišnjak kada je kročio u čarobni svet pčelarstva. A, kako nauka priznaje osam hiljada od kada ljudi koriste med. To prikazuju pronađeni likovni prikazi u Španiji, dok se dokazi o „pripitomljavanju“ medonosne pčele nalaze I na hijeroglifima iz drevnog Egipta

Rad sa pčelama…

Kada je med po prvi put proizveden ovde u Levču-ne zna se! Ali od pamtiveka bez njega se ne ustaje, niti leže. Svaka kuća ima bar po nekoliko košnica.

Poslednjih nekoliko godina kada ne cvetaju ruže u ovom poslu zbog vremenskih (ne)prilika – ovde priroda pobeđuje. Mnogi su počeli da ga smatraju dangubom jer poljoprivreda je uznapredovala, drugi proizvodi donose veće zaradu. 

E tu dolazimo do plemićkog odnosa o kome nam je mladi Đorđe pričao na početku teksta.

Plemstvo obavezuje“- Đorđe Radojević

-Nestanu li pčele sa planete Zemlje, čoveku kao vrsti ostaje još 4 godine postojanja, rekao je davno Albert Ajnštajn. Setim se često i jedne “rasprave. Kod dede je svratio poznanik i povela se priča o raznim temama, od onih svakodnevnih pa sve do ozbiljnih, kako to biva kada mi Srbi zasednemo. Tako se stiglo i do uticaja pčela i njihovog postojanja i kako je dedin poznanik bio sumnjičav u te priče, deda mu je plastično objasnio značaj pčela. Umesto punu čašicu rakije, sipao mu je samo četvrtinu uz reči koje ću zavek pamtiti: “Da nije pčela i njihovog oprašivanja, rod šljive bi bio manji za oko 75 posto pa ti i ja ne bismo sad uživali u ovoj rakiji nego bismo delili po pola čašice”. Uz smeh ali i dozu straha, dedin prijatelj je na praktičnom primeru uvideo značaj pčela i od tada je redovan u pomoći pri ceđenju meda- priča nam Đorđe sa poštovanjem o ovim malim bićima. Saznaće i sam tokom odrastanja I svih nezaboravljenih uboda -da za jednu godinu pčele iz pojedinačne košnice opraše do 500 miliona cvetova što je mnogo posla za tako mali organizam. I da tokom dana pčela poseti do 1 200 cvetova u krugu od 2-9 km od svoje košnice, a za svog života jedna pčela proizvede tek jednu dvanaestinu kašičice meda..

Saznaće Đorđe i da je postojao običaj u Vavilonu još pre četiri hiljade godina da pre svadbe mladin otac 40 dana opija budućeg zeta vrstom piva spravljenim upravo od meda, pa otuda i izraz “medeni mesec”.

I tako vekovima.. Noćima ovde u divljem i istovremenu pitomom Levču priča se o medu i pčelama, a to vam kaže Đorđe uđe u krv, postanete deo tog sveta a da niste ni svesni…

I posle nema povratka.. jer “Plemstvo obavezuje”- da znanje prenesete dalje, tajnu zdravlja i opstanka koju kriju ta mala bića, kadra da u jednoj minuti zamahnu krilima i do 11 400 puta, a da za kilogram meda pčele prelete 44.444 km ili obim ekvatora pod pretpostavkom da je paša 500 metara od košnice.

Svašta se može čuti ovde u Levču u proleće… Kada Vas ujutru probudi pesma ptica, ćutanje cveća i zvuk pčelinjeg plesa..



