Connect with us
admiralskeigre

Društvo

Sumrak pravosuđa (IV): Kad partija kadrira – sudija sa šesticama i marihuanom!

Published

on

Još je Aristotel u Nikomahovoj etici kazao da „ići sudiji znači ići pravdi, jer sudija želi da bude oličenje pravednosti.“ Ova idealistička sentenca velikog antičkog filosofa sažeta je u srpskoj izreci „Idem sudu, idem pravdi“. Da sud može služiti pravdi samo ako su sudije slobodne proklamovano je još u 14. veku, u Zakoniku Cara Dušana, gde se kaže da „sudije ne sude u strahu Carstva Mi“.
Današnji zakoni ne propisuju da sudije treba da strahuju od izvršne vlasti. Ne samo kandidati na polaganju pravosudnog ispita, već i svaka politička šuša koju je izbacila petooktobarska poplava, deklamuju da se u Srbiji vlast deli na zakonodavnu, sudsku i izvršnu. Doduše, još su živi profesori koji su do početka devedesetih studente učili da kod nas ne postoji podela već – jedinstvo vlasti. Naravno, sa „voljenim vođom“ na čelu, koji će vladati i posle smrti.
Da i zakoni doneti u višestranačju idu drumom, a život šumom, svedoče i žalosni primeri uticaja na pravosuđe. Koji je narod, ozlojeđen količinom nepravde, nazvao krivosuđe. Beogradsko sedište većine sudova, odavno je preimenovano u Palatu nepravde. U Kragujevcu, iako još svečano nije presečena vrpca nove zgrade kod Pravnog i Ekonomskog fakulteta, a u koju će biti smešteni svi sudova i tužilaštva, narod je već krstio novo zdanje kao Palatu nepravde. Pojam pravde nije samo okosnica filosofije Ronalda Dvorkina, najvećeg pravnog mislioca kraja 20. i početka 21. veka, već je duboko usađen u kulturni kod srpskog čoveka. Bilo da je nepismeni seljak, ili školovani seljački sin koji se „proevropio.“ Kod prvog posebno. Otuda i narodna izreka „Pravda drži zemlju i gradove“. Na nepravdi nije opstao ni Treći Rajh, pa neće ni ovaj ostatak od Srbijice. Najnoviji slučaj sa odlukom Vrhovnog kasacionog suda, koji je pod uticajem Međunarodnog monetarnog fonda, banaka i izvršne vlasti, suspendovao pravni sistem, zauzimanjem stava koji će obavezivati sudije u Srbiji da sude u korist banaka, potvrđuje da se Srbija nije odmaklla od vremena „najvećeg sina naroda i narodnosti J. B. Tita“, centralnih komiteta i politbiroa. Što davno reče Miroslav Krleža, nije bitno ko te ubija, da li Đido ili Dido, tek mrtav si načisto.
Pre više od desetak godina ondašnja ministarska pravde Snežana Malović, kao glasnogovornik Borisa Tadića, koji je tada vodio Srbiju u „Evropu koja nema alternative“, promovisala je reformu pravosuđa. Obećavali su toliko, da im ni rođena deca ne bi poverovala. Još u prvoj godini reforma je doživela krah. Nepotizam, partijašenje, interesne grupe, ta stara boljka srpskog društva nesposobnog da se suoči sa svojim dometima, ali i slabostima, pretvorila je reformu u karikaturu. Stampedo kandidata da se dodvore, ako ne vrhu partije, ono barem lokalnom čelniku njene ekspoziture. Rođačke veze. Vraćanje starih dugova. Namirivanje „zasluga“. Zbrinjavanje ljubavnica. Uhljebljenje partijskih trutova. Doduše, još dok je SPS bio na vlasti, govorio je pokojni Vladimir Ilić Šere, kada je lokalni partijski čelnik gurao svoju ljubavnicu za predsednicu suda: „Bivalo je da se ljubavnici kupi nakit i aljina, ali ne i da joj se daruje mesto predsednika suda. Braćo socijalisti, načisto smo propali, kada bi ustali naši preci radikali, pobili bi nas krstačama“. Još je u sećanju kako je legendarni predsednik suda, poznatiji kao „Toma Puf“, krajem devedesetih ugušio štrajk sudija: „O čemu vi da pričate, tebe sam, zaposlio zato što me je molio tvoj nosati ljubavnik, tebe što si švalerka onoga konjastog, tebe jer su me pritisli iz partije, tebe jer me je zamolio narodni poslanik, a tebe jer me je zvao ministar. Zato, marš na posao, da ja ne otvorim usta i kažem kako je, zaista, pravo stanje u pravosuđu, sa sve vama!“
Gromoglasno najavljivana reforma, rasturila je i poslednje ostatke građevine zvane pravosuđe. Napreduju sudije poznate po tome što su „unovčavanjem slučajeva“, stekle nekoliko stanova u gradu i banjskim mestima. Što su držali predmete u ormaru. Odugovlačili proces, kako bi se biznismen izvukao od odgovornosti što je imao seks sa maloletnicom. Ili dok predmet u kome se sudi ministrovom sinu koji je pregazio babu, dok je šetala unuče u na travnjaku u spomen parku, ne ode u zastarevanje. Što gore, to bolje. Sudija čiju je presudu ukinuo Ustavni sud utvrdivši da je povredila ustavnu odredbu o pravu na pravično suđenje, umesto da odgovara, dobija nagradu – izbor u viši sud. Računaju da će i tamo biti poslušna i da se neće mešati u svoj posao, niti držati zakona kao pijan plota. Po cenu da opet, nekažnjeno, krši Ustav. Naročito, ako to zatraže oni što upravljaju životom sve siromašnijih stanovnika Srbije. Za sudije su birani studenti koji su gradivo na pravnom fakultetu utvrđivali preko decenije. Među deliocima pravde našao se i bivši student koji je, sa skoro svim šesticama, uspešno završio studije prava za deceniju ipo, ali je tokom studija takođe uspešno koristio marihuanu. „Ali, on sada ne koristi travu, prešao je na pivo, to je greh mladosti. Uz to marihuana će uskoro moći da se slobodno kupi na kiosku, kao u Holandiji!“, zagrajaše branioci sudije koji je još kao student gledao (i ne samo gledao) u budućnost i blagodeti holandskih propisa o kupovini listova indijske konoplje.
Ovo nije od juče. Da nije bilo ono, ne bi se desilo ni ovo. Svojevremeno je Laza Kostić, poznajtiji kao pesnik („Santa Maria della Salute“), koji je, inače, na Univerzitetu u Pešti doktorirao na Dušanovom zakoniku, odbranivši disertaciju, pisanu na latinskom jeziku, pod naslovom „De legibus serbicis Stephani Uros Dusan“, konkurisao za profesora beogradske Velike škole. Trebalo je da predaje Rimsko pravo. Međutim, umesto Laze Kostića, izabraše ministrovog sestrića. „Ali, sestrić ne zna latinski, nije to nikad učio, kako će da predaje Rimsko pravo?“, osmeli se da kaže neki član uprave Velike škole. „Ma, pusti bre, ne cepidlači, naučiće dete!“, odgovoriše mu, i izabraše ministrovog neznalicu da uči buduće sudije, tužioce i advokate. Otuda nam je valjda danas tako kako jeste u SUMRAKU srpskog pravosuđa…

