Reportaža
Priča o studentu i pčelaru Đorđu oduševila je Šumadiju.. On je i naslednik tajne melema i recepta starog 120 godina..
Priča o studentu Pravnog fakulteta u Kragujevcu i pčelaru Đorđu Radojeviću oduševila je- Šumadiju! Četvrta genereacija pčelarra iz Levča Đorđe je posvećen ovom poslu (vidi link), koji bez ljubavi ne može da se radi. Neki recepti melema MEDINA stari su i 120 godina! Evo i priče kako su oni nastali.
Pčelar i student Pravnog fakulteta u Kragujevcu Đorđe- četvrto je koleno čuvenih pčelara iz Levča!
Propolis kapi
Prirodni antibiotik na bazi pčelinjih proizvoda! Nezamenjiv deo naše borbe za podizanje imuniteta organizma i odbrane od raznih bolesti. Proizvodi se u Šumadiji, u netaknutoj prirodi Levča, i plod je saradnje iskusnog pčelara i monaštva manastira Velika Remeta na Fruškoj Gori. Kao garantovano prirodan proizvod, propolis kapi se uz blagoslov oca Stefana, igumana manastira Velika Remeta, koriste u najpoznatijim srpskim manastirima, poput Žiče, Sopoćana, Kalenića, Ostroga, itd.
Propolis kapi se sastoje od čistog ekstrakta propolisa (20%) u etanolskom rastvoru. Sam propolis koji se uzima iz pčelinjih košnica u sebi ima 20-30% voska, 40-60% smolastih materija i balzama, 5-10% eteričnih ulja i 5-10% tanina.
Propolis kapi deluju bakteriološki i baktericidno na većinu bakterija, deluju aktivno prema mikrobima, gljivicama, virusima, zatim protivzapaljenski na procese na koži i tkivu, a ima i vrlo jak anestetički efekat. Odličan je kod lečenja raznih rana zato što je potpuno sterilna supstanca, pa se koristi za čišćenje i zarastanje rana, kao i za suzbijanje gnojnih čireva na koži. Propolis pojačava delovanje antibiotika do 6 puta. Za razliku od antibiotika, veoma važna osobina propolisa je da nema rezistencije mikroorganizama. Koristi se za bolesti usta i disajnih puteva, odlične rezultate je pokazao i kod tretiranja čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Takođe, propolis pojačava imunološko-odbrambenu snagu organizma za 3-6 puta. Kao takav, propolis je jedinstvena materija u prirodi.
Kvalitet i zdravstvenu ispravnost Propolis kapi redovno ispituje Institut za zaštitu zdravlja u Kragujevcu, pa shodno tome ovaj proizvod poseduje odgovarajući atest koji garantuje da je bezbedan za upotrebu.
Propolis melem
120 godina stara receptura na bazi pčelinjih proizvoda! Decenijama nezamenjiv narodni lek za lečenje opekotina, rana i svih vrsta oštećenja kože! Proizvodi se u Šumadiji, u netaknutoj prirodi Levča, i plod je saradnje iskusnog pčelara i monaštva manastira Velika Remeta na Fruškoj Gori. Kao garantovano prirodan proizvod, propolis melem se uz blagoslov oca Stefana, igumana manastira Velika Remeta, koristi u najpoznatijim srpskim manastirima, poput Žiče, Sopoćana, Kalenića, Ostroga, itd.
Propolis melem je potpuno prirodni domaći proizvod, na bazi propolisa i prirodnog pčelinjeg voska. Sadrži još prirodno visoko-kvalitetno nerafinisano suncokretovo ulje, ekstrakt timijana i lekovito bilje.
Propolis melem efikasno deluje na sve vrste opekotina, rana, iritacija i oštećenja kože. Pokazao se izuzetno delotvornim kod akni, bubuljica, mitisera i čireva, zatim kod upala različitog porekla, oštećenja nastala usled hladnoće (ispucalost kože ruku i usana), kao i kod ekcema, psorijaze i hemoroida. Blagotvorno deluje na smanjenje bola i svraba kod ujeda insekata, ubrzava epitelizaciju rana, sprečava stvaranje ožiljaka i podstiče regeneraciju tkiva. Primenom melema vreme zaceljivanja rana i opekotina se skraćuje, a ožiljci su manje primetni ili potpuno nestaju. Odličan je i za tretiranje opekotina od sunca tokom letnjih meseci, kao i za tretiranje ragada kod dojilja i ojeda kože beba.
Kvalitet i zdravstvenu ispravnost Propolis melema redovno ispituje Institut za zaštitu zdravlja u Kragujevcu, pa shodno tome ovaj proizvod poseduje odgovarajući atest koji garantuje da je bezbedan za upotrebu.
