Connect with us
admiralskeigre

fokus

Karavan „Na putu kroz roditeljstvo“ obišao Kragujevac

Published

on

Četvrta stanica putujućeg edukativnog karavana „Na putu kroz roditeljstvo“ bila je Kragujevac. Organizaciju karavana podržala je kompanija Rosa voda koja je više od deceniju uključena u različite nacionalne programe Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja za stvaranje boljeg okruženja za mame, bebe i celu porodicu. Učesnike panela koji je organizovan u sali Skupštine grada među kojima su bili u najvećem broju mladi roditelji kao i budući roditelji, pozdravila je Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava

„Zadovoljstvo mi je da ispred Grada Kragujevca pozdravim sve sadašnje i buduće roditelje i istaknem da je ovaj karavan velika podrška svima vama i celoj zajednici na putu kroz roditeljstvo. Danas činimo sve da bude više brakova, roditelja, da bude više dece i više čvrstih i stabilnih porodica i ovaj projekat upravo doprinosi tome“, istakla je Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava.

Kragujevac je grad koji je primer dobre prakse, kada je reč o podršci porodicama, naročito porodicama sa decom. Iz gradskog budžeta subvencioniše se boravak dece u privatnim vrtićima sa 80% od tržišne cene, svi učenici osnovnih i srednjih škola imaju pravo na besplatan prevoz, izgrađen je ili rekonstruisan veliki broj dečijih igrališta i fiskulturnih sala, nije izostala ni finsijska podrška za vantelesnu oplodnju za parove koji na ovaj način pokušaju da se ostvare kao roditelji.

Sadašnje i buduće mame i tate su imale su priliku da od stručnjaka iz oblasti roditeljstva čuju savete kako da unaprede svoj odnos i reše određene dileme na svom putu kroz roditeljstvo

Učesnici panela su bili stručnjaci iz oblasti roditeljstva, Jelena Marušić, psiholog i osnivač „Kompas vaspitanja“, Miša Stojiljković, novinar, psiholog i autor emisije i podkasta „Tata ti si lud“ i Jasmina Mihnjak, psiholog i urednik roditeljskog portala „Svet za nas“, koji su svojim savetima osnažili roditelje na njihovom putu kroz roditeljstvo.

Poslednjih par decenija, svedoci smo toga da se značajno menjaju rodne uloge i da je uloga očeva u odgajanju deteta sve veća,

„Mislim da su roditelji u 21. veku izloženi mnogo većim pritiscima nego što je to bilo u 20. veku, da budu dobri i da ne naprave ni jednu grešku. Ideja je pomoći mamama i tatama da bez pritiska i sa što više uživanja prođu kroz period ranog roditeljstva i da otvoreno pričamo o svim izazovima koji stoje na tom putu. Uputstvo za roditeljstvo ne postoji, već postoji samo iskustvo koje se prenosi sa generacije na generaciju i ta iskustva nam se aktiviraju nesvesno kada postanemo roditelji – rekao je Miša Stojiljković, novinar, psiholog i autora emisije i podkasta „Tata ti si lud“.

Kroz panel diskusiju i interaktivne radionice psiholozi su pružili dragocene uvide i praktične savete svim prisutnim roditeljima, ističući važnost podrške i razumevanja u ovoj avanturi, zvanoj roditeljstvo.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fokus

Bebi bum u Kragujevcu: Za jedan dan rođeno 10 beba

Published

on

By

Pravi bebi bum pogodio je kragujevačko porodilište, kada je u jednom danu rođeno čak 10 beba.

– Naš grad je bogatiji za 7 dečaka i 3 devojčica.

Uvek smo srećni kad nas mame u našem porodilištu obraduju sa dosta mališana.

 

 

Continue Reading

fokus

SUTRA BESPLATNI PREGLEDI ZA DECU I ODRASLE U KRAGUJEVCU: Ne morate da zakazujete, a ne treba ni knjižica!

Published

on

By

UKC Kragujevac Linearni Akcelerator

Odlukom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u nedelju, 8. septembra 2024. godine u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, biće organizovani besplatni preventivni pregledi, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju.

U prostorijama Centra za internističku onkologiju svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da besplatno obave pregled pluća, i urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein).

U istom prostoru, građani će i ovoga puta moći da bez zakazivanja izmere krvni pritisak i provere nivo šećera u krvi, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena kao i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Na Klinici za pedijatriju UKC Kragujevac biće organizovani opšti pedijatrijski pregledi za najmlađe, a zbog velikog interesovanja roditelja, u Službi za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKC Kragujevac, biće organizovani preventivni fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, u cilju što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih.

Za sve zainteresovane građane, bez zakazivanja i uputa, svi navedeni preventivni pregledi biće organizovani u periodu od 8:00 do 17:00 časova.

Ministarstvo zdravlja i Univerzitetski klinički centar Kragujevac pozivaju građane da učestvuju u nedeljnoj akciji, obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

Continue Reading

fokus

Tradicionalno ribolovačko takmičenje RVI na Gružanskom jezeru

Published

on

By

Na Jezeru Gruža, u organizaciji Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Kragujevac u saradnji sa Udruženjem ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Republike Srbije i uz podršku Grada Kragujevca, danas se održava Kup u lovu ribe udicom na plovak. Učesnike ovog takmičenja koje se organizuje skoro dve decenije u ime Grada je pozdravio Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport.

Grad Kragujevac nastoji da uvek podrži akcije Udruženja ratnih vojnih invalida, pa tako i ovu tradicionalnu manifestaciju koja već 18 godina okuplja ribolovce brojnih udruženja iz Srbije, ali i Republike Srpske, na Gružanskom jezeru. Ribolovački kup, osim takmičenja u pecanju koje njegovim učesnicima nije primarno, pre svega je prilika da se ratni vojni invalidi svake godine sastanu, uživaju u druženju, ali i evociraju uspomene, kako dobre, tako i loše, rekao je Stevović.

Ratni vojni invalidi, dodao je on, ravnopravni su članovi društva koji su zadužili našu otadžbinu i zavredili veliku pažnju i podstrek. Njihovo druženje i prijateljstvo mlađim generacijama treba da posluži kao primer, a Grad će nastaviti da podržava slične organizacije, poručio je Stevović.

Za ovogodišnji Kup u lovu ribe udicom na plovak na Jezeru Gruža prijavilo se 16 timova od kojih će najbolji otići sa peharom. Prema rečima svih takmičara, samo učešće je već nagrada jer, pored uživanja u pecanju i zajednički provedenom vremenu, time doprinose negovanju ove manifestacije.

Continue Reading

Najpopularnije