u nastavku: „Meteorski uspon sudija kursista“



ucentar.rs foto: prinskrin/društvene mreže/ilustracija

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Društvo

Prevare građana na tržištu nepokretnosti nisu više moguće zahvaljujući izmeni zakona

Published

on

By

Nedavno se u medijima pojavila vest o slučaju u Prevare građana na tržištu nepokretnosti nisu više moguće zahvaljujući izmeni zakonakojem su prevaranti 2018. godine nezakonito oteli stan pokojne vlasnice na osnovu falsifikovane dokumentacije iz 2006. godine. Danas je tako nešto nemoguće zahvaljujući izmenama zakona i sprovedenoj reformi katastra.

Od novembra 2023. godine, sve stare isprave i dokumenta za upis u katastar, nastale pre jula 2018. godine, a koje su u ovom slučaju bile predmet falsifikovanja, moraju proći kroz ruke advokata, profesionalnih korisnika katastra. Ova zakonska promena podrazumeva pravnu pomoć i digitalizaciju papirne dokumentacije, digitalnu overu od strane advokata, te zatim slanje u katastar za upis. Novi postupak sprečava ovakve prevare koje ugrožavaju vlasništvo građana nad nepokretnostima u Srbiji.

Primer falsifikovanja dokumentacije za otimanje nekretnine pokojne vlasnice iz 2006. godine, iako danas nemoguć, služi kao primer da oni koji se protive reformama katastra ili ne razumeju njihov značaj ili imaju koristi od starog sistema.
Republički geodetski zavod garantuje zaštitu prava građana Srbije na njihove nepokretnosti, čineći ovo našim glavnim zadatkom.

Mi stojimo kao čuvari pravne sigurnosti, obavezni na borbu protiv korupcije i nepravilnosti u svim svojim oblicima.

Continue Reading

Društvo

POJEFTINIO BENZIN! Objavljene nove cene goriva koje će važiti narednih 7 dana

Published

on

By

Vozači u Srbiji će od danas do narednog petka, 13. septembra, plaćati gorivo po novim cenama.

Kako je objavljeno, litar evrodizela će na pumpama koštati maksimalno 194 dinara, dok će se benzin evropremijum BMB 95 najviše plaćati 179 dinara za litar.

Ako poredimo sa prethodnim iznosima, dizel će se plaćati po istoj ceni, a benzin je pojeftinio za tri dinara.

Continue Reading

Društvo

Alergija na ambroziju u punom jeku

Published

on

By

Alergija na ambroziju je u punom jeku u avgustu, septembru i oktobru.

Prisutna je kod ljudi svih starosnih dobi i u porastu je iz godine u godinu.
Biljka čiji polen najčešće izaziva alergiju je ambrozija. To je jednogodišnja žbunasta korovska biljka koja može da naraste i do dva metra.

Alergija na ambroziju je iz godine u godinu sve češća i kod osoba koje prethodno nisu ispoljavale alergijske reakcije na ovu biljku.

Zbog toga ovih dana mnoge osobe imaju simptome alergije na ambroziju.
Simptomi su slični prehladi, ali mogu da traju i duže od nedelju dana.

Teži oblici alergije na ambroziju su razdražljivost, glavobolja, zujanje u ušima, ali i napad bronihijalne astme.

Savet lekara je da šetnje na otvorenom prostoru budu u večernjim satima, kada je koncentracija polena najniža.

Svoje radne i životne prostore ne provetravati u jutarnjim satima, držati prozore zatvorene naročito kada je sunčano i vetrovito.

Pri povratku iz šetnje obavezno skinuti garderobu, istuširati se i na taj način smanjiti koncentraciju ovako jakog alergena.

Obavezno redovno košenje korova kako ne bi došlo do cvetanja istog.

 

Continue Reading

Najpopularnije