Connect with us
admiralskeigre

fokus

Dan nauke i inovacija u Kragujevcu

Published

on

U sali rektorata Univerziteta u Kragujevcu u okviru projekta „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacijaˮ koji sprovodi Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija održan je Dan nauke i inovacija.

Jelena Pavić, član Gradskog veća projekat je ocenila veoma značajnim budući da angažuje mlade koji mogu da steknu praktično iskustvo u primeni naučnih metoda dok su na fakultetima. Lokalna zajednica pruža snažnu podršku razvoju nauke i tehnoloških inovacija. To se ogleda kroz infrastukturnu, finansijsku ali i podršku u obliku programa i politika koje olakšavaju razvoj naučnih i inovativnih aktivnosti, kazala je Pavić ističući značaj povezanosti naučne zajednice, privrede i lokalne uprave kao ključnih faktora za ekonomski i društveni napredak Srbije. Kragujevac je od industrijskog grada postao jedan od glavnih centara sofisticiranih industrija. Zahvaljujući investicijama države ali i znanju i marljivosti Kragujevčana, poslednjih godina postao je grad koji u potpunosti može da stane rame uz rame, sa infrastrukturno i kadrovski razvijenim evropskim gradovima, kazala je članica Gradskog veća.

U Kragujevcu je predstavljen projekat INTELHEART, finansiran u okviru programa PRIZMA Fonda za nauku Republike Srbije a koji je vezan za razvoj softvera baziranog na algoritmima veštačke inteligencije, kompjuterskog modeliranja za novu dijagnostiku pacijenata sa srčanom slabošću.

Trogodišnji projekat okuplja međunarodni interdisciplinarni tim od 12 istraživača, kardiologa, inženjera, informatičara i istraživača koji će raditi na dve hiljade pacijenata iz kliničkih centara Kragujevca, Niša,  Beograda i Novog Sada, kazao je prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta, a  trenutno je u početnoj fazi prikupljanja podataka od pacijenata. Rektor Filipović je istakao da Univerzitet ima veoma jaku i kvalitetnu saradnju sa nacionalnim institucijama u Kragujevcu a to znači da će se podaci čuvati u Državnom data centru i na osnovu njih će se praviti softver za predviđanje razvoja bolesti srčane slabosti i primene terapije.

Vladimir Radovanović, v.d. pomoćnika ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija je kazao da se projekat realizuje u cilju podizanja svesti javnosti o značaju unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije, kao i potencijalu koji oni nose za našu zemlju. Ideja je da se naučnoj i inovacionoj zajednici ali i građanstvu približe programi Fonda za nauku i Fonda za inovacionu delatnost, kazao je on, ocenjujući sistemom koji funkcioniše i doprinosi. Radovanović je podsetio da je u Kragujevcu prošle godine u saradnji sa Univerzitetom osnovan Inovacioni inkubator i Regionalni inovacioni startap centar čija je ideja da mladi,  kroz specijalizovane programe i uz podršku mentora komercijalizuju i održe svoj projekat i budu aktivni na tržištu.

Kroz aktivnosti predstavljene su najnovije inicijative, naučna otkrića, programi podrške, izvori finansiranja, poreske olakšice, resursi i infrastruktura istraživačkog i inovacionog ekosistema koji su stalno dostupni u okviru relevantnih institucija, kao i primeri dobre prakse od ideje do realizacije.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fokus

Bebi bum u Kragujevcu: Za jedan dan rođeno 10 beba

Published

on

By

Pravi bebi bum pogodio je kragujevačko porodilište, kada je u jednom danu rođeno čak 10 beba.

– Naš grad je bogatiji za 7 dečaka i 3 devojčica.

Uvek smo srećni kad nas mame u našem porodilištu obraduju sa dosta mališana.

 

 

Continue Reading

fokus

SUTRA BESPLATNI PREGLEDI ZA DECU I ODRASLE U KRAGUJEVCU: Ne morate da zakazujete, a ne treba ni knjižica!

Published

on

By

UKC Kragujevac Linearni Akcelerator

Odlukom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u nedelju, 8. septembra 2024. godine u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, biće organizovani besplatni preventivni pregledi, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju.

U prostorijama Centra za internističku onkologiju svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da besplatno obave pregled pluća, i urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein).

U istom prostoru, građani će i ovoga puta moći da bez zakazivanja izmere krvni pritisak i provere nivo šećera u krvi, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena kao i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Na Klinici za pedijatriju UKC Kragujevac biće organizovani opšti pedijatrijski pregledi za najmlađe, a zbog velikog interesovanja roditelja, u Službi za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKC Kragujevac, biće organizovani preventivni fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, u cilju što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih.

Za sve zainteresovane građane, bez zakazivanja i uputa, svi navedeni preventivni pregledi biće organizovani u periodu od 8:00 do 17:00 časova.

Ministarstvo zdravlja i Univerzitetski klinički centar Kragujevac pozivaju građane da učestvuju u nedeljnoj akciji, obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

Continue Reading

fokus

Tradicionalno ribolovačko takmičenje RVI na Gružanskom jezeru

Published

on

By

Na Jezeru Gruža, u organizaciji Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Kragujevac u saradnji sa Udruženjem ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Republike Srbije i uz podršku Grada Kragujevca, danas se održava Kup u lovu ribe udicom na plovak. Učesnike ovog takmičenja koje se organizuje skoro dve decenije u ime Grada je pozdravio Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport.

Grad Kragujevac nastoji da uvek podrži akcije Udruženja ratnih vojnih invalida, pa tako i ovu tradicionalnu manifestaciju koja već 18 godina okuplja ribolovce brojnih udruženja iz Srbije, ali i Republike Srpske, na Gružanskom jezeru. Ribolovački kup, osim takmičenja u pecanju koje njegovim učesnicima nije primarno, pre svega je prilika da se ratni vojni invalidi svake godine sastanu, uživaju u druženju, ali i evociraju uspomene, kako dobre, tako i loše, rekao je Stevović.

Ratni vojni invalidi, dodao je on, ravnopravni su članovi društva koji su zadužili našu otadžbinu i zavredili veliku pažnju i podstrek. Njihovo druženje i prijateljstvo mlađim generacijama treba da posluži kao primer, a Grad će nastaviti da podržava slične organizacije, poručio je Stevović.

Za ovogodišnji Kup u lovu ribe udicom na plovak na Jezeru Gruža prijavilo se 16 timova od kojih će najbolji otići sa peharom. Prema rečima svih takmičara, samo učešće je već nagrada jer, pored uživanja u pecanju i zajednički provedenom vremenu, time doprinose negovanju ove manifestacije.

Continue Reading

Najpopularnije