Connect with us
admiralskeigre

fokus

Kragujevac potpisao sporazume o produbljivanju saradnje sa tri opštine iz Republike Srpske

Published

on

Grad Kragujevac potpisao je danas sporazume o unapređenju saradnje u oblastima kulture, sporta i saradnje među mladima sa tri prijateljske opštine iz Republike Srpske, Prijedorom, Kozarskom Dubicom i Fočom. Sporazume je u ime Grada Kragujevca potpisao Dejan Ružić, zamenik gradonačelnika, a svečanom prijemu delegacija prisustvovala je i Ana Petrović, članica Gradskog veća za kulturu. U ime opština iz Republike Srpske sporazume su potpisali načelnik opštine Kozarska Dubica, Radenko Reljić, načelnik opštine Foča, Milan Vukadinović, načelnik Odeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije grada Prijedora, Aleksandar Milješević.

Grad Kragujevac ima višegodišnju i veoma bogatu saradnju sa opštinama iz Republike Srpske. Ovo je samo jedan čin produbljivanja te saradnje, konkretno u oblasti sporta, kulture i omladinske politike. Podrazumeva međusobnu razmenu programa iz oblasti kulture, umetničkih postavki, organizaciju sportskih kampova, međusobne mečeve selekcija iz grada Kragujevca i opština sa kojima smo potpisali sporazum. Ovo je dobra prilika da pošaljemo zajedničku poruku da je narod iz Republike Srpske i Srbije isti narod i da ćemo graditi zajedničku budućnost, na obostrano zadovoljstvo – kazao je Ružić.

Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica istakao je da za njih potpisivanje sporazuma o saradnji znači produbljavanje bratskih odnosa između Republike Srpske i Srbije, jednog naroda sa dve strane Drine.

Kozarska Dubica neguje dugogodišnju saradnju sa Kragujevcem koja će biti još sadržajnija i bogatija. Iskreno se nadam da će se posle današnjeg Sabora u Beogradu naša saradnja još više produbiti, da će to voditi ka integraciji, ka jednoj državi, udruživanju zdravstvenog, monetarnog, fiskalnog sistema i na kraju političkog – kazao je Reljić.

Milan Vukadinović, načelnik opštine Foča istakao je da Grad Kragujevac i Šumadija, ali i Foča i Republika Srpska imaju dosta toga jedni drugima da ponude. Potpisivanje dodatnih sporazuma sigurno će produbiti saradnju i obuhvatiti ne samo oblasti koje su definisane već je moguća i u oblastima turizma, privrede, zdravstva, obrazovanja. Vukadinović je istakao da je i na ovaj način, i na ovaj dan, važno poslati poruku jedinstva i sabornosti u ovim teškim, istorijskim trenucima za srpski narod.

Aleksandar Milješević. Predstavnik opštine Prijedor istakao je da je važno da negujemo kulturu sećanja zbog svega što se dogodilo srpskom narodu u ne tako davnoj prošlosti, pre svega zbog mladih naraštaja koji to treba da čuju. 

Nakon potpisivanja sporazuma predstavnici delegacija opština iz Republike Srpske sa svojim domaćinima prisustvovali su kulturno-umetničkom programu „Za budućnost Srbije i Srpske“ na Trgu vojvode Radomira Putnika.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fokus

Bebi bum u Kragujevcu: Za jedan dan rođeno 10 beba

Published

on

By

Pravi bebi bum pogodio je kragujevačko porodilište, kada je u jednom danu rođeno čak 10 beba.

– Naš grad je bogatiji za 7 dečaka i 3 devojčica.

Uvek smo srećni kad nas mame u našem porodilištu obraduju sa dosta mališana.

 

 

Continue Reading

fokus

SUTRA BESPLATNI PREGLEDI ZA DECU I ODRASLE U KRAGUJEVCU: Ne morate da zakazujete, a ne treba ni knjižica!

Published

on

By

UKC Kragujevac Linearni Akcelerator

Odlukom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u nedelju, 8. septembra 2024. godine u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, biće organizovani besplatni preventivni pregledi, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju.

U prostorijama Centra za internističku onkologiju svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da besplatno obave pregled pluća, i urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein).

U istom prostoru, građani će i ovoga puta moći da bez zakazivanja izmere krvni pritisak i provere nivo šećera u krvi, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena kao i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Na Klinici za pedijatriju UKC Kragujevac biće organizovani opšti pedijatrijski pregledi za najmlađe, a zbog velikog interesovanja roditelja, u Službi za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKC Kragujevac, biće organizovani preventivni fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, u cilju što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih.

Za sve zainteresovane građane, bez zakazivanja i uputa, svi navedeni preventivni pregledi biće organizovani u periodu od 8:00 do 17:00 časova.

Ministarstvo zdravlja i Univerzitetski klinički centar Kragujevac pozivaju građane da učestvuju u nedeljnoj akciji, obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

Continue Reading

fokus

Tradicionalno ribolovačko takmičenje RVI na Gružanskom jezeru

Published

on

By

Na Jezeru Gruža, u organizaciji Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Kragujevac u saradnji sa Udruženjem ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Republike Srbije i uz podršku Grada Kragujevca, danas se održava Kup u lovu ribe udicom na plovak. Učesnike ovog takmičenja koje se organizuje skoro dve decenije u ime Grada je pozdravio Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport.

Grad Kragujevac nastoji da uvek podrži akcije Udruženja ratnih vojnih invalida, pa tako i ovu tradicionalnu manifestaciju koja već 18 godina okuplja ribolovce brojnih udruženja iz Srbije, ali i Republike Srpske, na Gružanskom jezeru. Ribolovački kup, osim takmičenja u pecanju koje njegovim učesnicima nije primarno, pre svega je prilika da se ratni vojni invalidi svake godine sastanu, uživaju u druženju, ali i evociraju uspomene, kako dobre, tako i loše, rekao je Stevović.

Ratni vojni invalidi, dodao je on, ravnopravni su članovi društva koji su zadužili našu otadžbinu i zavredili veliku pažnju i podstrek. Njihovo druženje i prijateljstvo mlađim generacijama treba da posluži kao primer, a Grad će nastaviti da podržava slične organizacije, poručio je Stevović.

Za ovogodišnji Kup u lovu ribe udicom na plovak na Jezeru Gruža prijavilo se 16 timova od kojih će najbolji otići sa peharom. Prema rečima svih takmičara, samo učešće je već nagrada jer, pored uživanja u pecanju i zajednički provedenom vremenu, time doprinose negovanju ove manifestacije.

Continue Reading

Najpopularnije