Ne propustite:
fokus
Vodič kroz post: POSNA MUĆKALICA
POSNA MUĆKALICAZa ovo jelo potrebno je:– 150 gr soje u komadićima– 1 list lovora– 2 čena belog luka– 1 kg crnog luka– 1 kg sitno seckane paprike– 1/2 kg seckanog oljuštenog paradajza– 1/2 l soka od paradajza– 1 kašika ljute tucane paprike– 2 kašike sitno seckanog lista peršuna– ulje– so i biberPRIPREMA:Sitno neseckani crni luk prodinstati na zagrejanom ulju zajedno sa paprikama u zatvorenoj posudi. Kada ispari tečnost dodati paradajz i dinstati dok tečnost ponovo ne ispari.U drugoj posudi kuvati komadiće soje sa lukom i lovorovim listom dok ne omekša. Skuvan u soku ocediti i dodati je povrću, dodati tucanu ljutu papriku i naliti sokom od paradajza, posoliti, pobiberiti i kuvati na umerenoj vatri dok se jelo ne zgusne. Na kraju dodati sitno seckani peršun.Posnu mućkalicu je idealno poslužiti sa kuvanim krompirom.PRIJATNO!
Ne propustite:
fokus
Dejan Živković jedini potkivač konja u Rači i okolnim selima
Dejan Živković iz sela Sepci kod Rače jedini je potkivač konja u tom kraju.
Jedan je od najstarijih zanata, koji je ranije bio jako cenjen i jako tražen, polako izumire.
Žitelji Rače kažu da je Dejan Živković najbolji u ovom specifičnom poslu kojim se bavi decenijama unazad.
Nastavio je porodičnu tradiciju i sa 14 godina je počeo da potkiva plemenite životinje.
Nekada su konji bili života vredni, jer je na njima počivalo celo domaćinstvo, i tada je bilo mnogo više posla, sada se ovim životinjama bave isključivo ljubitelji i tek po neki domaćin.
Iako deluje prosto, ovaj zanat nije nimalo lak, a majstor je bitan isto koliko i veterinar.
Mora da ima čvrstu i stabilnu ruku, da bude miran i dobro raspoložen jer konji su izuzetno senzibilne životinje.
Kao i većina zanata i održivost potkivača vrlo je nezivesna.
Pre je u svakom selu bilo po njih nekoliko, a sada je broj takvih majstora drastično smanjen u čitavoj Srbiji. Dejan kaže da će svoje znanje i iskustvo preneti sinu, ali i bilo kome ko bude imao želju da potkiva konje.
Konj uvek mora da ima zdrava kopita kako bi slobodno galopirao i to zahvaljujući ovakvim potkivačima.
Foto :Rtk
Ne propustite:
fokus
Lepa li si Gružo, Šumadijo, Srbijo… Mala Gospojina u gružanskom kraju
Tri lepotom blagoslovena događaja u rajskoj divoti našeg gružanskog zavičaja. Nesvakidašnji jubilej druge po starosti školske ustanove u Gruži-dva veka škole u Borču. Kroz svoje postojanje, opismenila je mnogo značajnih velikana srpske istorije i iznedrila jednog bogougodnika, oca Jeliseja Popovića.
Slava manastira Kamenac- najveća svetinja Donje Gruže je zahvaljujući divnom sestrinstvu proslavila svoj dan. Verni narod je i danas, kao i u mnogim vekovima koji su prošli, u molitvi i zajedništvu zagrlio sveto Pravoslavlje u zadužbini despota Stefana.
Slava crkve u Grivcu- jedna od najlepših i najveličanstvenijih gružanskih bogomolja. Prođu ljudi pokraj nje, nesvesni značaja ovog hrama u kome je Sveti vladika Nikolaj održao jednu od svojih najlepših beseda. Uskoro slavi vek postojanja, a Gružani će taj događaj ulepšati ljubavlju, radošću i pesmom.
Divna li si, Gružo naša!
Marko S. Marković/Ti si Gružo srce Srbije
foto: prinskrin FB
ucentar.rs
Ne propustite:
-
aktuelno4 дана ago
SUTRA JE JEDNA NAJVEĆIH SLAVA U SRBIJI Da li znate ko je bio Sveti Nikola? Evo šta na taj dan TREBA uraditi! Sme li da se mrsi?
-
Društvo4 седмице ago
IVAN JE VLASNIK NAJUSPEŠNIJE NOVINSKE AGENCIJE U UNUTRAŠNJOSTI SRBIJE, ZA ŠEST GODINA PROŠAO TRNOVIT PUT OD MALE KUĆE ZA KOJU NIKO NIJE ZNAO DO MEDIJA ČIJE VESTI SADA PRENOSE SVI
-
fokus3 седмице ago
ISTORIJSKI PROMAŠAJ SRBA! Na današnji dan stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca
-
aktuelno2 седмице ago
SREĆNA SLAVA, DOMAĆINI! Danas je Sveti Alimpije Stolpnik
-
aktuelno16 сати ago
PRELEPO: POGLEDAJTE zimsko izdanje BAJKOVITOG turističkog kompleksa u SRCU ŠUMADIJE.
-
aktuelno4 седмице ago
Srećna slava, domaćini! SVETI Mrata- sneg do vrata!
-
aktuelno3 дана ago
Danas se slavi Sveti Nikola: Srećna slava domaćini!
-
fokus1 седмица ago
Bez blokade i obustave nastave u Kragujevcu