Connect with us
admiralskeigre

fokus

Ministarka Đedović obišla radove na energetskoj sanaciji škole Dragiša Luković Španac

Published

on

U okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekta od javnog značaja, u Kragujevcu se sredstvima Ministarstva rudarstva i energetike i Grada, u ukupnoj vrednosti od 42 miliona dinara, izvode radovi na unapređenju energetske efikasnosti Osnovne škole „Dragiša Luković Španac“ u naselju Beloševac.

Radove na projektu unapređenja energetske sanacije škole, koji obuhvataju uređenje fasade, zamenu stolarije, postojećeg kotla na ugalj, kotlovima na gas, modernizaciju sistema unutrašnjeg osvetljenja, danas su obišli ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Ministarstvo rudarstva i energetike nastavlja da pomaže obnovu, sanaciju i rekonstrukciju javnih zgrada među kojima je i OŠ Dragiša Luković Španac“ u Kragujevcu. Zamenom kotlova na ugalj kotlovima na gas, osim komfora za učenike i nastavnike, aerozagađenje će biti smanjeno za 60 odsto, rekla je ministarka Đedović.

Imajući u vidu da ova škola postoji skoro 100 godina, a da je poslednja rekonstrukcija obavljena još 1980. godine bilo je neophodno i veoma hitno da se sanira, naglasila je ministarka izrazivši zadovoljstvo što će učenici i nastavnici 1. spetembra ući u jedno potpuno drugačiju sredinu. Energetskom sanacijom škole benefit će imati ne samo nastavnici i učenici već i okruženje zbog smanjenja gasova koji do sada nisu bili u skladu sa kriterijumima zaštite životne sredine. Ovo je peta škola u Kragujevcu obuhvaćena energetskom sanacijom a drago mi je što ministarstvo zajedno sa lokalnom samoupravom pomaže i domaćinstvima da energetski saniraju svoje kuće i stambene jedinice, rekla je ministarka Đedović i podsetila da je po prethodnom javnom pozivu u te svrhe bilo izdvojeno 32 miliona dinara, a da kragujevačka domaćinstva u narednom periodu po novom pozivu mogu da računaju na iznos od 50 miliona dinara. To su mere koje će građanima doneti uštedu električne energije, bolje uslove života i smanjenje računa za struju i grejanje.

Zbog jako lošeg stanja, Osnovna škola Dragiša Luković Španac bila je prva škola koju sam obišao na početku svog mandata 2020. godine. Danas, zahvaljujući nadležnom ministarstvu, Vladi i predsedniku Republike Srbije, ovu školu, u jednom od najvećih kragujevačkih naselja praktično sređujemo u potpunosti, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić. Kada se završe radovi na energetskoj sanaciji, ove godine ćemo sredstvima Grada srediti toalete i ostaje nam fiskulturna sala, čiju ćemo obnovu uvrstiti u plan za naredu godinu. Ispisivanje dece iz beloševačke škole zbog grejenja i loših uslova rada je sada daleko iza nas, jer će Beloševac dobiti pristojnu i sređenu školu –  na ponos svima nama, poručio je gradonačelnik Dašić.  

Do sada je urađen deo fasade, postavljene olučne vertikale, izolacija na delu škole, a do sredine avgusta biće završen projekat gasne kotlarnice, kaže Dejan Srećković, direktor OŠ Dragiša Luković Španac. Radovi teku po predviđeno dinamici. Po završetku energetske sanacije škole ušteda struje po proračunima biće 40 posto, a emisija štetnih gasova do 60 procenata, što predstavlja dobrobit, ističe Srećković, za učenike, lokalnu zajednicu i sve nas koji ovde radimo i živimo.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. GoleKG