Sutra: Sve o proizvodima porodične kuće pčelinjih proizvoda- MEDINA iz Levča

Pogledajte FOTO Galeriju tradicije koja traje čitav vek pčelara iz Levča



ucentar.rs  foto privatna arhiva
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID
Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Dragutin

    30/05/2021 at 11:59 am

    Malo je ovakvih ljudi. Pozdrav od Pcelara iz Banata. Samo guraj mlado momce!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fokus

Vodič kroz post: POSNA MUĆKALICA

Published

on

 
POSNA MUĆKALICA
 
Za ovo jelo potrebno je:
– 150 gr soje u komadićima
– 1 list lovora
– 2 čena belog luka
– 1 kg crnog luka
– 1 kg sitno seckane paprike
– 1/2 kg seckanog oljuštenog paradajza
– 1/2 l soka od paradajza
– 1 kašika ljute tucane paprike
– 2 kašike sitno seckanog lista peršuna
– ulje
– so i biber
 
PRIPREMA:
 
Sitno neseckani crni luk prodinstati na zagrejanom ulju zajedno sa paprikama u zatvorenoj posudi. Kada ispari tečnost dodati paradajz i dinstati dok  tečnost ponovo ne ispari. 
U drugoj posudi kuvati komadiće soje sa lukom i lovorovim listom dok ne omekša. Skuvan u soku ocediti i dodati je povrću, dodati tucanu ljutu papriku i naliti sokom od paradajza, posoliti, pobiberiti i kuvati na umerenoj vatri dok se jelo ne zgusne. Na kraju dodati sitno seckani peršun.
Posnu mućkalicu je idealno poslužiti sa kuvanim krompirom. 
 
PRIJATNO!
 
 
Continue Reading

fokus

Dejan Živković jedini potkivač konja u Rači i okolnim selima

Published

on

By

Dejan Živković iz sela Sepci kod Rače jedini je potkivač konja u tom kraju.

Jedan je od najstarijih zanata, koji je ranije bio jako cenjen i jako tražen, polako izumire.

Žitelji Rače kažu da je Dejan Živković najbolji u ovom specifičnom poslu kojim se bavi decenijama unazad.

Nastavio je porodičnu tradiciju i sa 14 godina je počeo da potkiva plemenite životinje.

Nekada su konji bili života vredni, jer je na njima počivalo celo domaćinstvo, i tada je bilo mnogo više posla, sada se ovim životinjama bave isključivo ljubitelji i tek po neki domaćin.

Iako deluje prosto, ovaj zanat nije nimalo lak, a majstor je bitan isto koliko i veterinar.

Mora da ima čvrstu i stabilnu ruku, da bude miran i dobro raspoložen jer konji su izuzetno senzibilne životinje.

Kao i većina zanata i održivost potkivača vrlo je nezivesna.

Pre je u svakom selu bilo po njih nekoliko, a sada je broj takvih majstora drastično smanjen u čitavoj Srbiji. Dejan kaže da će svoje znanje i iskustvo preneti sinu, ali i bilo kome ko bude imao želju da potkiva konje.

Konj uvek mora da ima zdrava kopita kako bi slobodno galopirao i to zahvaljujući ovakvim potkivačima.

Foto :Rtk

Continue Reading

fokus

Lepa li si Gružo, Šumadijo, Srbijo… Mala Gospojina u gružanskom kraju

Published

on

Tri lepotom blagoslovena događaja u rajskoj divoti našeg gružanskog zavičaja. Nesvakidašnji jubilej druge po starosti školske ustanove u Gruži-dva veka škole u Borču. Kroz svoje postojanje, opismenila je mnogo značajnih velikana srpske istorije i iznedrila jednog bogougodnika, oca Jeliseja Popovića.
Slava manastira Kamenac- najveća svetinja Donje Gruže je zahvaljujući divnom sestrinstvu proslavila svoj dan. Verni narod je i danas, kao i u mnogim vekovima koji su prošli, u molitvi i zajedništvu zagrlio sveto Pravoslavlje u zadužbini despota Stefana.
Slava crkve u Grivcu- jedna od najlepših i najveličanstvenijih gružanskih bogomolja. Prođu ljudi pokraj nje, nesvesni značaja ovog hrama u kome je Sveti vladika Nikolaj održao jednu od svojih najlepših beseda. Uskoro slavi vek postojanja, a Gružani će taj događaj ulepšati ljubavlju, radošću i pesmom.
Divna li si, Gružo naša!

Marko S. Marković/Ti si Gružo srce Srbije

foto: prinskrin FB 



ucentar.rs 

Continue Reading

Najpopularnije