    06/07/2023 at 12:25 am

    Opet ovi klosari

  2. Darko

    06/07/2023 at 7:35 am

    Ova ne zna gde je levo gde je desno.kakve bre ministre imas tiranine.od dakle ih dovodis i izvlacis.to su tvoji mladi poslusnici,podanici,sluge.tu je i brbula naravno da doceka.on je kao neki recepcionar doceka,pokaze i ajde cao.blage veze nema o poslu,a dve plate prima i baksis to najvise voli.Da li je moguce da nam ovakvi sprovode vlast u Srbiji,Kragujevcu.Nece jos dugo,samo jo iss to ne znaju ,nisu obavesteni.i jos ne znaju gde ce da idu posle,to je jedno naselje Petrovac kod Kragujevca u kolektivni smestaj. DOLE TIRANIN I NJEGOVI PODANICI.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fokus

Bebi bum u Kragujevcu: Za jedan dan rođeno 10 beba

Published

on

By

Pravi bebi bum pogodio je kragujevačko porodilište, kada je u jednom danu rođeno čak 10 beba.

– Naš grad je bogatiji za 7 dečaka i 3 devojčica.

Uvek smo srećni kad nas mame u našem porodilištu obraduju sa dosta mališana.

 

 

Continue Reading

fokus

SUTRA BESPLATNI PREGLEDI ZA DECU I ODRASLE U KRAGUJEVCU: Ne morate da zakazujete, a ne treba ni knjižica!

Published

on

By

UKC Kragujevac Linearni Akcelerator

Odlukom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u nedelju, 8. septembra 2024. godine u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, biće organizovani besplatni preventivni pregledi, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju.

U prostorijama Centra za internističku onkologiju svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da besplatno obave pregled pluća, i urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein).

U istom prostoru, građani će i ovoga puta moći da bez zakazivanja izmere krvni pritisak i provere nivo šećera u krvi, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena kao i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Na Klinici za pedijatriju UKC Kragujevac biće organizovani opšti pedijatrijski pregledi za najmlađe, a zbog velikog interesovanja roditelja, u Službi za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKC Kragujevac, biće organizovani preventivni fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, u cilju što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih.

Za sve zainteresovane građane, bez zakazivanja i uputa, svi navedeni preventivni pregledi biće organizovani u periodu od 8:00 do 17:00 časova.

Ministarstvo zdravlja i Univerzitetski klinički centar Kragujevac pozivaju građane da učestvuju u nedeljnoj akciji, obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

Continue Reading

fokus

Tradicionalno ribolovačko takmičenje RVI na Gružanskom jezeru

Published

on

By

Na Jezeru Gruža, u organizaciji Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Kragujevac u saradnji sa Udruženjem ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Republike Srbije i uz podršku Grada Kragujevca, danas se održava Kup u lovu ribe udicom na plovak. Učesnike ovog takmičenja koje se organizuje skoro dve decenije u ime Grada je pozdravio Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport.

Grad Kragujevac nastoji da uvek podrži akcije Udruženja ratnih vojnih invalida, pa tako i ovu tradicionalnu manifestaciju koja već 18 godina okuplja ribolovce brojnih udruženja iz Srbije, ali i Republike Srpske, na Gružanskom jezeru. Ribolovački kup, osim takmičenja u pecanju koje njegovim učesnicima nije primarno, pre svega je prilika da se ratni vojni invalidi svake godine sastanu, uživaju u druženju, ali i evociraju uspomene, kako dobre, tako i loše, rekao je Stevović.

Ratni vojni invalidi, dodao je on, ravnopravni su članovi društva koji su zadužili našu otadžbinu i zavredili veliku pažnju i podstrek. Njihovo druženje i prijateljstvo mlađim generacijama treba da posluži kao primer, a Grad će nastaviti da podržava slične organizacije, poručio je Stevović.

Za ovogodišnji Kup u lovu ribe udicom na plovak na Jezeru Gruža prijavilo se 16 timova od kojih će najbolji otići sa peharom. Prema rečima svih takmičara, samo učešće je već nagrada jer, pored uživanja u pecanju i zajednički provedenom vremenu, time doprinose negovanju ove manifestacije.

Continue Reading

Najpopularnije